Mikroplast

15 1 6
                                    

Gifterna och hoten i vår värld mot allt levande är många. En av de riktigt farliga man inte tänker på är det som inte syns, de sk. "mikro-plasterna". En ny studie har gjorts där oberoende forskare har undersökt flaskvatten och hittat MÄNGDER. Detta motsägs naturligtvis av industrin som menar att studien inte utförts korrekt. Vilka som har fel kan man ju tvista om men man kan ju påminna sig om att cigaretten Camel rekommenderades av läkare " ett paket om dagen skulle hålla doktorn borta" och att 5G som kommer innebära en katastrof tystas lika frenetiskt.

Vad är då detta och vilken skada kan det göra? Av naturliga skäl är det inte många som vill ha plast i kroppen medvetet så man får utgå ifrån djurstudier och den åverkan de har på främst haven. Det är ett samlingsnamn för mkt små 1- 5 mm, icke helt naturliga partiklar från tex olja o syntetiska fiber från kläder. Det är dessa vi ser dammar i luften och som vi drar ner i våra lungor och som via tvätten kommer ut i havet där de gör skada. Att något är litet är i detta fall inte en fördel utan tvärtom. Det tar sig djupare ner i både lungor och längre in i våra vävnader. Att bara sluta använda plastbyttor och dricka flaskvatten är därför lite som att sila kameler. Att astman ökat i takt med användningen av fleece och trikåer kanske inte är en slump? Visst är det trevligt att det går att göra av återvunna bildäck för miljön , men kanske vore det smartare att använda, ull, bambu och hampa istället som är både naturligt och inte kräver mycket vatten eller besprutning samt isolerar bra? För de som är känsliga mot ull bör man veta att de har sk, hullingar i sina fibrer. De griper tag i varandra och dessa ska hanteras varsamt och inte i en maskin för då går de sönder och sticks. Fibern är oxå ihålig så att luften kan cirkulera. Det är luften som isolerar värme/kyla i en isolering, ytterst använder man ett vindtätt material

Tillbaka till plasten. " Mikroplast anses av de flesta vara ett allvarligt problem, och forskning har visat att minst två tredjedelar av blåmusslor som plockats mellan Orust och Halmstad hade mikroplast i sig, som alla som äter musslorna får i sig. Pproblemen kan vara större än så, eftersom de inte kunde mäta de allra minsta plastbitarna[ En undersökning av IVL och Svenskt Vatten har även visat att upp emot 70 miljoner partiklar av mikroplast släpps ut i havet per timme från ett ensamt stort svenskt reningsverk. För att förhindra att lika mycket mikroplast släpps ut, kan man använda en membranbioreaktor som under samma undersökning hade visats vara tio gånger effektivare än andra reaktorer. 40 ton /år släpps ut i Östersjön

"Forskare har länge anat att mikroplasten äts upp av fiskar och andra havslevande organismer med de direkta effekterna på det marina djurlivet har varit svåra att visa. Nu visar den nya studien, som publiceras i Science, att abborryngel hellre väljer att äta mikroplast framför sin vanliga föda. Abborrynglen slutade då växa, tappade sina naturliga beteenden och fick svårt att överleva."

EU gör som bekant inte mycket, vems intressen de företräder kan man ju undra? men ett förbud mot mikroplaster i produkter som duschkräm, tandkräm och schampo kommer 1 juli 2018.

Du kan undvika att använda syntetiska fibrer samt förhoppningsvis snart kunna köpa en korallboll och särskild tvättpåse för att suga upp och fånga upp dammet. Här kanske torktumlaren faktiskt inte är helt av ondo när vi kan kasta fibrerna i soporna ? Släng det inte i toan o undvik att andas in det! Man bör oxå när man torkar golvet om möjligt använda något som kan kastas i sopor. Det flyger mängder av damm i luften av dessa fibrer samt kemikalier utifrån. Man kan oxå köpa en luftrenare som fångar upp en hel del . De har också en jonisator.

Video: The story of Micro beads 2 min


Kost & kunskapWhere stories live. Discover now