Temel Kurallar

485 34 8
                                    

                 

                                Sayfanın tamamını veya sayfadaki kolonları göz korkutan bir metin deryasına çevirmek yerine, içeriği özetleyen parçalara ayırmak tercih edilmelidir. Aynı broşür veya ilanlarda olduğu gibi, konu paragraflara ayrılmalı ve her birine başlık verilmelidir. İzlenecek yol yazılı pazarlama araçlarıyla aynı olmalı yani, kullanılan konu başlığı okuyucuyu içerik hakkında bilgilendirmeli, ona ihtiyaç duyduğu bilgiyi konu içinde bulacağı izlenimi vermelidir.

Kitap ve dergilerde, başlayan her paragraf için boşluk bırakılıp, biraz içeriden başlanır. Bu, metinlerde satır sonu olmadığı için her paragrafı bir diğerinden ayırmak için tercih edilir. Ancak dijital ortamda bu yazı biçimi geçerli değildir. Yukarıda da değindiğimiz gibi bütün duvarı, kolonu kaplayan yazılar okuyucuyu ürkütür ve kaçırır. Bu yüzden, her metinde sola hizalanmış biçim tercih edilmeli, paragrafların başında boşluk bırakılmamalı, yeni başlayan paragraflardan önce bir satır boş bırakılmalıdır.

Gereksiz noktalama işaretleri cümleleri okumayı zorlaştırır ve kafa karışıklığına sebep olur. Bunun yerine cümleler kısaltılabilir veya bölünebilir. Cümlelerin çok sayıda virgül ve noktalı virgülle doldurulması okuyucuyu yorar. Aynı zamanda yazım kurallarına uygunluk açısından da risk oluşturarak bilinçli okuyucuyu kaçırır. Örneğin; “Günümüzde dijital dünyada meydana gelen gelişmeler iş dünyası için küçük veya büyük şiddetli gerilimler yaratmaktadır birçok firma marka geliştirme konusunda yardım almayı tercih etmektedir” şeklinde bölünmemiş, yeterli noktalama işaretlerinden yoksun ve bağlaçsız kurulmuş cümleler amacına uygun cümleler değildir.

Doğru görsellerle içerikleri daha zengin ve çekici bir hale getirebilirsiniz. Çok fazla görüntü kullanımının da ters etki yaratacağını unutmayın.Bu nedenle, grafik ve fotoğrafları akıllıca seçerek azar azar dağıtın. Araştırmalar, görsellerle desteklenen yazıların daha iyi algılandığını, empati uyandıran görsellerle zenginleştirilmiş ilan, broşür ve yazıların daha çok ilgi çektiğini kanıtlamıştır. Görsellerin altına merak uyandırıcı kısa cümleler kurarak sayfanızdan gelip geçen birçok ziyaretçiyi okuyucunuz haline dönüştürebilirsiniz.

Herkes içeriği farklı şekillerde okur. Kimileri kendilerinden “sen” diye bahsetmenizi tercih edebilirken, bazılarının da tercihi “siz” şeklinde olacaktır. Kendinizden bahsederken okuyucu kitleniz “ben” şeklinde okumak da isteyebilir veya “biz” şeklinde daha resmi bir dil de tercih edebilirler. Firmanızı ilk ağızdan da, üçüncü şahıs gibi de anlatabilirsiniz. Örneğin “2008’de firmayı kurduğumuzda 3 kişiyle çalışmaya başladık” , “Firmamız 2008 yılında kurulduğunda çalışma hayatına 3 kişiyle başlamıştır”. Bu tercih tamamen hitap ettiğiniz hedef kitle ile alakalı olmalıdır.

Yayınlanan yazıları denetlemeyi ihmal etmeyin. Hedef kitlenizin kimler olduğu fark etmeksizin yazılarınızı dil bilgisi kurallarına uygun biçimde yayınlamalısınız. Sıklıkla yapılan kelime hatalarından örnekler: yanlış: entellektüel / doğru: entelektüel , yanlış: çevrimiçi / doğru: çevrim içi , yanlış: arasıra / doğru: ara sıra , yanlış: hergün / doğru: her gün , yanlış: herbiri / doğru: her biri ,yanlış: eşortman / doğru: eşofman “de” bağlacının ve “de” ekinin yazılış hatalarından örnekler:yanlış: çeşitlerimiz’de farklı renk seçenekleri bulunmaktadır / doğru: çeşitlerimizde farklı renk seçenekleri bulunmaktadır , yanlış: bizimde vizyonumuz aynıdır / doğru: bizim de vizyonumuz aynıdır Sayıların yazılış hatalarından örnekler: yanlış: ikiyüz / doğru: iki yüz , yanlış: dörtyüzaltmışaltı / doğru: dört yüz altmış altı Sayılarda kesirlerin doğru ayrılmasından örnekler:yanlış: 32.5 / doğru: 32,5 , yanlış: 1.5 / doğru: 1,5 Anlam hatalarından örnekler: yanlış: ne ablam ne de abim gelmiyor / doğru: ne ablam ne de abim geliyor

Anne ! Ben Yazar OldumWhere stories live. Discover now