Hrvatska uzvraća udarac

13 0 0
                                    

Cody McClain Brown: Hrvatska uzvraća udarac
(orig. Croatia strikes back)
Izdavač: Vorto Palabra

Od autora bestselera "Propuh, papuče i punica" imamo nastavak koji priča o novim "približno" istinitim avanturama hrvatskog zeta, gdje se bori sa kupnjom stana, odrastanjem kćeri, hrvatskim jezikom te prilagodbom na hrvatski mentalitet.

Za Codyja sam prvi put čuo preko priloga jedne lifestyle emisije i od tada se uvukao u diskusiju moje obitelji jer ja sam dalmatinac, moja obitelj je dalmatinska. To je sve glavni preduvjet da svaki put kada slučajno ostavim prozore otvorene, mama krene vikati da ih zatvorim jer je propuh. Spominje ga kao da je skriveni ubojica koji će nas sve dokrajčiti. Dok iznervirano zatvaram prozore, odgovaram uvijek istim odgovorom: "Znaš da Cody kaže da propuh ne ubija, to je u Americi potpuno normalno. Trebao sam živjeti tamo." Majka uvijek odgovori mašući glavom kao da je čula najveću glupost života te negira tu izjavu.

To je moj odnos sa autorom, a to sve zahvaljujući svome blogu. Da nije bilo bloga sigurno ne bih imao u ruci njegovu najnoviju knjigu koja me potpuno osvojila. Autor je ostao na razini, sa duhovitim pričama o epizodama malog crnog oblaka te novim avanturama sa legendarnom punicom i propuhom.

Uz sve smiješne zgode i nezgode, Cody je uspio izvrsno prikazati razliku Hrvatske i SAD-a pomoću društvene igre, također je po mom mišljenju najbolje opisao hrvatsko zdravstvo u naslovu dvanaestog poglavlja "Zdravstvena zaštita je (skoro) besplatna ali komunikacija košta".

Popularni hrvatski zet američkih korjena vratio nam se sa još boljom knjigom gdje opisuje svoju daljnu prilagodbu, ali i donosi i iskrenu analizu prema kojoj bi trebali biti sretni da živimo u zemlji gdje smo svi kao jedni.

RecenzijeWhere stories live. Discover now