5. Bölüm: YAZIM KURALLARI

162 9 3
                                    

Bu platformda neredeyse kimsenin dikkat etmediği ama aslında çok önemli olan "yazım kuralları," her yazarın en azından asgarî düzeyde uyması gereken kurallardan biridir.

Yanlış bilinen veya dikkat edilmeyen hatalardan bir kaçının doğrusunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunu bilmiyorsanız ama şu an öğreniyorsanız yazdığınız tüm yazılarda dikkat etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

***

1-) NOKTALAMA İŞARETLERİ HAKKINDA

Bu konuda yapılan her on kitaptan dokuzunda gördüğüm yanlış boşluk bırakma veya bırakmama hatası.

Bir noktalama işareti ne olduğu fark etmeksizin kendinden önce gelen harfle arasına boşluk konulmadan yazılır. Noktalama işaretinden sonra ise bir tane boşluk bırakılır ve öyle devam edilir.

Doğru gösterim örnekleri;

"Evet," dedi.

Gökyüzünden düşen her bir damla, yüreğimin ortasına kor gibi düşüyordu.

"İmdat! Yardım edin, lütfen! Sesimi duyan kimse yok mu?"

Üç noktalara dikkat!

Bunu gördüğüm cümlede iki nokta koyan ya da üç noktadan daha fazla koyanları gördüğümde söylemek için çırpınıyorum aslında.

İki nokta ":" budur arkadaşlar. Sizler cümlenizin sonuna ".." bunu koyduğunuzda "..." Koymuş olmuyorsunuz, aksine hiç olmayan tanımsız ve anlamsız bir şey koyuyorsunuz. "......." Gibi, yan yana "..." Üç noktadan fazla koymanız da sizi havalı göstermiyor, olmayan bir şeyi tanımsız bir ifadeyi kullanıyorsunuz.

Yan yana üç "..." nokta konulur sadece. Ne az ne de fazla...

Daha fazla nokta koyduğunuzda bu cümlemizde bir şeyi değiştirmez yazım/noktalama hatası yapmış olduğunuz ile kalırsınız.

***

2-) TIRNAK İŞARETLERİ HAKKINDA

Tırnak işaretleri sadece kapsadığı cümle ile arasında boşluk konulmadan yazılır.

İlk tırnak işareti kendinden sonra gelen kelime ile bitişik, tırnak içine aldığımız cümleyi kapatmak için kullanacağımız tırnak işareti de son kelimeye bitişik yazılır ve ikinci koyduğumuz tırnak işaretinden sonra boşluk bırakılır.

Doğru gösterim örnekleri;

"Hayır, onu ben koymadım, siz kimin bıraktığını nasıl bilmezsiniz?"

Hiçbir cümle, "Senin beni yıkıp geçtiğin gibi geçmedi, geçemez." Dediğin günkü kadar yakmadı canımı...

***

3-) "DE, DA VE Kİ" YAZIMI HAKKINDA

Burada nasıl kullanıldığını anlatmayacağım, dikkat edilmeyen en önemli yazım kurallarından birinin de "de'nin, "da'nın, ki'nin," yazımı olduğu için bu bölümün içine ekliyorum.

TDK'nin web sitesinden kolaylıkla doğru kullanımını öğrenebilirsiniz.

***


4-) SORU EKİ OLAN "Mİ, MI, MU, MÜ" HAKKINDA

Soru ekinin ayrı yazıldığını ve soru ekinden sonra gelen ekin de bitişik yazıldığını unutmayınız.

Doğru gösterim örnekleri;

"Yaptın mı?"

"Biliyor musunuz?"

"Doğru yere geldiğine emin misiniz?"

***

5-) "!!!!!" - "???" HAKKINDA

En çok karşılaştığım ve rahatsız olduklarımdan biri de "Cümlenin sonunda birden fazla ünlem işareti veya soru işareti," kullanılması.

"!!!" Veya daha fazla "Birden fazla '!' cümlenin sonuna ünlem işareti konulmaz" doğrusu bir tane konulmasıdır. Aynısı soru işaretinin kullanımı için de geçerlidir. Birden fazla koyduğunuzda daha çok tepki vermiş veya soru sormuş olmazsınız, cümleniz daha etkili bir cümle de olmaz aksine hatalı cümle olur.

***


TDK'nin web sitesinden kolaylıkla doğru kullanımını öğrenebilirsiniz bu tüm yazım ve noktalama kuralları için geçerli.

Ben burada en sık gördüğüm yanlışları belirttim ve sizlerden de ricam doğrusunu bilmediğiniz kuralı güvenilir kaynaktan araştırarak öğrenmeniz ve hatanızı düzeltmeniz.

!

Kendi adıma buna hep dikkat ettiğimi özellikle belirtmek isterim. Bir okur olarak benim için yazım kuralları çok önemlidir, bunun yazarın edebiyat yapıp yapmaması ile bir alakası da yoktur. Yazar eğer kendine "yazar" denilmesini istiyorsa ve yazacağı cümleleri "Türkçe dilini" kullanarak yazma kararı aldıysa Türkçenin tüm kurallarını doğru şekilde bilmeli araştırmalı ve hatası varsa kendini düzeltmelidir.
Bunun basılı eser olup olmaması ile de bir alakası yoktur. Hangi platform olduğu fark etmez kitap yazan birisi yazdığını söylüyorsa yazım kurallarına ve noktalama kurallarına uymalıdır.

KİTAP YAZMAKWhere stories live. Discover now