2. Lupinovi

168 14 5
                                    

 Zařazení: Dolar dvacet sedm centů

Autor/ka: Andy-CS

Popis knihy:

Jsou tu jednodílové ff příběhy o důležitých událostech v Lupinovic rodině.

-Seznámení Remuse a Dory
-těhotenství Dory
-Smrt Remuse a Dory

(možná přibudou další)

Dojem z knihy:

Kniha mě na první pohled velmi upoutala. Já sama moc neholduji slečně Tonksové a panu Lupinovi, když mají být spolu, ale kdybych na to měla nahlédnout objektivně a bez zájmů, říkám, že je to dobré.

Po přečtení jsem se necítila nijak otřesena, nápad byl dobrý, ale u slova dobrý bych asi zůstala. Nestala se knihou, kterou bych si zamilovala a potřebovala ještě několikrát přečíst, ale rozhodně nelituji toho, že jsem knihu četla.

Co bych doporučila:

Knize by rozhodně prospěla korekce, dost často v textu chybí čárka a to jak u písmen, tak v souvětích.

Často se to vyskytuje u slova že, před kterým by se čárka měla psát. Tedy krom pár výjimek, ale to jsou takové chytáky, takže pokud se objeví, tak je, řekla bych, skoro v pořádku, když člověk udělá chybu.


Další věc, kterou bych potřebovala zmínit, jsou souvětí a občasný slovosled.

V některých případech jsou věty těžší na pochopení, slova někdy vypadají, že jsou zpřeházená a nebo slovo úplně chybí. Někdy to byl možná záměr, ovšem ne vždy mi to tak přijde.


Pak tu ještě mám dějovou linku, jak to já vidí, záměrem rozhodně nebylo napsat nějakou sáhodlouhou knihu o těch dvou, je to tak? Ale trochu rozepsat by se určitě neuškodilo.

Tím chci říct, že je všechno v příběhu až moc rychlé, dost je toho naplácaného na sebe a člověk si pak tolik neužije zážitek z knihy, jako kdyby tempo příběhu lehce zvolnilo a možná přibylo pár detailů.


A počkat, ještě poslední věc, ve které chybuje docela dost lidí. Přímá řeč, ta je skoro v každém příběhu, že? Ovšem ani zde není psána správně.

U přímé řeči by se měly uvozovky psát nejdříve dole, na konci věty by měl být buďto otazník, vykřičník nebo čárka a pak by se měly vyskytnou uvozovky nahoře.

Ukážu na příkladu přímo z knihy – špatně a správně

"Co je Tonksová?"

Co je Tonksová?"

Je to vidět, dobře tak jo.

Co bych vyzdvihla:

Rozhodně bych vyzdvihla to, jak si autorka poradila s příběhem samotným. Jelikož jde o fanfikci na něco, co už je dané, je často výzva vymyslet to nějak poutavě, aby jste čtenáře zaujali.

A mě jsi rozhodně zaujala, rozhodně jsi mě zaujala pojetím oné události a věřím, že to zaujme ještě mnohem víc lidí, když se podíváš na ty chybky, které v textu jsou a necháš je zmizet, jako mávnutím hůlky.

Rachel

UZAVŘENO: Recenze 2020/2021Kde žijí příběhy. Začni objevovat