Náš život a jeho kvalita

47 3 0
                                    


Na začátek musíme uvést, že toto téma je velmi subjektivní, tudíž každý ho vnímá jinak. Společným zamyšlením však můžeme přijít na základní pilíře, které by měl obsahovat a vyvrátit i některé mýty, které se u toho tématu vyskytují a vytváří nám lživé vzory.

Kdo ve skutečnosti hodnotí kvalitu našeho života? Naše existence je bodována mnoha subjekty: našimi rodiči, přáteli, partnerem/partnerkou, ale nejdůležitější osobou – vámi samotnými. Jste to právě vy, kdo své bytí hodnotí a podle něho také koná. Tato polopravda zní velice sebevědomě, avšak pokud kolem sebe nemáme správné lidi, kteří by nám prezentovali i jiné způsoby života, než ty naše, mohli bychom navždy vyznávat pouze svoje, občas mylné názory. Ve světě není většina věcí černobílých a jestliže se nebudeme zajímat o připomínky ostatních lidí, můžeme neustále žít omezeně a nekvalitně. Zůstává tedy nutností, abychom ve svém okolí měli ty, kteří nás budou, v rozumné míře, napomínat a pomáhat nám bojovat s našimi nedostatky, protože nikdo z nás není dokonalý a každý z nás je jiný. Pouze my si volíme, koho si pustíme k tělu, budeme mu naslouchat, přijímat kritiku a oplácet mu stejnou mincí. Bohužel mít vztahy, které by takto fungovaly, je v dnešní době obrovskou vzácností.

Spousta kamarádů, peníze a majetek – hlavní kvality našeho života? Už ve škole máme tendenci se s ostatními porovnávat podle naší popularity mezi spolužáky, výše kapesného, či podle známek. Tyto faktory nám dávají pocit, že jsme něco více než ostatní a díky tomu se cítíme dobře. Neměnnou pravdou však zůstává, že se srovnáváme podle věcí, které se můžou v budoucnu změnit a pokud se mince obrátí, budeme se cítit hloupě že jsme se nad danou osobu povyšovali. Všichni jsme si rovni, každý z nás ovšem září v jiných ohledech a v jiných životních etapách. „Méně je někdy více" – a to platí i u tohoto tématu. Kolika z vašich kamarádu skutečně ukazujete sebe? Nemyslím tu masku, kterou vytahujete na většinu lidí, aby vás měli rádi a vy nebyli považováni za divného outsidera, který nemá žádné kamarády. Myslím tím před kolika osobami ve vašem životě nemusíte kontrolovat svoje chování, názory a stále s vámi rádi tráví čas? Tipuji, že jich nebude více než pět. To bohatě stačí, lepší pětice skutečných přátel, kterým na vás záleží, než třicet kamarádů, které si udržujete jenom kvůli svému společenskému profilu a lezou vám krkem. Již dříve zmíněné přísloví lze využít i na penězích. Co jste schopni udělat proto, abyste získali bohatství? Podvody? Zbabělé lhaní? Nebo dokonce vraždy a krádeže? Lze tady navázat příslovím „Za dobrotu na žebrotu"- neboť takto svět v 80 procentech funguje. S poctivostí a čestným způsobem života to daleko nedotáhnete. Ovšem pokud jste věřící člověk, neměl by to pro vás být problém, protože vše se vám vyplatí v posmrtném životě. Opět záleží na vás a na tom, kterému světu se chcete zavděčit. Pamatujte však, že vítězství bez cti není skutečným vítězstvím.

Kariéra, nebo rodina? Pro spoustu lidí dva největší milníky pro kvalitu jejich bytí. Je možné získat obojí, ale jedno bude vždy mít přednost. Objevují se i případy kdy byla dána přednost kariérnímu úspěchu, na rodinu už nezbyl čas a naopak. Pro oba tyto cíle potřebujeme vynaložit obrovské úsilí, ale jsou tyto věci skutečným smyslem života? Částečně ano. Rodina je naším útočištěm v bouřlivých životních etapách a naplňuje základní lidskou potřebu lásky. Někomu ovšem nestačí pouze nudný život se svou nejbližší polovičkou a chce víc. Kariérní úspěchy přináší více štěstí, pokud je máme s kým oslavit. Nemusí to být ale pravidlo, je určitě možné být šťastný i pokud žijete single, protože být spokojený není nálada, ale volba. Musíme ovšem objevit a rozhodnout, které činnosti nás dlouhodobě naplňují a věnovat se jim. Štěstí je totiž pomíjivé, ale díky správnému životnímu přístupu ho můžeme pociťovat každý den.

Věřím, že každý život si zaslouží vlastní film, neboť my částečně ovlivňujeme v jakém žánru se bude odehrávat, kdo bude obsazen v hlavních rolích, délku a to nejdůležitější – zápletku. O čem bude váš film a co vám v něm bude přinášet štěstí? Je to pouze na vás, protože můžete vše.

Proč ?Where stories live. Discover now