OLAY ÖRGÜSÜ

557 47 10
                                    


"Hikâye ya bir tez öne sürer ya gündelik bir olayın önermesini sunar ya da en iyisinden yazar, yani anlatısının temelini yalnızca göz alıcı bir formda biçimlendirecek bir kombinasyon sağlamaya yönelir, ki tasarım genel olarak tasvir ile doldurulur, diyalog veya yazar yorumu, gerçeğin her türlü kırılma noktası veya aksiyon, sayfa sayfa görünür kılınmalıdır."

-Edgar Allan Poe

Bir hikayenin meydana gelebilmesi için bir olaydan bahsedilmesi gerekir. Olayı meydana getiren beş unsur vardır: Konu, kahraman, zaman, yer ve anlatıcı. Her öykünün, romanın, şiirin belli bir ana olayı vardır ve bu olayı geliştirmek adına daha küçük, yan olaylarla hikaye geliştirilir. Olay örgüsü de, bütün bu olayların belli bir konu çerçevesinde, neden-sonuç ilişkisine bağlı olarak bir bütünlük oluşturması, karakterlerin ilişkilerinin birbirine bağlanması ve iç çatışmalarının sergilenmesidir.

Önceki bölümde de bahsettiğimiz gibi asıl konu seçimi, olay örgüsü için en temel başlangıç noktasıdır

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Önceki bölümde de bahsettiğimiz gibi asıl konu seçimi, olay örgüsü için en temel başlangıç noktasıdır. Kalemi kağıdı önünüze almadan önce kalbinizi ve zihninizi dinleyin. Bu dinleme tamamen size özel olsun. Bütün endişelerinizi geride bırakın. Popüler kültür, gelecek olan eleştiriler, topluma yayılmış yargılar, beğenilme korkusu... Aklınızı olabildiğince bunlardan uzak tutmaya çalışın ve gerçekten neyi anlatmak istiyorsunuz, bunu bulun.

"İçinizde anlatılamamış bir hikâye taşımaktan daha büyük bir sıkıntı yoktur."

-Maya Angeolu

İyi bir hikaye, ona olan inançtan gelir. Eğer kalbinizde yer tutmayan, gece gündüz zihninize uğramayan bir düşünce hakkında yazmaya çalışırsanız, o hikayeye inanmazsınız. Sizin inanmadığınız bir hikayeye, başkasının inanmasını beklemek de pek gerçekçi olmaz, değil mi?

Bazı yazarlar için olay örgüsünü başından sonuna kadar sımsıkı tutmak hikayenin kaderini belirlemek kadar önemlidir

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Bazı yazarlar için olay örgüsünü başından sonuna kadar sımsıkı tutmak hikayenin kaderini belirlemek kadar önemlidir. Bu sebeple belki de yeni başlayacak yazarlara en çok önerilen tavsiye; yazmaya başlamadan önce belli bir planın çizilmesidir. Olay zinciri kaba taslak bir şekilde belirlenmeli ve olayların dönüşüm geçireceği belli noktalar önceden hedeflenmelidir.

Romantik Kurgu Nasıl YazılırHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin