Male laži

103 1 0
                                    

Od autorice bestselera "Suprugova tajna" dolazi priča koja će vas uvesti u mali australski gradić pun tajni, pun nesporazuma, pun malih laži koje će dovesti do ubojstva.

Mlada majka Jane dolazi u idilični grad Pirriwee sa svojim sinom Ziggyjem. U tom malom gradiću ima osjećaj kao da će napokon pronaći svoj mir. Spletom slučajnih okolnosti sprijateljuje se sa energičnom i borbenom Madeline te prelijepom Celeste. Njihova djeca idu zajedno u isti vrtić/školu. Na početku polugodišta događa incident u koji su upletena djeca svih triju žena u jedan nesporazum. Nažalost taj nesporazum radi jaz između njih i ostalih roditelja. Taj jaz je na početku bio mali, ali povećavao se sve dok nije bila večer školskog kviza. Nitko nije mogao ni zamisliti da će ta večer završiti ubojstvom.

Kad sam uzeo ovu knjigu imao sam osjećaj da će biti slična ideji knjige "Nestala" Gillian Flynn. Na kraju je knjiga bila drugačija nego što sam očekivao. Moram napomenuti da su u ovom djelu veliki naglasak na odnos prema djeci i odnos među djecom, zato mislim da bi vjerojatno roditelj doživio ovu knjigu mnogo emotivnije nego ja (zbog toga što nisam roditelj). Također se u ovoj knjizi govori o nasilju u obitelji, vršnjačkom nasilju, zlostavljanju, rastavi, itd. To su sve izuzetno teške i ozbiljne teme koje prevladavaju u ovoj knjizi.

Ovdje se proučavaju mnogi odnosi između ljudi u zajednici i koliko zapravo laži mogu sve uništiti. Svaka od tri glavnih junakinja ima relativno naizgled normalnu obitelj i izgleda kao da nemaju neke teške ozbiljne probleme koje ih uništavaju. Nažalost svaka od njih tri imaju svoje tajne koje one skrivaju šutnjom ili malim lažima.

Originalni naziv knjige je "Big little lies" (prevedeno na hrvatski "Velike male laži"). Velike i male laži su potpuna suprotnost jedna drugoj, ali mala laž može donijeti novu malu laž pa još jednu malu laž i tako sve dok te male laži ne postanu toliko velike, toliko jake da rezultiraju ubojstvom.

Noćas sam čitao preko 2 sata jer jednostavno nisam mogao prestati čitati dok ne završim knjigu.

Moram priznati da me šokiralo kad sam saznao tko je ubijen i tko je ubojica. U tom trenutku sam postavio si pitanje "Što je ubojstvo? Je li ubojstvo može imati opravdanja?". Moram priznati da još potpuno nisam u glavi odgovorio na mnoga pitanja koja autorica indirektno postavlja čitateljima. Jednostavno je nevjerojatno kakav je život nepredvidljiv.

HBO Adria će ekranizirati ovu knjigu i napravit će sedmodijelnu mini seriju. Serija se već počela snimati prije mjesec dana u Sjedinjenim Američkim Državama (mjesto radnje neće biti u Australiji nego u Americi). Glavne uloge su dobili Shailene Woodley (Jane), Reese Witherspoon (Celeste), Nicole Kidman (Madeline), Alexander Skarsgård (Perry) i mnogi drugi. Moram priznati da od ove serije očekujem puno jer je glumačka ekipa izvrsna, a HBO se potrudio da ovu seriju dobije jer je također Netflix htio ekranizirati ovu knjigu.

 

RecenzijeWhere stories live. Discover now