Heyecan

340 13 2
                                    


 Hepimizde az çok olan bir duygu : heyecan. Kimileri sırf bu yüzden kalabalık toplumlarda sessiz kalıyor , kimi de bu yüzden hayatının şansını kaybediyor. Bazen de küçük sorunlara yol açıyor. Heyecan nedir? Peki heyecanlı olmak normal midir?

Heyecan kişide korku, üzüntü vb. duyguların  abartılı bir biçimde ortaya çıkması yani duygu yoğunlaşmasıdır. 

 Bazen içimizdeki garip duygulara yol açması bazen ağzımızın kurumasına yol açar. en belirgin olarak ise karnımızdaki ağrıların başlıca sebebi olabilirler. Peki heyecanlı olmak sağlıklı bir durum mudur?

Doğrusunu söylemek gerekirse heyecan sağlıklı her insanın olaylar karşısında verebileceği bir  tepkidir. Ama heyecanın fazlası ya da azı sağlıklı durum değildir. Bazen insanın fiziksel/ruhsal olarak uyum sağlayamadığı durumlarda ortaya çıkan bir durumdur. 

Ama heyecan sizin sandığınız kadar küçük ya da sağlıklı bir biçimde ilerlemiyorsa destek alabilir veya hakkında araştırma yaparak düzene sokmayı deneyebilirsiniz. Ben de size heyecan anında aşırı tepki gösterilmemesi / Nasıl karşılamamız gerektiğini açıklamak istiyorum.

Heyecan çoğunlukla  fobi ya da korku sırasında gerçekleşir. Bunu yenmek için bazen korkularımıza doğru yaklaşmak gerekir. ( ki her zaman sağlıklı bir durum değildir!!)

Fazla heyecanın başlıca nedenleri aile içerisinde yaşadığımız baskılar, çocukluk travmaları, sürekli stres altında kalmak, hastalıklar, anti sosyal olmak veya aşırı asosyal olmak , başarısızlık inancı ... toplum karşısındaki kaygılardan bazılarıdır.

 Bunları yenmek her ne kadar basit gibi gözükse de psikolojik açıdan kişiden kişiye değişen bir durumdur. 

Aslında kendinize her gün bir doz :) güven cümlesi kursanız yardımcı olur. Cümlelerden bazılarını gün içerisinde tekrar edin:

- Başaracağıma inanıyorum.

- Her gün yeteneklerimi geliştiriyorum.

- her gün daha üstün oluyorum.

- Toplum benden üstün değil, ben de toplumdan.

- Düşüncelerim kişiler tarafından hoş karşılanacak.  ( Duruma göre değişen bir cümledir.)

- Her gün kedime güvenim ve cesaretim artıyor.


Sadece bu cümleleri söylemek bazen yeterli değilidir.  O zaman sizler için ikinci aşamaya geçmek istiyorum...

Heyecanı yenmenin en pratik yolu ise toplum içerisinde fikirlerinizi dile getirmekten çekinmemek... Fikirlerinizi özgürce söyleyebilirsiniz. Bu konuda endişe duymanıza gerek yok. Bir sınıfa şiir okuyacak mısınız ? Size zor mu geliyor? 

 kendinizi sakinleştirin. derin nefesler alın ve karnınızdaki ağrıyı azaltmayı deneyin. İşe yaramıyor gibiyse daha derin bir nefes alın. İçinizden birkaç kere kendinize güvendiğinizi ve o işi başaracağınızı söyleyin. Bunlardan  (şiiri okumadan) önce ise uygun bir ortamda şiiri okumayı deneyin. Sınıftan daha az bir topluluk önünde deneyin. 15 kişiye yakın bir sayı olabilir. Onlar  yanındayken rahat ettiğiniz insanlar olabilir.

 Şiiri onlara okuyun. Kötü gidecek bir şey olmadığını düşünün. Kısaca olumlu ve olabildiğince pozitif düşünün.

Üçüncü aşamaya geçmek istiyorum. Eskiden ben de aşırı heyecan yapardım. Öyle ki sınıfta sesli bir kitap okuyacak olsam hemen sesim kısılır ya da boğazım kuruyup ellerim titrerdi. Bunun önüne geçmek için yapılacak şeyler de üstte belirtilen şeylere ek olarak ses alıştırması yapmaktır. Su için, sizi rahatlatacak bir şeyler düşünün.


Eğer daha fazla yardımcı olabileceğim bir konu varsa lütfen belirtin...

Psikoloji (düzenleniyor)Where stories live. Discover now