PROLOG

571 29 14
                                    

Crnokosi, razvijeni muskarac, u ranim cetrdesetim godinama, sa ocima bojom najmracnije senke, ostrim pogledom poput grubog secila noza i srednovecnim borama na umornom celu i oko prodornim kestenjastim ocima, koje su odavale njegove ogromne i teske brige, brzim koracima, ignorirajuci svakakvo osoblje u veliku i bogatu vilu u centru mocnog i raskosnog Vasingtona, bez kucanja je upao u sred velikog i vaznog sastanka vlasnika te raskosne vile u kojoj je takodje bez dozvole i najave, na nekim nacinom, tako receno i nasilno upao.

Muskarac sa par srebrenih srednovecnih pramenova u crnoj kosi, ocima boje najdubljih dubina okeana i najvisih visina neba, brzo je premestio svoj pogled od hrpu vaznih dokumenta na velikom okruglom stolu u centru sobe za sastancima gde su trenutno bili skupljeni vazni suradnici iz Americkog i Ruskog kriminalnog podzemlja, na crnim ocima muskarca koji je upravo prekinuo veoma vazan sastanak. Osmeh plavookog muskarca u pedesetim godinama je pri kontaktu sa crnim ocima iznenadnog gostina spao sa lica, a njegov zadovoljni pogled je bio zamenjen sa mracnom senkom ogromnog nezadovoljstva i negodjivanja.

"Izvinjavam se gospodo, izgleda da cemo morati da odlozimo sastanak za sutra popodne." - plavooki muskarac se kulturno izvini svojim suradnicima, zatim ustane od svoju stolicu i popravi svoje crno sako, dok pogledom ispraca svoje suradnike kroz raskosnu dvokrilnu vratu na cijem pragu i dalje stoji crnokosi muskarac koji je sa ovim svojim neocekivanim i nedobrodoslim upadom, veoma moguce unistio vaznu suradnju i ogromni posao za plavookim muskarcem.

"Vladimir. Smem znati koji je razlog tvog prekidanja ovako vaznog sastanka? I bolje ti je da bude dobar." - stariji muskarac se ostro obrati nezeljenim gostinom, davajuci mu znak sa rukom da udje umesto da i dalje stoji na pragu prostorije. Stavi gorku zlatnu tekucinu u dve case, poda jednu casu crnokosim muskarcem koji zauzme svoje mesto pored stolice u kojom sedi muskarac sa ljutom nijansom plavih ociju.

"Svaki vazan razgovor se vodi uz casu dobrog viskija." - plavooki muskarac sada opusteno podigne svoje srebrene obrve i kucne svoju casu od casu svog naizgled nervoznog i zabrinutog gostina, pre nego sto istu prisloni na svojim punim usnama i eksira zestoku tekucinu.

Iako je upravo presao prag pedesetim godinama i polako je poceo da ulazi u korenima svoje starosti, sto jasno pokazuju izrazenije bore na njegovom licu i srebrene pramenove u njegovoj crnoj kosi, plavooki muskarac je ipak olicetvorenje bozanstvene lepote i neodoljivog seksipila na kojem ne mogu da odole ni starije, a ni mladje pripadnice neznijeg pola; pogotovo kad se uz taj miks doda i cinjenica da je bogat udovac i samohrani otac.

"Siguran sam da mozes i sutra da potpises dogovor sa novim partnerima za transport kokaina." - cinicno se nasmeje njegov gostin koji je desetak godina mladji od njega, i odaje istu lepotu, seksipil i pozeljenost kod neznijeg pola. Odmahne glavom dok se u njegovim dubokim tonom glasom pozna doza sarkazma.

"Ovo je veoma vazno, Konstantin." - na kraju doda uz teskog izdaha. Prekrsti svoje cvrste ruke preko grudima, namrsteno skupi svoje guste crne obrve, davajuci utisak da je zaista dosao da prica o nesto veoma vazno, nesto sto ga opasno tisti i brine, cak sta vise - u mracnim dubinama njegovog srca, nesto sto ga opasno plasi.

"U redu, imas moju paznju." - Konstantin mu odgovori hladno i ozbiljno, njegov ton je potpuno poslovan. Trudi se da ostane hladan na Vladimirovu brigu i strah, ali ta njegova briga i strah su zapravo poceli da usaduju nervozu i u Konstantinovu gresnu dusu. Vladimir se kratko i cinicno nasmesi na Konstantinovog zaludnog i neuspesnog pokusaja da sakrije da ga je Vladimirov strah zapravo prodrmao.

Taj cinicni osmeh na licu crnokosog muskarca potraje sasvim kratko, pre nego sto se u njegovim mracnim crnim ocima i tek rodjenim borama oko istima, iznova vrati ona strasna i ubistvena briga, koja vraca strasna i mucenicka secanja o teskoj proslosti i strah da ce se istorija ponoviti, ovog puta mu ne ostavljajuci nikoga i nicega osim jos vecu bol i patnju, zelju za samu smrt.

OTETAWhere stories live. Discover now