Romantizm Nedir ve Nasıl Başlanır?

1.7K 120 25
                                    

"Gerçekten yeteneği olan ve söylemek istediği şeyler hakkında samimiyetle hissettiklerini yazan hiç kimse bu kurallara uyarak kötü bir şey yazamaz."
Ernest Hemingway

Şüphesiz bir türde yazmadan önce o türün ne olduğunu iyi bilmek gerekir

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Şüphesiz bir türde yazmadan önce o türün ne olduğunu iyi bilmek gerekir. Romantizmin tarihine baktığımızda, bir baş kaldırış, bir isyan tablosu çıkar karşımıza. Kendisinden önce edebiyatta yer edinmiş Klasisizmin kuralcılığına, mantıksallığına, yazarın kendini gizleyen sahtekarlığına, mükemmeliyetçiliğine, estetiği ön planda tutan duruşuna karşı çıkar. Kuralları değiştirmez, kuralları kökten yıkar.

Farz edilenin aksine romantizm, yalnızca bir insanın bir insana duyduğu aşkın kelimelere dökülüş biçimi değildir. Romantizm doğadan ilham alır, tabiata duyduğu sevgiyi betimlemeleriyle dile getirir. Özgürlük, onun için vazgeçilmez bir öğedir. Bütün sınırlamaları reddeder ve evrenselliğe kucak açar.

Edebi eserlerinde duyguları, coşkuları, hayalleri ve tutkuları okuyucunun kalbine taşır. Dini duygulara önem verir, ölümlü bedene ve ölümsüz ruha inanır. Kusurlu, çirkin, gerçek hayatta varlık bulan ve birbirine benzemeyen karakterler seçer. Zıtlıkları da pek sever; iyiyle kötünün, mazlumla zalimin, aşıkla maşukun öykülerini anlatırken doruklarda mutluluk yaşar.

Romantik yazarlar tasvirden asla kaçınmaz. Bir ressamın resmi gibi süsler hikayesini; karakterlerin dış görünüşünü ve ruh hali değişimlerini, psikolojik serzenişlerini hissettirmeden fısıldar okuyucunun kulağına. Geniş betimlemeler yapar, ama ben buradayım diye bağırarak okuyucuyu sıkmaz. Mekanı ve zamanı şu anda, o yerin içindeymiş gibi anlatır.

Hayatın içinden bir akımdır romantizm; savaşan, mücadele eden, hisseden ve haklarını aramak uğruna sesini yükselten! Gerçek hikayelerden, gerçek karakterlerden beslenir ve kurguyla gerçeği bütünleştirir

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Hayatın içinden bir akımdır romantizm; savaşan, mücadele eden, hisseden ve haklarını aramak uğruna sesini yükselten! Gerçek hikayelerden, gerçek karakterlerden beslenir ve kurguyla gerçeği bütünleştirir.

Bütün türlerde olduğu gibi romantizm konusunda yazmak da yetenek ve eğitimin bir karışımıdır. Eğitim dediğimiz, edebiyat üzerine doktora yapmak değil elbette! Kendini bu alanda geliştirmektir. Okumak, okumak, okumak ve yazmak, yazmak, yazmak.

Çünkü bütün yetenekler, kullanılmadığında körelir. Çağımızın en verimli yazarı olarak kabul edilen Stephen King'in her gün en az on sayfa yazma alışkanlığı olduğunu biliyor muydunuz? Bu yazdıklarınızı hikayelerinizde kullanmak zorunda değilsiniz, saçma satırların arasında kaybolabilirsiniz veya sonunda tamamen silip atabilirsiniz. Ama bir sayfa bile olsa kendinize her gün yazmak için zaman ayırın.

Ve her gün kendinize en az yarım saat de olsa, hayatın karmaşasından kaçabileceğiniz bir okuma zamanı yaratın. Bu ikisinin hayal gücünüzü nasıl canlandırdığını ve ilhamın parmaklarınızdan kağıda nasıl aktığını göreceksiniz.

Ne yazarsanız yazın, fikriniz olmadığı bir konuda satırların arasına karışmayın. Hatta çok iyi bildiğinizi düşündüğünüz bir konuyu yazmadan önce bile küçük de olsa bir araştırma yapın. Bilgi çağında yaşıyoruz artık, elimizin altında o kadar çok kaynak var ki, araştırmanın lezzetini tatmakta çekingen olmayın.

Okumakla, yazmakla, ilhamla geçen bir ömür dileğiyle!

Bir sonraki ipuçlarımız gelene kadar siz de yazarken kendinizi nasıl motive ettiğinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Bir sonraki ipuçlarımız gelene kadar siz de yazarken kendinizi nasıl motive ettiğinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz. Hiç belli olmaz, belki sizin öneriniz ileride oldukça ses duyuracak bir kitabın yazarının hayatını değiştirebilir. Ve belki de o yazar, siz olabilirsiniz.

Romantik Kurgu Nasıl YazılırHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin