Hoofdstuk 9

2.3K 41 8
                                    

Ik kom aan op de universiteit. Yana staat bij de ingang op me te wachten met twee bekers in haar hand. 

"Hey vriendin!" zegt ze en ze overhandigt me een beker. "Een kopje koffie voor je, om de dag weer goed op te starten." Ik glimlach. Hoewel Yana meestal de botte van ons twee is, heeft zij het minste last van een ochtendhumeur. Ze is altijd vrolijk in de ochtend. 

"Dank je." Ik blaas in de beker en loop de universiteit in. Yana loopt naast me. Vanuit mijn ooghoeken zie ik dat ze me aankijkt. Ik draai mijn hoofd haar richting op. "Wat is er?" vraag ik vermoeid, want ik kan wel raden wat er is. 

"Je hebt nog niks over het bal gezegd," zegt ze. 

"Niet heel gek, hè? Je had wel even mogen meedelen wat voor een bal het was, dan had ik het bij voorbaat kunnen afwijzen en thuis kunnen blijven." Ik kijk weer voor me uit en loop richting het college. 

"Oké, ik geef toe, het was niet eerlijk van me om het niet te vertellen, maar ik wilde dat je het een kans zou geven. En het leek alsof je een prima avond had. Ik zag je weglopen met McDowell." Ze noemt Landon niet bij zijn voornaam. 

"Nou ik heb het een kans gegeven, maar ik heb geen leuke avond gehad. Neem me alsjeblieft niet meer mee naar je eigen soort feestjes. Prima dat jij het leuk vind, maar ik voel er niks voor," zeg ik. 

"Ook niet voor McDowell, want jullie leken het heel gezellig te hebben." 

"Dan heb je niet goed gekeken. Ik voerde gewoon een normaal gesprek met hem, omdat ik verder niemand kende." 

"Je kende mij. Als je het niet leuk vond had je toch ook naar mij kunnen lopen," zegt Yana.

"En gezellig praten met de opa die ernaast stond? No thank you." Ik neem een slok van mijn koffie. 

"Weet je, i don't care hoe je over mij en die mannen en die feesten denkt. Ik weet dat je me nu waarschijnlijk raar vindt, maar wacht maar tot je straks al het geld ontvangt. Ik had het ooit net zo hard nodig als jij nu. Het enige wat ik deed was je helpen." 

"Ik heb je hulp niet nodig, Yana. Ik ruim mijn eigen rotzooi wel op." Yana zucht en neemt ook een slok koffie. We stappen het college binnen en gaan ergens bovenin zitten. Ik pak mijn laptop uit mijn tas en leg hem op de tafel voor me neer. Ook mijn beker koffie plaats ik op de tafel.

"Weet je Rose, ik dacht dat dit misschien de makkelijkste oplossing was. Ik heb er zelf een paar jaar terug voor gekozen en dacht er precies hetzelfde over als jij op dit moment. Tuurlijk, als er een andere manier is om binnen een week even aan €1000 te komen, ga je gang, maar ik denk dat je meer kans maakt met een sugardaddy." Ik kijk Yana waarschuwend aan. 

"Hou erover op," fluister ik, nadat ik zie dat het college ieder moment kan beginnen. 

"Mag ik nog een ding zeggen?" vraagt ze. Ik zucht en knik dan. 

"Ga op een afspraak met een sugardaddy. Het leek alsof McDowell je echt zag zitten, ga met hem op date. Je krijgt voor die date al minimaal €500 betaald, zonder een contract te hebben. Dan heb je in ieder geval de helft van je schuld al. En daarna kan je kijken of het is wat je wilt." Ik rol mijn ogen en geef hiermee aan dat het gesprek klaar is. Ik hoor Yana zuchten en naar haar tas reiken. Ze pakt er een envelop uit. "Hier," zegt ze. 

"Wat?" vraag ik bot. 

"Pak aan!" zegt ze. Ik pak de envelop uit haar hand en open hem. Er zit geld in. Ik haal het uit de envelop en tel het geld. €275. 

"Ik hoef geen geld uit medelijden. Ik regel het zelf wel," zeg ik en stop het geld terug in de envelop. 

"Ik wil niet dat je je huis kwijt raakt." 

"Ik raak mijn huis niet kwijt en anders kan ik vast wel bij Sander terecht." 

"Neem het geld aan en ga op die date. Dan heb je al veel geld bij elkaar gespaard." 

"Niet gespaard," zeg ik. "Gestolen van jou en een sugardaddy. Dat is niet het geld waarmee ik mijn schulden wil betalen." 

"Je moet niet zo moeilijk doen! Geld is geld!" Yana stopt de envelop in mijn tas. Ik reik er weer naar om hem eruit te halen, maar Yana duwt mijn hand weg. "Laat het zitten!" 

"Goedemorgen," de stem van de professor voorin de collegezaal. Ik kijk op van mijn tas en kijk naar de professor. Hij begint het hoorcollege met een lang verhaal. Ik klap mijn laptop open. Wanneer ik naar het scherm kijk beginnen mijn wangen rood te worden. 

Ik klik snel alle tabbladen over sugardaddies en -babies weg en open word. Ik kijk voorzichtig naar Yana, maar zij zit rustig van haar koffie te drinken en naar de professor te luisteren. Ik begin wat dingen te typen die de man zegt en voel mijn wangen langzaam weer de normale kleur krijgen. Ik neem een slok van mijn koffie en wacht op het einde van de dag. 

-

Yana zit naast me in de bus. Elke maandagavond na school rijdt ze helemaal met mij mee zodat we bij mij thuis nog een kop koffie kunnen drinken of een glas goedkope Lidl wijn.

"Wist je trouwens dat Willemijn een vriend heeft?" vraagt Yana en ze laat me een foto van een jongen zien. "Ze kan wel knapper krijgen vind ik." 

"Ik vind het een leuke jongen. Ze had me al geappt om het me te vertellen." 

"Een leuke jongen? Meid, waar zijn zijn spieren? Waar is zijn kaaklijn? Waar is zijn mooie haar?" 

"Het is een prima jongen, Yana, en ik durf te wedden dat hij een beter innerlijk heeft dan al jouw exen bij elkaar." Yana lacht. 

"Dat is ook niet heel moeilijk. Waarom denk je dat ik ben overgestapt op de sugardaddies?" Ik zucht.

"Moet je het onderwerp echt weer veranderen naar dat?" vraag ik.

"Eigenlijk wel ja. Je zit nu een andere jongen te beoordelen, maar even eerlijk, wat vind je van McDowell?"

"Aardig," zeg ik kort. 

"Alleen aardig?" 

"En gesloten," zeg ik. 

"Aardig en gesloten." 

"Ja." Yana kijkt me hoofdschuddend aan. 

"Dat kan niet alles zijn. Zijn uiterlijk is niet gesloten, geef daar je mening over," zegt ze. Ik zucht.

"Hij mag er wezen," zeg ik. "Is dat wat je wil horen?"

"Ja," zegt Yana tevreden. "Mag ik nog iets vragen?" 

"Is het een vraag die ik zal beantwoorden?" vraag ik. 

"Dat is aan jou," zegt ze en voor ik haar kan tegenhouden vraagt ze het al. "Als je zou openstaan voor een sugardaddy, zou je dan willen dat hij je sugardaddy is?" Ik glimlach en schudt teleurgesteld mijn hoofd. Dan kijk ik naar Yana. 

"Hij is dan wel een optie, ja." 



Gimme some sugar, daddyWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu