Mýtická stvoření IV

264 5 0
                                    

Garuda
je legendární pták nebo ptákovi podobný člověk v hinduistické, buddhistické a džinistické víře. Říkalo se mu také král ptáků, protože byl podobný orlu. Někdy mohl být zobrazován se zlatými křídly. Je nosičem vozidla boha Višnua. Garuda je ochránce, je rychlý a bdělý. Je ztělesněním odvahy a pouhým mácháním svými křídly dokáže zastavit nebe, zemi i peklo. Podle legendy se Garuda vylíhl z vejce a živí se požíráním hadů (nágů). V některých případech měli Garuda románky s lidskými ženami. Objevuje se jako symbolika některých zemí, například v Indonésii je Garuda národním symbolem. 

Gryf (Griffin)
je legendární tvor. Hlavu a křídla má orlí; ocas, tělo a zadní nohy má lví. Protože lev byl ve středověku tradičně považován za krále zvířat a orel za krále ptáků, byl Gryf považován za obzvláště mocného a majestátního tvora. Od starověku byli Gryfové známí jako strážci pokladu a majetku. Tento pták byl spojován s ložisky zlata - dle legendy kladou vajíčka do nor v zemi a tato hnízda údajně obsahují zlaté nugety. Gryf si hledal partnera na celý život a pokud jeden z nich zemřel, druhý žil až po zbytek svého života sám. Mohl mít léčivé vlastnosti, například uměl vyléčil slepotu. 

Harpyje
je napůl člověk a napůl pták, personifikace bouřkových větrů, protože kdysi byly harpyje pouze větrnými duchy. Spadají do řecké a římské mytologie a jsou součástí Homérových básní. Většinou to byli ptáci podobní supům s hlavami dívek, někdy velmi ošklivých a jindy zase krásných. Jejich jméno v překladu znamená únosce či lupič. Kdysi se věřilo, že když se člověk ztratil, unesla ho harpyje. Byly brutální, kruté a velmi násilné. Někdy byly spojovány s bohem Diem jako jeho psi, ale pozdější autoři je zařadili mezi strážce podsvětí. Žijí na odlehlých ostrovech či v opuštěných jeskyních. Homér napsal, že harpyje je matkou dvou koní - Baliose a Xantha, které zplodil západní vítr Zephyrus. Dle Danta Alighieriho trestají harpyje sebevrahy v sedmém kruhu pekla. Termín harpyje se často metaforicky používá k označení ošklivé nebo otravné ženy. 

Hipogryf
je legendární tvor, který vypadá jako napůl kůň a napůl orel. Je to potomek obyčejné klisny a Gryfa. Je extrémně rychlý a schopný létat až na Měsíc. Jezdí na něm kouzelníci. Během středověku mělo toto zvíře žít ve Francii - na skále se našly stopy po drápech. 

Horus
je jedním z nejvýznamnějších staroegyptských božstev, který sloužil zejména bohu a králi oblohy. Je také známý pod jmény Her, Heru, Hor a Har. Nejčastěji byl zobrazován jako sokol, s největší pravděpodobností sokol stěhovavý, nebo také jako muž se sokolí hlavou. Je to syn bohyně Isis a boha Osirise, jeho manželka je Hathor a potomek Jo. Říkalo se, že jeho levé oko byl Měsíc a jeho pravé oko Slunce, proto se jeho symbolem stalo Horovo oko, což je staroegyptský symbol ochrany. Často se používal jako pohřební amulet. Horus se stal také patronem Dolního Egypta. 

Hugin a Munin 
jsou v severské mytologii dva havrani, kteří létají po celém světě. Donášeli informace bohu Odinovi. Hugin ze staré norštiny znamená myšlenka a Munin paměť nebo mysl.

Itsumade
je děsivý pták, který se objevil v japonské sbírce obrazů yokai. Dle legendy kolem podzimu roku 1334 epidemická nemoc způsobila spoustu úmrtí a téměř každou noc se na Shishinden objevil strašidelný pták, který neustále brečel a způsoboval velký strach. Měl tvář podobnou člověku, zakřivený zobák, zuby jako pila, hadí tělo, drápy ostré jako meče a rozpětí křídel bylo cca 5 metrů. Někdy byl zobrazován jako černý mrak. 

Kniha stínů (grimoár)Onde histórias criam vida. Descubra agora