24.9.Thursday

87 10 13
                                    


Matematika. Najhorší predmet aký môže existovať . Snažím sa pochopiť , započúvať sa , sústrediť sa čo náš matikár vraví vo štvrtok na prvej hodine matematiky ale ...nič. Teda niečo mám v hlave . Obraz jeho a Emily ako si to spolu rozdávajú na stole . Obe s Naomi sa cítime ako keby sme držali najväčšie tajomstvo na svete . Pretože ... je to dosť veľké tajomstvo . Keby to zistí nesprávna osoba ,pre oboch by to nedopadlo dobre . Ale skôr ma zaujíma , či to Emily chce alebo ju len ...obťažuje . Preto sme s Naom vymysleli plán . Dnes počas tréningu sa jej nenápadne spýtame pár otázok .

Zapozerám sa na neho. Mladý je ...to áno ...nepríde mi ako pedofil no... aj tak je to nechutné . Na ostatné dievčatá sa nepozerá nejako inak . Ani oplzlé poznámky nemá . Našťastie počas celej hodiny ma nevyvolá a tak ho môžem celý čas analyzovať .

Zazvoní a smutný Shawn sa k nám otočí. Smutný ,pretože jeho dievča, Tessa ,sa už tretí deň neukázala na ulici ,po ktorej chodila každé ráno až dokedy do nej Shawn nevrazil.

„Chcem skočiť z okna ,"zahlási . Naomi ho štuchne do ramena .

„No fakt. Unavuje ma život . Moje vysnívané dievča sa mi radšej vyhýba a tréner si stále nevie vybrať medzi mnou a Wesom," skľúčene povie .

„To nevadí ,bude ešte veľa príležitostí . Na baby či kariéru basketbalistu . Nevzdávaj to ," snažím sa ho povzbudiť .

„Ah ... Ja ... Sotva sa plazím vo svojej koži . Niekedy by som to najradšej vzdal. Ale nemám to v krvi ." Frustrovane povie s rukami vo vlasoch . Vzdychnem si a chytím ho za ruku .

„Presne tak. Nevzdávaj to . Sú aj horší . Pozri na tú tvoju pani dokonalú . Tá nevie čo je dobré . Ak bude mať v živote nešťastie tak to bude kvôli tomu ,že v utorok nešla do školy tou vašou ulicou a nestretla ťa. Ak ju jej chalan nebude milovať tak akoby chcela ,tak to je jej chyba ,lebo mohla mať teba . A myslím si ,že ty by si ju vážne úprimne miloval ,lebo nie si žiadny hajzlík ,čo len využíva baby na jedno a potom ich odkopne ." Povie bez nádychu Naomi a ja jej potichu zatlieskam .

„ Vau . Veľmi inšpiratívne a pravdivé slová ," prikloním sa na jej stranu. Smutne sa na nás obe usmeje .

„Vy ste tie najlepšie ," povie a počas zvyšku dňa je na ňom vidno ,že sa cíti lepšie.

*

V telocvični sa snažíme zopakovať si kroky ,ktoré sme sa v pondelok naučili. Rose tu zatiaľ nie je, takže sa snažíme zdokonaliť ,aby bola na nás trošku hrdá ,že niečo vieme .

Chalani sú znova na druhej strane telocvične a rozcvičujú sa . Vidím ako sa Jackovia rozprávajú so Shawnom ,ktorý sa konečne po celom dni naplno smeje . Pousmejem sa pri pohľade na nich a vrátim sa k tancu .

Obe s Naomi prestaneme tancovať ,keď zbadáme Rose ako naštvane k nám kráča . Pozriem na Naomi a telepaticky sa jej spýtam ,kde je Emily. Naomi pokrčí plecia .

„Preboha čo sa stalo?" spýta sa Rose July , jedna z nových rozlieskavačiek .

„Moja bohužiaľ vlastná sestra má veľkého cucfleka na krku a nechce mi povedať od koho," naštvane odhodí tašku na zem a položí si ruky v bok. Spoza nej konečne uvidíme Emily ,ktorá má na hlave kapucňu .

Rose sa otočí na jej sestru. „Zlatko, takto to dáš len každému najavo ,že niečo schovávaš ," afektovane jej povie . Emily si teda naschvál dá dole kapucňu ,prehodí vlasy na jednu stranu aby ukázala jej krk pokrytý modrofialovými útvarmi.

Naomi sa ku mne dostane a pošepká : „Asi ju neobťažuje, keď to na sebe tak pyšne nosí ." V tranze prikývnem .

Emily si sadne na jej obvyklé miesto na lavičke . Rose sa ide prezliecť do šatne a tak využijeme možnosť sa ísť porozprávať s Emily .

„Ahoj," poviem ako prvá a prisadnem si k nej . Znechutene na mňa pozrie .

„Nepoviem ti meno toho ,kto mi to spravil. Tak sa vráť naspäť k tým sliepkam ," povie s nezáujmom a ignoruje ma .

S Naomi sme sa dohodli ,že jej nepovieme o tom ,že sme videli čo robila s naším profesorom. Preto ma prekvapí jej veta : „ Smola ,že my to už vieme .Nemuseli ste byť takí hluční v pondelok v tej učebni , aj včera ste si to tam rozdali ?"

Emily vypadne pero z ruky čo držala a hľadí na Naomi s otvorenými ústami.

„I-idete ma ... nás vydierať?" spýta sa potichu.

Naomi na mňa hodí zmätený pohľad . „Nie ,"poviem , „ len chceme vedieť či ...to chceš alebo či ťa núti," vysvetlím jej .

„Neboj nikomu to nepovieme ,"dodá Naomi.

Emily si vydýchne . „Ja ... som sa ...buchla do neho takže ..." očervenie v lícach . „Dobre ,tak ... si to užívajte ... len trošku potichšie ." Vydá sa na odchod Naomi ,no ja ešte zostanem a poviem jej poslednú vetu : „ Keby ... ti niečo spraví tak mi to môžeš povedať dobre ?"

Neochotne prikývne a ja odídem k môjmu družstvu .

Počas celej hodiny je k nám Rose nevrlá a lezie všetkým na nervy s jej ustavičnými napomienkami ,aké sme neschopné . Preto všetky s radosťou priam bežíme do šatne sa prezliecť .

Ako prvá vychádzam zo šatne . Dúfam ,že ešte stihnem chalanov a hlavne chcem vidieť Shawna ako sa teší z prijatia do tímu. Som presvedčená ,že ho tréner zoberie . Ale keď vojdem do telocvične ,vidím sediaceho Shawna na zemi so sklonenou hlavou .Blondy pri ňom kľačí a niečo mu vraví . Pohľadám Jacka ,ktorý stojí s ich trénerom a horlivo s ním diskutuje o niečom. Rýchlym krokom prejdem celú telocvičňu až sa konečne dostanem k Shawnovi . Blondy zdvihne zrak zo Shawna na mňa. Spraví smutnú grimasu a postaví sa .

„Shawn ..." začnem . „Nie to je vpohode , len to musím predýchať . Nabudúci rok to skúsim znovu . Nechápem ako som si myslel ,že ako prvák sa môžem dostať tak ďaleko . Wes je starší a skúsenejší . Zaslúži si to," smutne sa na mňa pozrie a začne sa stavať zo zeme . Okamžite ho objímem . Opätuje mi objatie a ponorí si hlavu do môjho krku.

„Gilinsky prečo sa ho snažíš odhovoriť od toho ,aby som bol v tíme ?" ozve sa Wesley neďaleko nás. Oddelíme sa od seba so Shawnom . Wesley stojí medzi ich trénerom a mojím Jackom. Všetci potichu sledujeme ,čo sa udeje ďalej .

„Nesnažím sa ho odhovoriť, len chcem aby si uvedomil ,že Shawn je viac tímový hráč ako ty ," obhajuje sa Jack.

„Gilinsky to je fajn ale my potrebujeme aj niekoho ,kto sa vie sám dostať cez ostatných a skórovať . A taký je Tucker ,takže ... Choďte sa schladiť všetci pod sprchu . Vidíme sa v pondelok ." Povie posledné slová tréner a vydá sa k východu .

Myslela som si ,že tým to končí no ... Wesley sa znova ozve : „Ak ho tu chceš len preto ,že tvoje dievča ," zdôrazní slovo dievča , „má pre neho slabosť ,tak hádaj čo ." Zadržím dych.

Nie . Nie. Prosím nie . Nie.

Nevidím ako sa Jack tvári lebo je mi otočený chrbtom . No Wesley sa na mňa na jednu sekundu pozrie . Prosím ho pohľadom aby bol ticho . Asi nemáme medzi sebou telepatické spojenie, pretože dopovie jeho myšlienku .

„Slabosť má aj pre mňa."

****************

short but gold

Lyrics / SK/ ×DOKONČENÉ×Where stories live. Discover now