ГЛАВА ШЕСТА

94 20 12
                                    

„ Помнете, че трябва да гледате нагоре към звездите, а не в краката си. Опитвайте се да намерите смисъл в това, което виждате, и се интересувайте от причините, поради които Вселената съществува."

- Стивън Хокинг

„ В деня, в който науката започне да изучава и явленията от нефизическо естество, за едно десетилетие ще постигне повече напредък, отколкото през всички предишни векове на съществуването си."

- Никола Тесла

VI

„ Какъв е смисълът на човешкото съществуване? Нима чрез избора си да го търся, всъщност, се разминавам с него? Или каквото и да избера, отново няма да достигна до отговорите... Истина ли е, че човекът е обречен никога да не ги разбере, или може би просто още не е открил правилния път, за да достигне до тях?"

Даниел хвърли компаса до тавана, след което го хвана отново с ръка, преди да се стовари върху лицето му.

„ Това е може би най-голямата загадка на света. Поради това повечето бягат от нея, защото ако се заемеш със задачата да я разрешиш, шансът да полудееш е почти сигурен. Сложността и товарът на въпроса за смисъла могат да смажат човешкото съзнание."

Той издиша тежко и повтори движенията си.

За мен смисълът е да търсиш такъв. Не смятам, че това е нещо, което трябва да бъде избягвано, а именно че е може би най-важната ни задача. Колкото и да е трудно, мисля, че се намираме в такова време, с толкова развита технология и със знания повече от всякога, че е напълно възможно да стигнем най-накрая до отговора. При това не става въпрос единствено за природните науки. През последните години започна да се развива езотериката. Преди науката отричаше съществуването на аурата, но сега това е природен доказан феномен. По тази логика, колко още неща отричаме, които може да са верни, но нямаме апаратурата, с която да ги видим? Колко още неща са скрити в този безкраен океан, които чакат именно нас, за да ги изкараме на повърхността?

Ето това е смисълът, който трябва да открием."

Момчето стана от леглото и постоя за малко право, оглеждайки стаята си. Всичко бе по земята, било то счупено или здраво. Вече три поредни вечери, откакто стана инцидентът на бензиностанцията, прекарва в хвърляне и удряне на всякакви предмети, включително и на този, който му прави проблеми: компасът. За негово съжаление, колкото и да го удряше, оставаше непокътнат. Единствената следа, която беше оставил Даниел, бе тази от стрелата му.

Стрелата на времетоWhere stories live. Discover now