Bismillahi Rahmaani Raheem

24 1 0
                                    

28.) AL HAKAM (De Rechter)
Al Hakam is Degene Wiens bevelen en opdrachten onherroepelijk zijn. Hij besluit wat goed en wat slecht is. Het oordeel is in Zijn handen. Hij is de rechter der rechters. Zijn oordeel is goddelijk en altijd het juiste. Het is vol van wijsheid en nooit verkeerd.

Al Hakam heeft over alles een oordeel. In het bijzonder over onze manier van leven. Nu beseffen we het niet, we zullen het merken op de Dag des Oordeels.

Op die Dag zal iedereen horen hoe Allah over hem oordeelt. Hij zal niemand onrecht aandoen. Iedereen krijgt wat hij heeft verdiend. Niemand wordt ten onrechte beloond of gestraft.

Degene die er het beste van afkomen zijn degenen die volledig vertrouwen hebben in het oordeel van Allah.

29.) AL ADL (De Rechtvaardige)
Onrecht komt voor bij de mensen. Het gebeurt bijvoorbeeld omdat een rechter oneerlijk is of omdat er gebrek aan bewijzen zijn of verkeerd wordt ingelicht. Bij Allah kan dat niet. Hij is altijd getuige van onze daden. Hij weet hoe onze harten zijn en kent ons door en door. Bovendien heeft Hij twee schrijfengelen in dienst gesteld die constant bij ons aanwezig zijn. Zij schrijven alles op wat wij doen. Vanaf wij geboren worden tot aan de dood. Niemand kan in het Hiernamaals ontkennen wat hij heeft gedaan en niemand kan zeggen dat Allah onrechtvaardig heeft geoordeeld. En niemand kan het recht zo eerlijk laten geschieden als Allah. Want Hij is de Enige, de Meest Rechtvaardige.

30.) AL LATIEF (De Subtiele, de Kenner van alle fijne zaken)
Kunstenaars worden geëerd en beloond naar hun werken. De werken dat zij voortbrengen wordt gewaardeerd omdat zij iets maken wat de meeste mensen niet kunnen. Het gaat hierbij vaak om een kunstschilderij of een ander kunstvoorwerp.

Hoe mooi en goed een kunstwerk ook moge zijn, het kan nooit tegen de werken van Allah op. Het werk van een kunstenaar kan nagemaakt worden, maar die van Allah niet. Bovendien kan Allah leven geven in de vormen dat Hij schept.

Het is verbazingwekkend dat sommige mensen een kunstenaar eren en vol loffelijke woorden over hem uiten, maar niet nadenken over de vele werken van Allah! Wat Allah maakt en presenteert kan geen enkele kunstenaar tegenop! Waarom eren we dan is Allah niet?

Laten we bijvoorbeeld ons afvragen hoe het mogelijk is dat wij bepaalde beelden in onze hersenen kunnen projecteren. Hoe slaan wij het geluid op en hoe kunnen we jaren later geluiden zodanig onderscheiden dat we precies weten welk geluid bij wie hoort. Al Latief is Degene bij wie de kennis is van al deze fijne zaken. Ik wil graag nog een voorbeeld geven om de naam Al Latief begrijpbaar te maken:

In de menselijke hersenen zijn er naar schatting 10 miljard zenuwcellen. Terwijl een computer informatie stap voor stap afhandelt, verwerken de hersenen, toegerust met miljarden op elkaar aangesloten zenuwcellen, allerlei informatie gelijktijdig. Ieder zenuwcel is in staat om in een seconde 2500 informatieprikkels te verwerken. Een enkele hersencel kan verbinding hebben met 10000 andere cellen of zelfs meer. De afzonderlijke zenuwcel krijgt informatie van andere zenuwcellen en besluit de boodschap al dan niet door te geven. De beslissing wordt bepaald door de sterkte van de ontvangen prikkel en het daaruit voortkomende elektrische signaal.

Als je alle hersenzenuwen aan elkaar zou kunnen koppelen, zou je een lengte krijgen van 480000 km. Als een hersencel in een vierkante centimeter geplaatst kon worden, zou er voor de ongeveer anderhalve kilogram hersenen een wolkenkrabber nodig zijn van 40000 kubieke meter. Om dan het gehele netwerk aan elkaar te koppelen zou er 10 tot de 20ste kabels nodig zijn. En om het geheel in werking te stellen, zou er een eclectische centrale nodig zijn van 1 miljard Watt.

De hersenen zijn maar een klein stukje vlees, om het te beschrijven zou je vele boeken kunnen vullen en toch zou je niet de totale inhoud ervan kunnen ontsluieren. Welke kunstenaar zou dit kunnen namaken?

Alle lof zij Allah, de Kenner van alle fijne zaken.

31.) AL GHABIER (De Bewuste)
Al Ghabier is overal van op de hoogte. Hij volgt elke gebeurtenis. Er is niets wat Hem zou kunnen verrassen en wat Hem ontgaat. Hij weet overal van af.

...En aan Allah behoort het erfdeel der hemelen en der aarde en Allah is goed op de hoogte van hetgeen gij doet. (3:180)

Hij is de Oppermachtige over Zijn dienaren. Hij is de Alwijze en van alles op de hoogte.
(6:18)

32.) AL HALIEM (De Verdraagzame)
Al Haliem is Degene die nooit zijn zelfbeheersing verliest, zelfs niet op momenten waarop Hij vertoornd is. Hij is zachtmoedig en ziet alles geduldig aan. Hij gunt tijd aan de mensen zodat wij ons kunnen bezinnen en verbeteren. Hij kan mensen vergeven al is het op het laatste ogenblik van hun leven. De verdraagzaamheid van Al Haliem is werkelijk groot, luister maar:

En indien Allah de mensen voor hun onrechtvaardigheid zou straffen, zou Hij geen levend schepsel op aarde achterlaten, maar Hij geeft hun uitstel tot een vastgestelde termijn, en wanneer hun termijn komt kunnen zij deze niet voor een enkel uur uitstellen of vervroegen.
(16:61)

99 namen van Allah Where stories live. Discover now