Specijal - Najava knjige Harry Potter i ukleto dijete

33 0 0
                                    

26. lipnja 1997. godine je izašla jedna knjiga u tvrdom uvezu, u nakladi od samo 500 primjeraka. Danas 19. siječnja 2017. godine ta ista knjiga u međuvremenu prodana u preko 107 milijuna primjeraka, koja večeras u 18 sati dobiva svoj osmi nastavak.
Izdavačka kuća Algoritam je u Hrvatsku donijela priču o najpoznatijem čarobnjaku na svijetu , Harryju Potteru. Ovaj serijal je postao jedan od simbola izdavačke kuće te ponovno dolazi novi , malo drugačiji, nastavak u svoju matičnu kuću. U vremenu od izlaska prvog naslova serijala, pa sve do sada, dana izlaska novog nastavka, mnogo se promijenilo ne samo za glavnog junaka ovog legendarnog serijala, već i za mnoge druge uključene u ovaj specijalni svijet.
Uskoro nakon izdavanja prvog naslova, polako je stizala popularnost, 1998. godine filmski gigant Warner Bros otkupio je prava za filmsku ekranizaciju, a već 2001. godine smo dobili prvi filmski nastavak. Filmski serijal je paralelno sa književnim serijalom nizao uspjeh za uspjehom, sve do posljednje nastavka knjige koja je rušila rekorde prodaje te time prešla 500 milijuna prodanih primjeraka cijelog serijala, a posljednji filmski nastavak je trenutno osmi film na svijetu po zaradi u povijesti. Mnogima se bilo teško oprostiti od glavnog junaka serijala koji je obilježio jednu eru. Ipak uvijek se govorilo da postoji mogućnost da će doći osmi nastavak.
Prošle godine to se i ostvarilo kad je autorica objavila knjigu Harry Potter i ukleto dijete (originalnog naslova Harry Potter and the Cursed Child ). U ovom nastavku Harry je odrastao i sad je otac mladoga Albusa gdje zajedno doživljaju nove avanture. Ipak ovdje je jedna velika razlika nasuprot ostalim nastavcima. Razlog tome je što je ova knjiga scenarij za kazališnu predstavu koja se prikazuje trenutno u Londonu, a uskoro odlazi i u Sjedinjene Američke Države. Ovu knjigu potpisuje autorica J. K. Rowling te John Tiffany i Jack Thorne koji je ujedno i autor drame.
Cijeli ovaj projekt (knjigu i kazališnu predstavu) prate i mnoge burne javne rasprave. Za predstavu najveća tema je bila Hermionina boja kože. Kao što se sjećate, Hermonie Granger je na filmskom platnu predstavila Emma Watson, dok je za kazališnu verziju ulogu Hermonie odabrana glumica Noma Dumezweni. To je podiglo pitanje rase glavne junakinje. Također je i knjiga podigla pitanje autorstva. Razlog tome je ponajviše što ovo zapravo ona nije napisala nego je potpisala, što čini jako veliku razliku. Zato mnogi se pitaju koliko je ovo uopće novi nastavak serijala. Ne može se ne primijetiti da je u posljednje vrijeme autorica ponovno jako angažirana oko svijeta Harryja Pottera. To se vidi i time što svako malo izlazi neka mala priča, napisala je i knjigu te napravila film Čudesne zvijeri i gdje ih pronaći. Pitanje se postavlja kad ovo prestaje biti izvrsno osmišljen svijet, a postaje tvornica novca autorici i svima koji zarađuju od ovoga. Razlika je i u samoj vrsti knjige. Svi prethodni nastavci su bili romani, dok je ovo scenarij što mnogo mijenja samu knjigu. Teško je ponekad dočarati scenarij dok se ne pogleda predstava, dok u klasičnoj formi romana taj problem nemamo.
Usprkos svemu ne može se poreći da je ovo roman 2016. godine (i to prema mnogim analizama, ali i rezultata prodaje). Ipak serijal se promijenio jer je prošlo skoro 20 godina. Ja znam da ću sigurno danas navečer kupiti nastavak jer me interesira što se dogodilo u novom nastavku, a svakako ću odmah nakon što završim čitati knjigu objaviti i recenziju knjige upravo na ovoj stranici.

RecenzijeWhere stories live. Discover now