10. Hodina Caligologie

512 61 69
                                    

Když se Eileen vrátila zpátky do třídy, jelikož se omluvila, že musí na toaletu, v učebně vládl hlahol a Trocarovi bylo nejspíš úplně jedno, že se jeho studenti hlasitě baví jeden přes druhého. Ela zaplula zpátky do lavice vedle Beatrice a otočila se k Alexovi a Scorpiusovi, aby jim polohlasem řekla: ,,Šla jsem zkontrolovat ten lektvar. Všechno je zatím v pořádku, vypadá to dobře."

Scorpius se ušklíbl a přestal si z pergamenu skládat vlaštovku. ,,Dobře? Ta nechutná břečka může taky vypadat dobře? To je, jako kdybych si odřezal kůži a nechal se probodnout kůlem, a ty bys mi řekla, že vypadám dobře. Břečka a dobře nejde dohromady, Eileen."

Jeho nejlepší přítelkyně protočila očima. ,,Nepoučuj a nepředstírej, že tomu rozumíš, protože ti to vážně nejde."

Beatrice se také otočila k chlapcům a zatvářila se vítězoslavně. ,,Skrytá narážka na upíry, Scorpiusi! Platíš mi padesát srpců!"

,,Co jsem -" chtěl se zeptat Scorpius, ale pak se zarazil, když mu to došlo. ,,Aha, jasně. Nechat se probodnout kůlem. Bože, vážně bych si měl hlídat, co kdy řeknu, protože tímhle tempem budu do konce týdne na mizině. Tak na," řekl s povzdechem, když z kapsy tmavých kalhot vylovil mince a vložil je do Beatriciny otevřené dlaně. ,,Doufám, že mi z toho aspoň koupíš nějaký pořádný dárek k narozeninám a ne zase nějakou pitomou vyrobenou poukázku na kouzelnické tetování Taťkův medvídek," zaťukal si na čelo a zavrtěl hlavou, zatímco se Alex, Beatrice a Eileen smáli.

,,A já myslela, že se Malfoyovi topí v penězích," rýpla si Ela, když je náhle přerušil Trocar, který vstal ze židle a dvakrát tleskl, aby na sebe upoutal pozornost.

,,Tiše, prosím! Ano, vaše práce ve dvojicích je pro dnešek u konce, a já jsem akorát stihl doopravit vaše poslední testy. Ani nevíte, jak náročná je práce profesora, nemáme prakticky žádné osobní volno, a když ano, měli bychom ho věnovat právě připravování studijního materiálu, opravy testů..." Zatímco Trocar mluvil dál a požádal zmijozelského studenta, aby testy rozdal, Scorpius se naklonil k Eileen a Beatrice.

,,Jo, měli by opravovat testy, ale přesně to Trocar nedělá, protože ve svém osobním volnu utíká do Zapovězeného lesa, kde může poklidně večeřet kentaury," ušklíbl se Scorpius a rovnou podal Beatrice padesát srpců. ,,Já vím, já vím. Ale tohle jsem si prostě nemohl odpustit."

,,Konec debaty, mládeži! Debatovat teď můžete se mnou, ale, prosím vás, držte se zadaného tématu a nekličkujte k jiným věcem, které do výuky nepatří," požádal je Trocar a zalétl pohledem ke Scorpiusovi, který se tvářil jako neviňátko, a obdaroval ho úsměvem. ,,Tak se tedy pusťme do práce. Pokud nemáte nikdo už žádné otázky k neživým, myslím, že příští týden by byl ideální na to napsat si test." Třída začala nesouhlasně bručet. ,,No tak, no tak. Příští hodinu si to všechno zopakujeme, ale teď, jestliže nikdo nemáte dotazy, bych toto téma opustil a otevřel novou kapitolu o paskřetech. Pane Malfoyi? Chcete svými poznatky nějak přispět do debaty? Protože teď jste mne opravdu hodně překvapil. Tak prosím, poslouchám vás," pokynul mu rukou a opřel se bedry o katedru, načež si hřbet ruky přiložil ke rtům a s pozvednutým obočím vyčkával na to, až Scorpius spustí.

,,Vlastně se vám vůbec nedivím, že jste překvapený, pane, protože i já jsem rozhodně nečekal, že ve vaší hodině někdy řeknu taky něco jiného než nevhodný vtip," odkašlal si Scorpius a nepatrně se usmál. ,,Ale ano, takový den skutečně nastal, a já jsem se rozhodl podat vám velmi nečekaný dotaz vhodný k zamyšlení: Myslíte si, že v tom, co se teď děje, mají svou roli také i neživí?" zeptal se ho, protože ho to vážně zajímalo, a také si myslel, že by jim to mohlo pomoci v blízkém budoucnu, až se v podobě Anthonyho Jonese vydají na schůzi na Ministerstvo kouzel.

Duchové minulosti ✔ | ˢⁿᵃʳʳʸ ²Where stories live. Discover now