SONU MUHTEŞEM OLACAK

326 17 0
                                    

Kent konseyinin uzun süren toplantısından çıkıp eve geldiğinde heyecanı her halinden okunuyordu. Bahçenin açık duran kapısından girdiğinde annesini çoğu zaman olduğu gibi bostana ektiği sebzelerle uğraşırken buldu. Sessizce yaklaşıp boynuna sarılarak öptü annesini. İrkilip düşecek gibi olsa da sıkıca tuttu annesinin yorgun bedenini.

" Ödümü kopardın oğlum Hayırdır keyfin yerinde bugün?" Dedi oğluna. "Sana bir sürprizim var anne, konferans için Amerika'ya gidiyorum. Kent konseyi toplantıda beni görevlendirdi bunun için, "dedi. Annesi gururla baktı oğluna, gözleri buğulandı bir an. Tıp fakültesini kazanıp gittiğinde de, doktor olup doğduğu yere döndüğünde de aynı gururu yaşamıştı. O'na hamileyken öldürmüşlerdi kocasını. Acılarla, zulümle geçen yılların sonunda düze çıkmışlar,

Her şeyin çok daha güzel olduğu dönemler yaşanmaya başlamıştı. Oğlu okul çağına geldiğinde artık kendi anadillerinde eğitim yapan okulları vardı. Mahalle meclisleri ve Kent konseyinin aldığı kararlarla açılan okullarda kendisi bile geç de olsa okuma yazma öğrenmişti.

Dicle'nin kenarındaki bu kadın kentte tarıma ağırlık verilmiş, tarımla uğraşmak isteyen herkese yeteri kadar toprak dağıtılmıştı. Dicle'nin suyu kanallarla bütün tarlaları ve bostanları sulamaya başlamıştı. Mahalle meclislerinin her biri kendi kooperatiflerini kurmuş, ürettikleri bütün ürünleri kooperatifler aracılığıyla hem birbirlerine hem de bütün bölgeye satmaya başlamışlardı.

Hayvancılık, el sanatları ve turizm de kooperatiflerin desteğiyle gelişmiş, birkaç yıl içinde kendine yetecek kadar güçlenmişti kasabaları. Yıl be yıl daha fazla kendi ayaklarının üstünde durabilmenin haklı gururunu yaşıyorlardı. Yolsuzluk, rüşvet, hırsızlık, uyuşturucu, fuhuş gibi geçmişin bütün kötü mirasını yok edebilmek için tam anlamıyla bir toplumsal seferberlik başlatılmış, önemli başarılar elde edilmişti.

Yeni yetişen neslin hem ahlakı hem de politik değerler kazanması için bütün halk el ele vermiş, meclislerinde yeni kararlar almış ve hayata geçirmişlerdi. Eski alışkanlıkları ortadan kaldırmanın zorluğunu bilerek sabırla, ilmek ilmek örmüşlerdi yeni yaşamlarını; işsizlik ve yoksulluk neredeyse bitme noktasına gelmişti. Toplumsal ekonomisinin olabildiğince demokratik bir modelini uygulamaya çalışmışlar, engellere ve zorluklara rağmen 21. Yüzyılın ilk yarısında bütün dünyaya örnek olabilecek bir model inşa etmeyi başarmışlardı.

Özellikle güneş ve rüzgar gücünden yararlanılarak yapılan ve bütün kente yeten temiz enerji atılımı, tarih ve doğa ile uyumlu kentleşme herkese sağlanan eşit ve ücretsiz sağlık hizmetleri, tarafsız ve adil çalışan yargı kurumları, doğrudan demokrasinin hayata geçirildiği halk meclisleri,cinsiyet,inanc ve yaşam tarzı konusundaki özgürlükçü anlayışları bütün dünyanın dikkatini ve hayranlığını üzerine çekiyordu.

SEHERWhere stories live. Discover now