Zbivanja u sumi

9 0 0
                                    


Kroz rascep planine polako je pocelo da svoje zrake salje zalazece sunce. Mlada viteskinja je usred uticaja jakih suncevih zraka pokrila svoje oci I blako okrenula glavu u suprotnom pravcu.

Bas u tom trenutku u daljini se mogla cuti neobjasnjiva buka. Covek koji bi se nalazio blizu te buke mogao bi opisati I jak trzalj zemlje koji je pratio izvor buke. Mlada devojka, uprkos jakim suncevim zracima, odlucila je da pogleda u pravcu planine, odakle je shvatila da dolazi buka.

U pocetku nejasna senka ubrzo se pretvorila u jasnu prikazu konja, te zatim I coveka na njemu. Taj obris se neprestano iznova brojcano povecavao, I mladoj dami je vec postal jasnije da se radi o konjici. Polako je cucnula na zemlju I pocela u sebi razmisljati:

-,,Iz vrhovne komande nam nisu javili da ce nam poslati pojacanje. Niti da ce se bilo kakva vojna akcija desavati u ovom mestu od strane kraljeve vojske...".

Sve je vise postajalo jasno da vojska koja se priblizava u gromoglasnom galopu nije vojska koju je poslao kralj te zemlje. U tom trenutku prisetila se onoga sto joj je njen partner rekao.

Brzo je ustala sa zemlje I ne caseci ni casa krenula ka sumi kroz koju bi vojska morala proci. Zelela je da vidi o cemu se radi, te ako je u pitanju protivnicka vojska, da na vreme reaguje. Jedini problem je bio taj sto je potencijalni neprijatelj mnogo blize sumi nego sto je ona sada. Cekao ju je dug put kroz pustu ravnicu za koji joj je bio potreban konj. Nevoljno, odsedlala je konja svog partnera, posto je bio brzi, te je polako krenula ka sumi.

Konj je bio miran. Vec dugo vreme ju je poznavao. Takodje, mlada dama je imala neverovatnu vezu sa konjima, sto joj je odlicno pristajalo pozivu na koji se odlucila.

-,,Moracu da se izvinim Ricky-u zbog ovoga. On ne voli da mu neko drugi jase konja", mislila je u sebi dok je u munjevitom galopu prelazila ravnicu.

Nesvestan svega sto se van pecine desava, Ricky je polako koracao kroz pecinu koja je za njega imala posebnu vrednost. Znao je tacno sta trazi. Ipak, nije znao kako do toga doci. U silnom razmisljanju seo je na kamen I sa oduskom na licu poceo je da se priseca predivne price iz njegove mladosti koja je na njega ostavila velikog traga I u korenu preokrenula njegov zivot.

Flashback

Kao jos uvek mlad I novopecen vitez, Ricky je sluzio kao vitez kraljeve garde. Ti vitezovi, za razliku od Crvenih zmajeva nisu postovali mnogo moralne kodekse. Jedino je bilo vazno biti odan kralju. Starom kralju, da budem precizniji.

Ricky se jos tada gnusao ponasanja ostalih kraljevih vitezova koji su se ponasali kao najveci grubijali I vise su ostecivali narod, nego sto su ga branili. To se I moglo ocekivati posto se tokom vokeova istrebljivanja najstrasnijih nemani, posao viteza srozao na cisto ratovanje I cuvanje kralja. Tako je znacenje viteza promenjeno iz nekoga ko je cuvar I heroj naroda u nekog ko samo zna baratati macem.

Iako se I sam gnusao takvog ponasanja, Ricky je I sam imao nekvalitete koji nisu dolicili jodnom vitezu. Poticao je iz bogate porodice sitnih plemica, te je za njega bilo nekako sudjeno da postane vitez, iako on to nije zeleo. Jedini razlog zbog kojeg se kao mali buntovnik Ricky nije pobunio protiv te ideje bio je taj sto mu je od malena njegova dadilja pricala prelepe price o vitezovima I zmajevima koje su samo rasplamsale njego avanturisticki duh.

Ipak, uticaj njegove porodice je ostavio traga. Iako ne toliko primetno, Ricky je prema ostalom narodu koji je ziveo u nizem stalezu gajio blago gadjenje. Gledao ih je sa visine.

Jednom prilikom je, kada mu se smucio viteski posao koji je do tada obavio, te I kada se ukazala prilika za to, odjurio na svom munjevitom konju poi menu Dzoni kroz kapiju u njemu nepoznatom pravcu. Ovaj cin je njega u ocima svih ostalih ucinio izdajnikom, dok ga je u njegovim ocima ucinio pravim vitezom.

Jedne noci, grupa razbojnika je ugledala mladog viteza I njegovog konja kako spavaju u sumi. Njihov posao, kao I naredjenje njihovog sefa je od njih iziskivao da ga opljackaju. Iako nevoljno, razbojnici su krenuli na svoj zadatak. Imali su vere u uspavljujuci dim koji su prethodno ispustili, kao I u njihove improvizovane maske koje sui m prekrivale lica.

Najvecu brigu ima je predstavljao konj, koji je kao da je znao sta se sprema, dok je jos bio budan sve, vreme posmatrao u pravcu zbuna u kojem su se krili. Njegove nezdrve su se konstantno sirile I skupljale, kao da je ocekivao da ce se nesto dogoditi, a njegovi kapci jedva das u se par puta skupili. Ipak, to je sada proslo. Dzoni je spavao kao klada. Polako su zapoceli njihov posao. Najvise im se svideo mac koji je Ricky nosio sa sobom.

-,,Cujes li ovo? Nesto suska...", rekao je jedan od razbojnika kada je cio nesto u zbunju iz kojeg su obojica izasli.

-,,Ah, previse brines. To je sigurno gazda. Nesto trazi u dzepu, ili slicno...Nastavi sa rad-", rekao je drugi razbojnik. Poslednju recinicu prekunulo mu je iznenadno nestajanje njegove maske koje je nosio na licu.

Pored njih dvojice velikom brzinom proletelo je nesto sto im se ucinilo kao utvara. I istom trenutku je zgrabilo Ricky-ja I odlurilo u nepoznatom pravcu, usput im skidajuci maske sa lica, koje je zatim ponelo sa sobom.

Poslednjim trzajem snage jedan od razbojnika je dosao do zbuna odakle su culi buku I razdvojio lisce. Imao je sta videti. Njihov sef, koji je stojao kao pojacanje, lezao je uspavan. Njegove maske nije bio. Iznenada, I jedan I drugi preostali razbojnik su pali na zemlju. Poslednja misao koja prosla kroz glavu onog koji je govorio da suskanje u zbunu nije bilo nista ozbiljno bila je...

-,,Sta ovo bi...Neverovatnom brzinom je proletelo pored nas...".

Ipak, nije ovo misao koja ga je najvise morila u tom trenutku. Bila je to ova:

-,,Sta god da je, njen miris je bio prekriven mirisom gasa koji smo mi pustili...Tek na sekundu, kada je proslo pred mene, mogao sam osetiti smrad lesa..."

Ubrzo nakon sto je ovo pomislio, I poslednji preostali razbojnik je izgubio svest.

Polu-mrtvi vitezWhere stories live. Discover now