covid-19

111 4 0
                                    

uzun zamandır siz okuyucularımla görüşememiştik. Herkes öncelikle kişisel hijyenine ve sağlığına çok dikkat etsin.

Sokağa çıkma yasağı ya da kendi kendimizi karantinaya almak psikolojimize etkili bir şekilde yansımış durumda. Evde yapılan aktiviteleri sıkıcı bulabiliyoruz ya da hiçbir şey yapmadan tüm gün uyumak istiyoruz. Elbette bunun büyük bir sebebi eve kapanık durmak olsa da asıl ihtiyacımız olan dışarı çıkmak değil. Bu durumda nasıl daha sakin kalabiliriz ya da sıkıntıyı en az riskle atlatabiliriz bundan bahsetmek istiyorum.

Evden çıkamayan birçok insan sıkıntısından bahsediyor:

Bazen kitap okumak da film izlemek de fayda etmeyebiliyor. Beyin öncelikle düzeni sever demek istiyorum. Bir şeyi ne kadar çok tekrar edersek beyin o konuya o kadar sempati beslemeye başlar. Örneğin her gün saat 8 de kalkıyorsanız (ki eminim şuan bu alışkanlıklarınız değişti.) bir gün 12 de uyanmak sizin zihninizi oldukça yorar. Fiziksel olarak son derece enerjik hissetseniz de ruhsal olarak hiçbir eylem yapmamayı tercih ederiz.

Bunun önüne geçmek adına erken kalkabildiğiniz kadar erken kalkmak gerekiyor. Sağlıklı beslenmek de hem mevcut fiziğinizi korumak hem de zihinsel anlamda daha canlı hissetmenizi sağlar.

Asıl konumuz ise tam olarak psikolojimiz:

Kendi kendimize konuşmak hiçbir zaman sorun olmamıştır, kendinizi delirdiğinize ikna etmenize gerek yok. Sosyal medyada gördüğünüz yazıyı ben de tekrar etmek isterim "kendi kendinize konuşmanız sorun değil, eğer karşılık alıyorsanız sorun olmaya başlar." 

Psikolojinizin oldukça kötü olduğunu hissediyorsanız bir süre kendinizle vakit geçirmek adına iyi bir fikir olduğuna beyninizi ikna edin. Kendinizi tanımak için bu dönem oldukça önemli. Kendi hobilerinizi anlamaya, hangi şeylerle vaktinizi eğlenerek geçirdiğinize dikkat edin. Zihniniz bu süreçse uzun bir müddet susmayacaktır. Siz de onu susturmaya çalışmayın, örneğin film izlerken karakterlere sesli bir şekilde yorum yapmak bu ses kalabalığının sakinleşmesine yol açacaktır.

Geceleri uyuyamama sebebinin en büyük etkisi sabahları geç kalkmaktır. Eğer erken kalktığınız halde geceleri de uyanık kalıyorsanız, zihninizi ya da bedeninizi yoracak aktivitelerle ilgilenin; örneğin spor yapmak ya da yazı yazmak. Spor yapmak fiziksel olarak uykunuza etki edecektir, yazı yazmak ise zihninizdeki seslerin azalmasına yardımcı olacaktır.

Tüm sağlık çalışanlarına lütfen bu dönemleri atlatsak da her daim saygı duyalım ve kibar davranalım.  Sağlıklı ve dikkatli kalın.

Psikoloji (düzenleniyor)Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin