Hoofdstuk 2. - De Transmissie van Uniform

162 16 0
                                    

De Terminal was kleiner dan Daniel had verwacht. Het bevond zich in het voorste gedeelte van het schip, en was normaal alleen toegankelijk voor Orion vluchtpersoneel. Het was niet alleen de boeg van het schip, maar ook waar de fysieke kern van Uniform zich bevond. Het besturingssysteem Uniform was de beheerder van alle functies op het schip, een geavanceerde kunstmatige intelligentie die functioneert binnen de protocollen die Orion had opgesteld. Ergens in de Terminal moest een processor staan waarin het programma zich bevond, maar Daniel kon het niet ontdekken. De Terminal was door al deze functies de kern van het schip, het commandocentrum, het schip kon zonder niet functioneren.
Daniel had de Terminal al meerdere keren beschermt, zijn leven op het spel gezet om te zorgen dat de Terminal veilig bleef. Maar die keren dat hij zich inbeeldde hoe het er van binnen uit zag, had hij iets indrukwekkenders voorgesteld dan wat hij nu zag. Naast dat hij het kleiner vond, was het ook een stuk minder geavanceerd dan hij zich had voorgesteld. De apparatuur was log en had grote knoppen. Het deed hem denken aan de foto's die hij van oude onderzeeboten had gezien. De Terminal had in het midden de grote tafel met leren stoelen staan waaraan Daniel net als alle andere aanwezigen hadden plaatsgenomen. Het gedimde licht dat aan de muren hing reflecteerde in de glans van de grote zwarte tafel.
Ethan Owens zat nog steeds in zijn stoel en tikte met zijn vingers op de tafel, wachtend op een bericht van Uniform. Hij haalde zijn hand door zijn baard, elke seconde voelde als een uur. Nadat Uniform had aangekondigd dat er slecht nieuws was, had het besturingssysteem niets meer van zich laten horen. Ethan zei dat dit normaal was, dat het programma de woorden en de zinsstructuur aan het zoeken was om het probleem voor ons inzichtelijk te maken. Hoe het aan ons simpele mensen het probleem kon uitleggen, zoals een ouder dat bij een kind doet. Het sarcasme en de ergernis in Ethan zijn stem was Daniel niet ontgaan.
''Santiago'' zei de man die naast hem zat met uitgestoken hand. Het was een brede man, gebouwd als een bodybuilder. De tatoeages op zijn arm wezen er zonder twijfel op dat hij in het leger had gezeten. Aan de gele streep op zijn schouder kon Daniel afleiden dat deze man net als hem een beveiligingsofficier was.
"Murphy.'' zei Daniel terwijl hij zijn hand schudde. Santiago knikte bevestigend en wees met zijn andere hand naar een blonde man aan de andere kant van de tafel.
''Dat is Klaus. Het lijkt erop dat wij de enige beveiligingsofficieren zijn die door Uniform zijn gewekt.'' zei Santiago.
''Wat heb ik gemist?''
''Helemaal niets, niemand weet wat er aan de hand is, maar als zelfs rood het niet weet dan zal het weinig goeds zijn.'' zei Santiago doelend op Ethan Owens. ''Ben jij bekend met een protocol waarbij maar elf mensen worden gewekt en direct toegang tot het Terminal krijgen, waaronder normale passagiers?'' vroeg Santiago.
Daniel besefte zich door de woorden van Santiago nu pas dat meerdere van de aanwezigen een witte streep droegen. Dit waren de gewone passagiers, de klanten van Orion. Dit waren de normale burgers aan boord, en het was ongehoord dat zij zich in de Terminal mochten begeven.
''Er is geen protocol waarbij maar elf man worden gewekt Santiago.'' antwoordde Daniel.
Een harde echo klonk plots uit de luidsprekers, het leek erop dat Uniform een boodschap had samengesteld.
''Het volgende bericht is opgenomen en zal niet worden onderbroken. Volledige aandacht is vereist'' klonk de stem van Uniform kalm door de luidsprekers.

-Begin transmissie-
Acht maanden geleden is dit schip getroffen door een incident van nog onbekende aard . Op dit moment wordt uitgegaan van een stralingsgolf veroorzaakt door een exploderende supernova ster in een nabijgelegen zonnestelsel. Dit resulteerde in een uitval van meerdere vitale functies en schade binnen het schip. De energietoevoer bleek in het bijzonder hard getroffen, met als gevolg dat deze niet te repareren is, en een aanzienlijke hoeveelheid van de opgeslagen energie voor deze vlucht verloren is gegaan. Orion protocollen dicteren dat de vlucht geannuleerd moest worden en er moest worden overgegaan op energiebesparing en eigendomsbescherming. Een analyse van de Orion database heeft geleid tot een beschikbare mogelijkheid tot overleving, een planeet op bereikbare afstand. De afgelopen zes maanden is de koers uitgezet naar deze planeet zodat de passagiers hier kunnen verblijven terwijl een noodsignaal naar Orion de spoedextractie kan verzoeken. Helaas zijn alle ritten buiten die van de aanwezigen in deze ruimte geannuleerd. Ik herhaal geannuleerd. Verdere aanwijzingen en informatie zal aan de kapitein worden voorzien via zijn persoonlijke computer.
-Einde transmissie-

De kleur was in zijn geheel uit Ethan Owens zijn gezicht onttrokken, en spierbleek leek hij in de leegte te staren. Van de stilte die eerst in de ruimte heerste was nu niets meer te merken, en een luid gepraat tussen de gewekte passagiers was losgebarsten. Een vrouw met witte strepen op haar cryopak wendde zich tot de kapitein: ''Wat bedoelt dat ding met geannuleerd?''
Ethan schrok op van haar vraag, ontwakend uit de leegte waar hij zich eerst op leek te concentreren.
''Het betekend dat alle andere ritten buiten die van ons zijn geannuleerd. Dat alle andere passagiers, alle 278 andere passagiers dood zijn...'' zei Ethan.

TabulaWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu