Kolay Değil.

694 63 1
                                    

İyi bir hikaye yazmak kolay değildir. Öncelikle hikayenin ne olduğunu söz gelimi uzunluğu veya kısalığını, mekan-kişi-zaman-olay yapısını bilmelisiniz. Genellikle kısa bir tür olduğu için okuyucuyu çekmek istiyorsanız dikkatli yazmalısınız.Hikayede çok derin olaylara dalmamalısınız. Çünkü hikaye kısa bir türdür ve eğer siz olay zincirini iç içe geçirirseniz bunu kısa bir yazın türünde tamamen vermeniz zordur. Tabii uzun hikaye yazacaksanız başka, bu kural biraz daha esnetilebilir. Ama siz mümkün olduğunca yüzeysel tutun.Hikayenizi yazarken anlatıcı bakış açısını nasıl seçeceğiniz önemlidir. Gözlemci bakış açısı mı, birinci şahış bakış açısı mı yoksa Tanrı bakış açısı mı olduğuna dair iyi bir seçim yapmalısınız. Anlatmak istediğiniz hikayeyi kendi başınızdan geçmiş şekilde anlatmakla, sadece gördüklerinizi tarafsız ve hikaye kişisinin siz olmadığınız Tanrı bakış açısı veya gözlemci bakış açısından anlatmak arasında çok fark vardır.Ayrıca teknik olarak sağlam cümleler kurmasını bilmelisiniz. Bazıları öyküyü yazarken cümlede di'li geçmiş zamanı kullanır ve birden miş'li geçmiş zamana geçer. Yani anlatımda zaman kipini istikrarlı ve çelişkisiz kullanın. Bu okur için çok rahatsız edicidir.

"O gün evden sahile doğru yürürken üstü başı toz çamur oldu. Üşümüyordu, içinde ayrılığın dayanılmaz sıcaklığı yüreğini yakıp kavuruyordu. Yıllardığı sevdiği kadın ondan ayrılmış."Hikayeleri asla günlük konuştuğunuz dille yazmayın. Bu artık herkesin bilmesi gereken bir kural ama birçok öğrencimizin hikayeleri böyle yazılıdır:
"Ahmet Selim'e bakarak ya o beni sevmedi ki dedi. Selim de ona doğru bırak onu dedi. Sonra kantine gidip çay içtiler. Ofise gelip eşyalarını aldılar, ikisi de evine gitti."Bunlar benim bulabildiklerim. Şimdi de uzmanlarından genel olarak yazma tavsiyelerini dinleyelim:

Anne ! Ben Yazar OldumHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin