Kopírování

677 52 38
                                    

Zdravím. Nebojte se, nebude to kapitola o tom, že kopírovat se nemá, ani nic podobného. Přímo reaguji na něco, co jsem tady na Wattpadu našla. Není to vyloženě příručka, ale něco na ten způsob. Veřejně nebudu uvádět autora ani jeho dílo, nemám v úmyslu, i když jsem svým způsobem hrozně naštvaná, někoho pošpiňovat. Ani se mu posmívat. Chci pouze upozornit, že nemůžete všemu věřit. Kdo by ovšem chtěl vědět více, tomu klidně soukromě pošlu odkaz. Také se předem omlouvám, jestli se v tom dotyčný pozná. Prosím, nezlob se, je to jen můj názor a napsat jsem to musela.

Zkrátka a dobře, ta „příručka" mi hrozně připomněla i vydané knihy o psaní, takové ty profesionální. Pracuje s frázemi na způsob „jak psát jako Rowlingová?", což je podle mě základní a už dost otřepaný marketingový tah a tak. Za chvíli se dostaneme k tomu, proč je ta fráze podle mě úplně mimo, ale potřebuji vám pár věcí vysvětlit, abyste mě pochopili. Kromě tohohle, stejně jako profesionální knihy, působí velice seriózně. Pod každou kapitolou jsou, myslím, dobře citované odkazy a tak.

Většinově se to zabývá copywriterstvím nebo jak to nazvat. Jde zkrátka o to, že je občas fajn se inspirovat jinými autory, zkoumat jejich práce, pochopit principy, jak kniha funguje i bez příruček a prostě se přiučit. S tím naprosto souhlasím. Není to kopírování, pouze inspirace a hledání něčeho, co jste se samotným cvikem sami nedokázali naučit. I já to dělám, když se mi nějaká kniha hodně líbí. Zkoumám, jak autor sestavil věty, jak třeba  vede dialogy, prostě se učím.

Ale víte, o tomhle bych vůbec nepsala kapitolu, protože mi to připadá jasné. Spousta lidí, i já kdysi, to může vnímat jako napodobování, ale tak to vlastně není. V jednom ze zdrojů, ze kterých údajně vycházel i autor naší příručky, se totiž píše, že jde o to, dosáhnout toho, aby tam sice vaše oblíbené knihy byly, ale nikdo je nerozpoznal. Nebo takhle - vaše dílo je vlastně mix všech knih, které vás ovlivnily, a vás samých.

Nevím, jestli autor „příručky" špatně pochopil anglicky psaný text (ty jeho zdroje) nebo vlastně neměl v úmyslu s ním souhlasit, ale napíši několik věcí, které on tvrdí a které mě přinutily mu málem napsat zprávu nebo komentář (a možná to i udělám):

Studuj knihu 1 autora, víc ne:

Ano, úplně super je porušit ve svém článku jedno ze základních spisovatelských pravidel, když radíte, jak napsat knihu. Myslím tu číslovku. A také je zajímavé, že v pozdějších částech už to je 1 - 3 autoři. No nic.

Tady jsem se hodně zarazila, protože tohle je kopírování. Jak se píše mimochodem i v jednom ze zdrojů, které sám uvádí: „Kopírování jednoho je plagiátorství. Kopírování dvou je výzkum. (John Milton, anglický spisovatel). Tím, že se budete inspirovat jen jediným autorem, nic nezískáte. Jak už jsem tady jednou psala, stejně nikdy nebudete lepší než on, protože originál je vždy dokonalejší než napodobenina. Ale s tím náš autor očividně, podle jeho dalšího výroku, nesouhlasí. Ten výrok zní:

(...), abychom dokázali psát jako Rowlingová, King, Kipling, zkrátka jakýkoliv autor, kterého jsme si vybrali. Pokud dodržíte všechny kroky, zanedlouho se vaše tvorba velmi silně začne podobat jejich.

A pak také: Budete myslet jako vaši autoři.

Ale sakra, tohle přece vůbec nechceme! Nechceme, aby se naše tvorba podobala někomu jinému, chceme, aby byla naše. Přesně proto nesnáším tu frázi „psát jako Rowlingová". Ano, Harry Potter je objektivně povedené dílo, stalo se slavným, ale proto, že bylo první svého druhu. Že bylo jiné, neobvyklé. Ne proto, že by Rowlingová kopírovala někoho slavnějšího. Dobře, možná vás napadne příklad, jak se někdo stal slavným díky tomu, že se jeho dílo podobá jinému, ale ruku na srdce, je jeho kniha kvalitní?

Rady do větruWhere stories live. Discover now