7. Kafíčko - Duplikant

156 16 11
                                    

Už dlouhá léta platí, že ke správnému sci-fi patří pořádně silný sypaný čaj. Ale protože vám u tohoto příběhu nejspíš ukápne pár slz a pravděpodobně budete prskat na hlavního protagonistu, aby trochu brzdil a vzpamatoval se, doporučuju čaj udělat v hrnci a zakrýt ho pokličkou.

A my se dnes podíváme pod pokličku méně známého příběhu od známé autorky @Secret_Ella (opět utíká označení) – Duplikanta. Mnozí si ji pamatují jako autorku Drákuly, má však na svém kontě i jiná díla – za zmínku rozhodně stojí fanfikce na Sherlocka, Navzdory všemu, nebo nejnovější počin Salomé, který mi zatím klouže pod prsty, ale i do něj se chci pustit!

Dnešní kafíčko si pro vás připravila: Kapča

Jazyk: čeština
Žánr: sci-fi
Podžánry: psychologické
Důležité motivy: smrt, věda, výzkum
Délka: 8 + 3 kapitol
Stav: nedokončeno

Kdybyste hledali kvalitní sci-fi, na Wattpad nechoďte, to vám řeknu rovnou. Tedy pokud nevíte, kde hledat. Pokud znáte autora, který do svých děl dává kus duše, myšlenky, pocity, nutí vás všechno prožívat s postavami a pořád tam je ta drsná atmosféra a obrovský tlak na hlavu, jakou by každé sci-fi mělo mít, máte vyhráno. A přesně tohle všechno má Duplikant.

Seznamte se s doktorem Derekem Orfesem. Jen málokdo z nás dokáže pochopit tu bolest, s níž přežívá den co den. Ztráta milované manželky se však stala hnacím motorem, který ho žene vpřed k pokroku a objevům, co mohou změnit dějiny. Ale nenechte se zmást, tento muž je věrný ženě, ne vědě – vše dělá pro ni. Co pro něj kdy udělal svět, že?

Dostanete se tedy do kůže nalomeného vědce, muže ve středních letech. Budete s ním přemýšlet, prožívat radostné i pochmurnější chvilky, zdravit kolegy, využívat ochoty další ženy... To už zacházím moc daleko, lepší bude, pokud si to přečtete, najdete tam mnohem víc věcí než jen tohle.

Co ještě můžu dodat? Ti z vás, kdo četli Drákulu, zhruba ví, jakým stylem autorka píše. Musíte sledovat řády i text mezi nimi, pamatovat si události, které postavami otřásly, abyste pochopili jejich jednání. Spíše než sci-fi bych i tohle dílo zařadila mezi psychologické knihy, popřípadě k něčemu podobnému, jako byli Příchozí – promyšlené lince a zkoumání neznámého.

Takže pokud u čtení nejste zvyklí myslet, neužijete si Duplikanta tolik jako ti, co nějakou část mozkové kapacity obětují.

Ukázka z prologu:

Jeho tiché prosby však žena zaslechnout nemohla. Sledovala modré nebe nad sebou, ale z jejích očí se již vytratila jiskra života. Dva smaragdy pohasly a po duši zůstala jen prázdná schránka. Havraní vlasy k sobě v pramenech slepila krev, která se řinula na světlo světa z rány na hlavě. Bledá tvář, zvrásněná škrábanci a spáleninami, zesinala a získala mrtvolný nádech. Ženinu tvář zahalila maska smrti.

Muž, jenž ji svíral, beze studu plakal. Právě přišel o svůj nejcennější poklad, o ženu, která mu byla vším. Vnášela do jeho přísně vědeckého světa kouzlo, jakým oplývala jenom ona. Dokázala z něj stáhnout masku zarputilého logika a ukazovala mu krásy světa, které by bez ní nepoznal. Těšila se z maličkostí a svou radost předávala jemu.Jen s ní dokázal vnímat krásu okolního světa. A tím nejkrásnějším tvorem pro něj byla ona. Jenže teď byla pryč.

Páteční kafíčko | doporučení 2020  ✅Tempat cerita menjadi hidup. Temukan sekarang