2. Kafíčko - Prodavač kamenů

242 31 7
                                    

Ke dnešnímu pátečnímu kafíčku si budete muset pořídit něco silnějšího, abyste u čtení povídky, kterou jsme si pro vás připravily, vydrželi až do konce. Doporučuju čaj.

S autorkou tohoto příběhu jsem měla tu čest už dříve, bohužel se zde poslední roky neobjevuje. Vybrané dílo, pod nímž se podepsala Azerethia, je dokončeno v roce 2016. Autorka má na svém profilu také pár parodií a jednu básnickou sbírku, která stojí za shlédnutí.

Dnešní doporučení připravila: Kapča

Jazyk: čeština (er-forma)
Žánr: fantasy
Podžánry: detektivní, psychologické
Důležité motivy: kámen, ztráta vzpomínek, vztahy mezi postavami
Délka: 20 kapitol + 4 bonusové a character ask
Stav: dokončeno

Už na začátku knihy se dostáváme k hazardu. Znáte lepší místo, kde započít dlouhou pouť, která vám od základu změní život, než krčmu, kde se dají hrát kostky? Dýchne na vás příjemná atmosféra, jakou byste od takového místa čekali.

Hlavní postavy si stačíte oblíbit za pár řádků. Věčně nabručeného Reineterila bych přirovnala ke grumpy cat, Jasnovidku, jeho energickou společnici, pak až k Lence Střelence. Tato kombinace dělá z příjemně plynoucího dobrodružného příběhu zábavnou podívanou – nechybí tam vtip, rozdílné pohledy na svět a ani palačinky s bazalkou.

Díky čtivému stylu psaní se nemusíte bát, že byste se do čtení nezakousli. Prodavač kamenů vás popadne za límec a přitáhne k sobě jako ta extrovertní studentka, která vás bude provázet po zbytek jedné z etap vašeho života. Podobně se na to musíte dívat i tady: jakmile dočtete dílo, které jste četli jedním dechem, něco to ve vás zanechá. A tady? Už jsem zmínila palačinky s bazalkou? Ano, ale pro jistotu ještě jednou.

Na své si přijdou hlavně čtenáři fantasy, jimž nevadí, že to sklouzává až k detektivce. Po celou dobu budete hádat, kdo je kdo a kdo za co může, proč se Reineteril vyhýbá sukním a jak autorka dokázala vymyslet něco, co ve shrnutí zní obyčejně, ale při čtení narážíte na geniální kombinaci hned několika prvků, které definují skvělé fantasy.

Ukázka z Kapitoly VI. - Vítej v krajině smůly

„Rychleji! Dohánějí nás!" panikařil bývalý student a neustále se ohlížel přes rameno.

„Neví o nás, neběží za námi. Tak proč bychom měli běhat my?" Jasnovidka si šla svým tempem.

„To je mi jedno, ale táhneš se jak šnek!"

„Jsem prostě jenom unavená. A nelíbí se mi zítřejší předpověď počasí..." zamumlala.

„Nepovídej. Ještě před chvilkou jsi byla plná energie."

Doběhla ho a sluníčkovitě se usmála. „Hm, pokud bych se vyčerpala a zkolabovala, nesl by mě Reineteril?"

„Nechal bych tě tu a šel dál," odsekl otráveně.

Páteční kafíčko | doporučení 2020  ✅Where stories live. Discover now