Its in the eyes

295 32 7
                                    

Portrettekenen is heel erg moeilijk. Elke millimeter moet correct zijn. Bij een dier zit dit anders want desondanks je de snavel van een arend te groot tekent: het blijft een arend. Maar moest ik de neus van onderstaande portrettekening te groot tekenen, dan zit dit heel anders. Want dan is het niet meer Emma Robberts maar een totaal ander iemand.

Wat ik best belangrijk vind aan een gezicht zijn de ogen. Want de mensen zijn vaak geneigd daar eerst naar te kijken. Dus hecht veel aandacht aan de uitwerking van the eyes :p Probeer ook schaduw te leggen in de licht inval in de iris/pupil. Want vaak zit er ook nog een lichtblauwe of lichtgrijze tint in. Net als bij het oogwit, dat is heel vaak niet gewoon wit maar vaak ook roostinten, grijstinten, en zelfs bruintinten of geeltinten komen er in voor. Je mag de pupil echt heel donker maken. Nog een tip: gebruik niet altijd zwart als je vindt dat er iets donker van kleur zit in het oog. Je kan ook proberen heel donkerbruin of juist donkergroen of donkerblauw te gebruiken. 

Probeer de wimpers ook niet té lang te maken. Slijp je potlood tot een hele fijne punt, want wimpers zijn vaak splinter dun. 

Bij portrettekenen moet je echt héél veel geduld hebben! Ik raad je aan als beginneling de lat te gebruiken en hulplijnen te trekken. Soms lukt het bij mij de laatste tijd dit te doen zonder hulplijnen, maar ik teken dan ook al drie jaar portretten.

Dit is dus Emma Roberts :) Dit heb ik eind 2015 getekend en het werd al snel door anderen bestempeld als één van mijn beste portrettekeningen

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Dit is dus Emma Roberts :) Dit heb ik eind 2015 getekend en het werd al snel door anderen bestempeld als één van mijn beste portrettekeningen. Misschien wel de beste. Al vind ik het haar écht heel slecht getekend. Op dat vlak kan ik nog steeds verbeteren.

Ik heb hier Caran D'ache kleurpotloden voor gebruikt en Faber Castell kleurpotloden.

Deze portrettekening heb ik dus in juli 2016 getekend (dus slechts een maandje terug)

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Deze portrettekening heb ik dus in juli 2016 getekend (dus slechts een maandje terug). Ik merk, al zeg ik het zelf, de verbetering op. Vooral qua kleur vind ik dit vele levendiger dan het bovenstaand portretwerk. Misschien komt dit ook deels door de Luminance kleurpotloden set die ik nog gekocht heb in juni. Hoe dan ook: door wat het ook komt, je ziet dat als je heel veel oefent en goed doorzet, je echt verder kan raken.

Nog een tip: probeer een tekening soms paar dagen, of op zijn minst enkele uren, te laten liggen en het even te laten rusten. Want vaak zie je sommige fouten helemaal niet meer omdat je al zolang over je werk gebogen zit. En voor portrettekeningen zijn elk foutje, al is die maar een millimeter groot, cruciaal.


Art shareWhere stories live. Discover now