Bevezető

245 23 0
                                    

Miért VILLÁMKRITIKÁK? 

Az oldal azért kapta ezt a nevet, mert a kritikák írásakor nem olvasom el az egész történetedet. Az írásod addig olvasom, amíg úgy nem érzem, hogy ki tudtam szűrni azokat a típushibáidat, amiknek tudatában magad is ki tudod javítani a továbbiakat. Így nekem is kevésbé megterhelő (ha például nem az én stílusom a történet), neked is hasznos, hiszen így is sok tanáccsal el tudlak látni, és másoknak is, hiszen így kevesebb idő alatt több kritikát tudok megírni. 

Hogyan jelentkezhetsz? 

Kérlek, privát üzenetben jelentkezz. A jelentkezésed tartalmazza, melyik történetedre szeretnél kritikát kérni, és hogy mióta írsz, szoktál-e írástechnikát olvasni és (kb.) hány éves vagy. Erre azért van szükségem, mert a kritika írásakor figyelembe fogom venni.

Mivel jelentkezz? 

Jelentkezhetsz novellával vagy regénnyel, kisregénnyel. Zsáner szempontjából: high és dark fantasy, soft sci-fi (pl. apokaliptikus, disztopikus) és romantikus történetekben mozgok otthonosan, de bármi más fantasyt, sci-fit és romantikust szívesen vállalok.
Erotikus, thriller, krimi, kaland/akció és történelmi regények esetében a stilisztikában, helyesírásban, "tálalásban" tudok segíteni, a zsánerspecifikus történetalkotáshoz itt nem igazán értek.
Jelentkezhetsz fanfictionnel, de arra számíts, hogy nem biztos, hogy érteni fogom a referenciákat. Az animék alapján íródott fanfictionöknek meg szokott lenni a maga stílusa, de én önálló regényként fogom kezelni.
Nem vállalok HORRORT és VERSEKET, DRÁMÁT (színpadra szánt alkotást). Ezektől vagy félek, vagy abszolút nem értek hozzá.
Ezeken kívül bármivel jelentkezhetsz. Fenntartom a jogot, hogy a jelentkezésed visszautasítsam, bár erre ritkán van alkalom (a történet valamelyik eleme számomra nem fér bele, vagy udvariatlannak tartom a jelentkezésed).

Mire számíts? 

1. Hosszabb várakozási idő. Mivel szabadidőmben foglalkozok kritikaírással, és emellett más hobbim is van, így lehet, hogy sokat kell várnod a kritikára. Akkor írj, ha nem sürgős :) 
Ha régóta vársz, írni fogok, hogy aktuális-e még a kritika, mielőtt nekikezdek, ezért figyeld az üzeneteid. 
2. Tanácsok. A kritikáimnál számíts arra, hogy tanácsokkal foglak ellátni, kérdéseket fogok feltenni, a saját észrevételeimet fogják tartalmazni. Az, hogy sok megjegyzésem van, nem jelenti, hogy rossz a történeted. 
3. Nem ajánló. A kritika nem ismerteti a történeted, legfeljebb zsánermegjelölést és egy-két mondat bemutatást fog tartalmazni, így ne reklámozási, hanem fejlődési céllal jelentkezz.
4. Kitérés helyesírásra, stilisztikára, fülszövegre és borítóra is. Emellett a karakterábrázolásba, történetvezetésbe, logikai hibákba a kritikasorozat jellegéből adódóan akkor tudok belemenni, ha már az elején van észrevételem. (Borítóra azért térek ki, mert személyesen érdekel a tervezőgrafika, így könnyen el tudlak látni tanácsokkal. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül egy szép borító marketing hatásait.)
5. Sorrendváltozás. Valószínűleg akkor foglak keresni a kritika aktualitásával, amikor ráérek foglalkozni vele, így ha később válaszolsz, addigra előrevehetek mást, hogy tudjak haladni :) A tiédre is sort kerítek.

Hogyan fogadd? 

1. Jelezd, hogy megkaptad, megtaláltad, olvastad. Ha megköszönöd, azért hálás vagyok, de ez már a te döntésed :)
2. Ne vedd magadra. Ha rossz hangulatban vagy, tedd félre, mert nem fogod jól fogadni. Térj vissza rá, amikor a helyén fogod kezelni a kritikát. A kritika építő jellegű, így a hibákat emelem ki, ezek alapján javíthatsz, ha akarod, de nem muszáj. Az, ha sok észrevételem van, nem jelenti, hogy béna lennél vagy rossz lenne a történet. Mindenkinek van hova fejlődnie, te is a fejlődés egyik szakaszában vagy.
3. Fontold meg. Nem szentírás, amit írok, ezért gondolkozz el rajta, és azt alkalmazd, ami szerinted hasznodra válik.
4. Alkalmazd. Gyakorold, ha van kedved, javítsd a történeted; ha nincs, jó lesz a következőhöz.
5. A történet a te történeted. Úgy írod, ahogy szeretnéd, a lényeg, hogy élvezd az írást. Ne szegje kedved, ha úgy érzed, sok a hiba. Az írásból nyert örömöd legyen az első, a fejlődésben is rengeteg élvezeted lehet, de az legyen másodlagos :)



VillámkritikákWhere stories live. Discover now