Hazreti Şeyh Hasan Basri (Kaddesallahü sırrahul aziz)

71 13 1
                                    

Şeyhul meşayıh Hasan Basri (Kaddesallahu ruhahu) Ümmü Seleme R.A Hz.nin kardeşinden doğmuş ve Ümmü Seleme'den süt emmiştir. S.A.V Efendimizin hatunu olan Ümmü Seleme buyurur ki : Hasan küçük çocuk idi. Peygamberimiz Hz.nin bardağındaki suyu içti. Resulu Ekrem  sual buyurdu: 

"Benim bardağımdaki suyu kim içti? "
"Hasan içti" dediler.  Risaletpenah Efendimiz dua buyurdular: 
"Hasan ne kadar su içti ise küllüsü ilim olsun." 

Bir gün Hz. Habibi kibriya Ümmü Seleme nin hücresine teşrif buyurdukları vakit Ümmü Seleme Hasan'ı  dizine almış idi. Peygamberimiz de kendi dizine alıp dua buyurdular. Ne keramet buldu ise Hasan o dua berekatında buldu. Hasan Basri doğduğu zaman Hz. Ömer'e getirdiler. Ömer R.A "Hasan adı veriniz zira yüzü Hasendir." buyurdu. 

Ümmü Seleme Hasan'a dua ederdi: " Allah'ım Hasan'ı din içinde imam kıl, ümmet ona iktida edip uysunar." Duası kabul olarak imam oldu. Yetmiş yıl içinde abdestsiz yere basmadı. Halkdan külliyen munkatı' olup duru idi. Büyük bi meclisde biri sordu: 
"Hasan acaba niçin bizim büyüğümüz oldu". Yaşlı bir zat cevap verdi: 
"Cümle halayık ilim içinde ona muhtaçtır. O fariğdır. Bir arpa kadar halka ihtiyaç göstermez. Sizden fazlı onun içindir " dedi. 

Hasan Basri Hz.leri her hafta vaaz ederdi. Fakat Rabia karşısında olmadıkça derse başlamazdı. Bir gün birçok beyler vaazını arzu ederek geldiler. Rabia olmadığı için mubaşeret etmedi. 
"Bir kadıncağız olmazsa ne olur?" Dediler.Hasan Hz leri :
"Bir lokma ki fil için hazırlanmıştır, karınca ağzına sığar mı?" Buyurdu. Vaazı arasında şevk içinde kalan Hasan Basri Rabia'ya hitap ederdi: 
"Ey kilim giyen hatun benim olduğum senin gönlün ıssılığından. Ateşindendir" derdi. 
"Bu kadar cemi gafir vaazına geldiğinden neş'elenir misin?" sualine: 
"Biz avam kalabalığına şad olmayız, lakin bir gönül ehli gördüğümüz vakit neş'emiz artar, şad oluruz" dedi. 
Sordular: 
"Müslüman nedir ve kimdir? "
"Müslümanlığın şartı kitab içindedir ve müslüman toprak altındadır. "
"Dinin aslı nedir?" 
"Vera'dır; yani haramdan ve şüpheli nesnelerden sakınmaktır. Ve tama' vera'ı batıl eder" dedi. 
"Uyuyan gönlümüzü uyandır" diyen cemaate hitaben: 
"Uyuyan gönlü uyandırmak kolaydır, sizin gönlünüz ölmüştür, zira hiç hareket etmez" deyince; 
"Bizi biraz korkut" dediler. 
"Eğer bugün korkarsanız yarın onda emin olursunuz. Vah o kişinin haline ki korkmaya" dedi. Dediler ki: 
"Bu kadar halk, meclisinde mes'ele öğrenir sana itiraz ederler." Buyurdu: 
"Hak Teala kendi azametiyle halk dilinden kurtulamadı. Ben zerreyim" dedi: 

Haccacı Zalim; Hasan Basri Hz. lerini korkutmak için bütün maiyetiyle vaaza gelmişler, mübarek hiç futur etmeyerek derse devam edince Haccac demiş ki:"dünyada er isterseniz Hasan'ı görün". 

Hazretin bir müridi Kur'an sesini işitince nara eder düşerdi. Hasan Basri bir gün "böyle yapma" diye buyurdular emirlerine karşı: 
"Ya şeyh kendi elimde değildi" deyince: 
"Eğer gelsin diye böyle edersen Rahmanidir, eğer çağırmıyorken bağırırsan şeytanidir." Buyurdu. 

Bir yıl Basra şehrinde kıtlık oldu; bir sene yağmur yağmadı, duaya çıktılar . Hasan Basri minbere çıktı va'az ve dua etdi. "İsterseniz yağmur yağsın Hasan'ı Basra şehrinden koğun", deyince halk ağlaşdı. 

O kadar Hak Teala Hz .nden korkardı ki sanki celaf elinde durmuş gibi daima melül mahzun idi. Bir gün bir zat şu Hadis-i şerifi okudu: "Tamudan bin yıl sonra Henna isimli bir kişi zuhur edecektir". Mübarek Hasan ağlayıp, "Hadis-i şerifte ismi zikredilen Henna ben olsaydım . Korkarım ki hak yolundan çıkarım, Rabbimize asi olurum da dergahı izzetden kovulurum " dedi. 

Mervidir: Hasan Basri Hz.leri namazgahında namaz kılarken kapı önünde birisi  oturmuş üzerine sular gelmiş. Pis su olmasın diye araştırılan bu zata Hasan Hz.leri "ben asinin göz yaşıdır" demiş. 

PEYGAMBERLER VE SAHABELER "#wattys2017"जहाँ कहानियाँ रहती हैं। अभी खोजें