Bismillahi Rahmaani Raheem 1

136 10 7
                                    

De naam "Allah" is Gods Eigen naam en omvat al Zijn eigenschappen. De 99 schone namen van Allah zijn attributen en leren ons Zijn eigenschappen beter kennen en helpen ons bij het verrichten van smeekbeden:

En aan Allah behoren de schone namen, roept Hem daarmee aan en verlaat degenen die misbruik van Zijn namen maken; zij zullen worden vergolden voor wat zij doen. (7:180)

Het leren van de 99 schone namen is een vorm van aanbidding. Enkele overleveringen van onze profeet Mohammed leren ons het volgende:

"Allah schenkt kennis van het geloof voor wie Hij het goede wenst." (Boecharie, Muslim)

De namen van Allah leren ons hoe we in Hem moeten geloven, wat Hij kan en welke rol Hij inneemt in Zijn schepping.

Bron: Boek "Asma al husna" door Abu Seyfullah. (moge Allah hem hiervoor belonen.

1.) AR RAHMAAN(De Barmhartige)

Ar Rahmaan is het meest gebruikte attribuut van Allah. Deze naam komt voor in de zin 'Bismillahirrahmannirrahiem'. Bijna bij alles wat een Moslim doet wordt deze regel herhaald. Hiermee herinneren wij onszelf aan de gedachtenis aan Allah:

Allah voorziet Zijn schepselen van levensbehoefte zonder onderscheid te maken tussen ras, nationaliteit of geloof. Hij heeft van alles in dienst gesteld zoals water, zuurstof, bomen, regen, wolken, de maan, de zon, enzovoort. Iedereen mag en wordt ermee begunstigd.

Allah Zijn Barmhartigheid zullen wij pas goed begrijpen op de Dag des Oordeels. Daar zullen we beseffen hoe groot de gunsten van Allah waren.

De grootste gunst die Allah ons heeft geschonken is de Islam, de Islam staat voor iedereen open, één ieder die zich oprecht wil bekeren kan zijn intrede doen tot deze barmhartigheid van Allah. Hij heeft Profeten gestuurd om de mensen hiermee te begunstigen. Profeet Mohammed was zo ook een barmhartigheid van Allah:

En wij hebben u als barmhartigheid voor de werelden gezonden.
(21:107)

Er is een overlevering van de Profeet waarin hij zegt dat Allah maar 1 procent van Zijn barmhartigheid hier in deze schepping heeft gebruikt, 99 procent heeft Hij bewaard voor het Hiernamaals. Wie begunstigt wil worden in het Hiernamaals moet zich onderwerpen aan Allah de Barmhartige.

2.) AR RAHIEM(De Genadevolle)

Om deze naam goed te begrijpen moeten we eerst beseffen dat alles in de hemelen en op de aarde van Allah is. Hij is de Enige en de Ware eigenaar van het heelal. Dit geeft Hem vanzelfsprekend het recht om te doen en te laten wat Hij wil.

De Eigenaar van het heelal zou alles in beweging kunnen zetten om ons te straffen. Als Hij zou willen, zou Hij het aardoppervlak laten bewegen als zeegolven. Hij zou constant ondraaglijke winden of vulkaanuitbarstingen kunnen veroorzaken. Hij zou het binnenste van de aarde naar buiten toe kunnen keren. Hij zou de zon dichterbij kunnen halen of de maan tegen de aarde aan laten botsen. Alles is mogelijk!

De Genadevolle beschermt ons tegen vele gevaren. Zijn genade is heel groot! Wanneer we een grove berekening maken van onze zonden komen we uit op getallen in de triljoenen. Als zoveel onrecht tegen ons begaan zou worden, zouden wij zeker in geweld uitbarsten. Maar Allah Zijn geduld is groot, Hij vergeeft ons, keer op keer:

En indien Allah de mensen zou straffen voor hetgeen zij doen, zou Hij geen schepsel op de oppervlakte ervan achterlaten; maar Hij schenkt hun uitstel tot een vastgestelde tijd; en wanneer die vastgestelde tijd komt: voorwaar Allah kent Zijn dienaren goed. (35:46)

Een verdere uitleg van deze eigenschap heeft betrekking op het Hiernamaals. Op de Dag des Oordeels zal Allah Zijn genade alleen voor de ware gelovigen zijn. Hij zal geen genade tonen aan degenen die van Zijn gunsten hebben geprofiteerd en geen dankbaarheid hebben getoond. En degenen die geweigerd hebben om in Hem te geloven en Hem te gehoorzamen.

99 namen van Allah Waar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu