Okrsaj u pecini

5 0 0
                                    


Cak I nakon toliko godina, prica o razbojnicima mu je poznata samo iz onoga sto mu je njegov prijatelj ispricao.

Posto se nasao na sredini pecine, rekao je u sebi:

-,,Cak ni nakon ovoliko godina, ja ne znam kako uci tamo..."

Ipak, nije se dao obashrabriti. Umesto da odustane I vrati se nazad, odlucio je da smisli nacin kako da uspe. Nakon sratkog mozganja, dosao je na resenje. Sta je na sredinu pecine I poceo teatralno da vristi. Nakon toga, skocio je unazad ka zidu ecine tako da mu glava udari u njen zid.

Glava ga je mnogo bolela, a od rezultata kojem se nadao nije bilo ni traga. Ipak, nekon nekog vremena, cudna svetlost pocela je izbijati iz pukotina na zidu. Ova svestlost bila je okidac da se pocne prisecati price koja ga je vezivala za ovo mesto...

Flashback

Ricky je kretko vreme omamljeno lezao na podu pecine. Posto je sve oko njega bilo tiho, probudio se tek nakon 5 sati sna. Kada je primetio naglu promenu okoline, u odnosu na sumu, ostao je zacudjen I ukopan na mestu. Nalazio se na mestu na kojem nije zaospa, a njegovog konja nije bilo...

-,,Prokleta zivotinja, sigurno me je ostavio jos tamo u sumi, I otisao nekud... Ko zna sta me se sada docepalo...", pretpostavio je.

Kroz njegovu glavu su mu prolazile razne misli I planovi...

-,,A sta ako je ovo pecina zmaja? Mogao bih da imam korist od ovoga. Mac se jos uvek nalazio kod mene... Ali meni nista ne znaci I da pobedim zmaja sada. Bez konja da se vratim nazad do najblizeg naselja ja sam osudjen na smrt. Evo, vec sada osecam glad..."

U jednom trenutku Ricky je shvatio nesto sto se nije uklapalo u celu njegovu teoriju o zmaju. Ma sa celom njegovom teorijom o neprijatelju uopste...

-,,Mac mac je jos uvek kod mene. Kakav bi to stvor sa malo mozga mogao da mi ne oduzme mac. To znaci da je to ,,nesto" ili izuzetno glupo ili-..."

Taman kada je trebao zavrsiti misao, na vratima pecina pojavila se prikaza obucena u pocepani plast. Iza njega sevale su munje, I Ricky je tek tada shvatio kakva je oluja napolju bila. Zbog svetlost koju su stvarali gromovi, prikazi se nije moglo videti lice. Polako je prilazila Ricky-ju I progovorila:

-,,Hvala nebesima da si ziv... Vec sam se zabrinuo da ne seces probuditi. Potrazio sam tvog konja, ali njega nigde nije bilo. Takodje nije bilo ni onih razbojnika koji su te napali...Ah da, ti ni ne znas za njih, spavao si. Nema veze, objasnicu ti sve", rekla je prikaza I taman krenula da se smesti na suprotnu stranu pecine od one na kojoj se nalazio Ricky.

Mladi vitez je, vec potpuno izgubljen od straha jer ne zna sta se upravo desava, potegnuo svoj mac I uperio ga je prema svom sagovorniku. Zeleo je odgovore...

-,,O cemu se ovde radi? Ko si ti? Gde smo mi? Jesi li me ti doveo? O kakvim razbojnicima je rec?"

Njegov sagovornik je seo na svoje mesto, te se sagnuo blize Ricky-u da bi ga ovaj blize cuo. Nakon sto mu je objasnio situaciju kako je bio napadnut uspavljucim gasom, pa kako ga je ovaj spasio, te kako je konj na zalost ostao u sumi, te je sada nesto, Ricky je ostao zanemeo. Bio je skeptican u vezi onoga sto mu je sagovornik rekao...

-,,Nemam razloga da ti verujem. Ne znam ni kako izgledas... Kako mogu verovati nekome ko mi ni lice ne pokazuje. Pokazi se!"

-,,Odbijam da se pokazem mladicu. Pokazujem se samo onima koji to zavrednuju...", odgovorilo je "to" ispod plasta.

Ricky je svega vec bilo dosta njegovom strpljenju je bio kraj. Iz sedeceg polozaja je skocio na obe noge I izvukao svoj mac iz korica.

-,,Pripremi se!", uzviknuo je.

Njegov sagovornik sedeo je u trenutku kada je Ricky stao u borbeni stav. Fascinirala ga je agilnost ovog momka. Snazniji je I brzi od vecine ,,Avanturista" koji svojevojno krenu u putovanje. Radosno je ustao I rekao:

-,,Sa zadovoljstvom prihvatam tvoj izazov".

U tom trenutku, vetar je dunuo kroz otvor pecine I zaviorio je plast izazvane prikaze. Njegove ruke bile su prazne. Moglo se videti, sada kada je vetar dunuo, da se izspod plasta nije nalazilo nikakvo oruzje. Ovaj detalj nije promakao Ricky-u. Iako je od svojih kolega bio ucen da koristi svaku mogucu prednost, njegova cast mu nije dozvoljavala da ovo shvati kao ravnopravnu bitku...

-,,Izvuci svoj mac, ili kakvo vec oruzje posedujes. Ne zelim se boriti protiv golorukog protivnika. Hajde, sacekacu", rekao je.

-,,Ne brini za mene. Ja ne koristim oruzje. Ili ako bih mogao tako reci, koristim oruzje koje ti ne smatras oruzjem. Sve u svemu, racunaj da je ova bitka ravnopravna", odgovorio je sagovorik.

Ne caseci ni casa, Ricky je hitro jurnuo na svog protivnika. Uzdao se u ostrinu svog maca "Horacia". Par puta je zamahnuo na svog protivnika, ali je ovaj svaki put izbegao njegove napade.

Ipak, zahvaljujuci prednosti toga sto ima mac, Ricky je u isto vreme drzao distancu od svog protivnika I istog priblizavao zidu pecine.

U jednom trenutku "Nesto" je bilo priterano uz zid pecine. Rickyjevom ostrom oku nije promakla mogucnost da svog protivnika dokrajci. Krenuo je da ga probode svojim macem, ali bas u tom trenutku je izazvani postavio svoju desnu ruku na put macu. Mac se probio kroz dlan ruke I nastavio da prolazi kroz ostalo tkivo.

Ricky je u tom trenutku shvatio da je pobeda za njega osigurana. Jedino sto je trebao uraditi bilo je da svom svojom snagom provije Horacia do protivnikovog srca I da ga proburazi. Mac je bio dovoljno dugacak da obavi taj zadatak. Zeleo je da ga natera da se predna nakon sto mu postavi vrh ispred srca. Cak I da protivnik nekako skrene putanju maca, sigurno ce mu odseci ruku iz lakta, ili mu makar odseci tetive I ligamente, te mu oduzeti pokretljivost ruke.

Mac se polako probijao I Rickyjev plan je savrseno tekao. Sve ovo izdesavao se u treptaju oka, ali za nase borce ovo je bila citava vecnost. Taman kada je mac trebao doci do srca, Rickyjeva ruka dosla je u kontakt sa dlanom protivnika. U tok trenutku, provtivnikova naizgled vec onesposobljena saka stegla je saku kojom je izazivac drzao svoj mac.

Ovo je sve vreme bila klopka. Sada, posto je Rickyjeva ruka uhvacena, nista ne sprecava protivnikov kontranapad. Velikom brzinom je sutnuo ga je pravo u stomak sto je izavalo da zbog bola Ricky ispusti Horacia I udalji se.

Stojali su tako neko vreme I posmatrali su se. U jednom trenutku, izazvani je uhvatio drsku maca I istom putanjom kojom se probio ga je izvukao nazad. Zabezeknut, mladi vitez je polako poceo jos vise da e udaljava od svog protivnika. Ovog puta je uspeo I da izusti ono sto je zeleo reci. Sve nakupljene reci su se svele na ovo:

-,,Sta si ti zaboga!? Kako si to uradio!?"

Protivnik nije progovorio ni rec. Prvo je posmatrao mac, a zatim I Rickyja. Shvativsi da se radi o vitezu, izazvani je skinuo svoj ogrtac, I pokazao svoje lice.

Bilo je to nista najuzasnije sto je mladi vitez video u svom zivotu. Uzasna prikaza coveka cija je jedna polovina tela sveze I zivo meso, dok je druga polovina (ona proburazena) trulo I mrtvo meso kao u lesa.

Prenerazen, Ricky je u vrisku skocio unazad, udarivsi glavom u zid pecine. U tom trenutku, cida su se pocela nizati jedno za drugim. Iz pukotina za zidu pecine pocela je sijati jaka svetlost. Bila su to vrata. Vrat koja je Ricky aktivirao. Otvorila su se, I on je imao sta videti. Odromni grad u pozadini do kojeg void kameni most. Kamen most nije imao ogradu. Ko bi resao ivice pao bi u veliki ponor.

"Nesto"je dosao do skamanjenog Rickyja I stavio mu je ruku na njegovo rame. Jedino sto je izustio bilo je:

-,,Dobrodosao u Uvart Uvus".



/Osetite se slobodnim da ostavite svoj komentar i po mogucnosti neku kritiku. Hvala unapred <3/

Polu-mrtvi vitezWhere stories live. Discover now