Zawisza Cel Negru

206 11 0
                                    

Cum să uităm de cavalerul negru, mai ales că e din Europa noastră cea de Est, mai exact din Polonia. Nu e Batman, desigur, dar nu cred că ar reuși vreun Batman să-l întreacă în inteligență sau forță.... Un mic detaliu, nu prea contau regulile cavalerești pentru el.

Zawisza (se citește Zavișa) a fost o întruchipare estică a virtuților cavalerești, câstigându-și renumele în multe turniruri

Oops! Această imagine nu respectă Ghidul de Conținut. Pentru a continua publicarea, te rugăm să înlături imaginea sau să încarci o altă imagine.

Zawisza (se citește Zavișa) a fost o întruchipare estică a virtuților cavalerești, câstigându-și renumele în multe turniruri.
S-a născut în Stary Garbow (se citește Staru Garbuv), Polonia, din neamul străvechi Sulima, tatăl său, Mikolaj era castelanul de la Konarsko-Sieradzki, iar mama sa, Dorota era din neamul Piast, din Silezia, Sudul Poloniei, unde trebuie să ai limbă puternică să pronunți localitățile și numele (numele meu e din zonă, deci e un exemplu bun). În 1397, Zawisza s-a însurat cu Barbara Pilawa, nepoata arhiepiscopului de Krakaw (Cracovia) și împreună au avut 4 fii, care la rândul lor au avut ceva fapte de vitejie, mai puțin misterioase decât ale tatălui lor.
După bătălia de la Grunwald, Zawisza și un prieten apropiat al acestuia, Stibor de Stiboricz, au mediat tratatul de pace între regele polonez și cel maghiar, ceea ce i-a demonstrat  calitățile diplomatice ale cavalerului negru. Zawisza nu s-a limitat niciodată la activitatea de războinic, fiind cel mai mare diplomat al regelui Wladislaw al II-lea, fapt logic, având în vedere că polonezii nu prea știau altceva în afară de luptă la vremea respectivă, dar a practicat această slujbă și pentru Sigismund de Luxemburg. Dacă până atunci cavalerii vestici erau mult superior celor estici, în 1416, Zawisza i-a învins într-un turnir pe toți cei 30 de cavaleri vestici, inclusiv pe campionul lor, John II de Aragon și Navarra, dovedindu-și calitățile de cavaler. În 1419, a făcut pace din nou între Polonia și Bohemia, fiind singurul om care a reușit să mențină această pace pentru mai mult de 20 de ani. Dar Zawiszka a luptat pentru Sigismund, fiind luat prizonier pe 21 Decembrie 1421, dar a fost răscumpărat cu o sumă frumușică de către Sigismund de Luxemburg, care nu și-a permis să lupte fără el.
A participat la războiul împotriva otomanilor, finalizat dezastruos, el fiind eroul de la Siege. Armura sa neagră a fost înfiorătoare, cronicarul turc menționând-o de foarte multe ori. Zawisza a refuzat să se retragă, lupta de noapte avantajându-l pe de o parte iar pe de altă parte, nu a avut nicio retragere în palmares, dar se pare că a fost asasinat din ordinul lui Sigismund.

Cavalerii Și Misterele LorUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum