HP a FB zajímavosti

274 14 17
                                    

Tato část se bude pravděpodobně postupem času rozrůstat, ale na začátek nebude moc obsáhlá. Některé zajímavosti budou doplněny tučnou kurzívou, která má představovat můj komentář / poznámku k dané informaci. Snad tu najdete i ty, které jste zatím nevěděli.

1. K výrobě veritaséra (lektvaru pravdy), je zapotřebí i mozkomorův plášť. Dost mě zajímá jak ho získat...)

2. Vlkodlaci ve filmu vypadají jako ty typické Hollywoodské bestie, které vypadají jako vlk křížený s člověkem, ale v knize vypadá vlkodlak jako normální vlk, ale s malými, až téměř nepatrnými rozdíly.

3. Patronovo zaklínadlo neslouží jen k ochraně před mozkomory, ale je také jediným kouzlem, které dokáže zahnat smrtipláště (co je to smrtiplášť se můžete dozvědět v knize "Fantastická zvířata a kde je najít" od Mloka Scamandera).

4. Když chce člověk vidět testrála, nestačí jen být svědkem něčí smrti, to by bylo moc jednoduché, ale musí smrti porozumět, pochopit její význam a prožít v alespoň malé míře ty drtivé emoce, jež ji často doprovází.
Jen mě tak napadá, pokud jde skutečně hlavně o to smrti porozumět, pak nemusí být teoreticky pro někoho nutné vidět druhého umírat...

+ spíše taková divnost / chyba: Ve třetím díle Harryho Pottera (Vězeň z Azkabanu) je část, kdy je úplněk a vlkodlak Remus Lupin se promění na "vlka", což je u vlkodlaků normální. Ale jak to, že se neproměnil dříve? Myslím tím, že se proměnil teprve až na něj zasvítil měsíc v úplňku, dříve i když úplněk byl (nezasvítil na něj) se neproměnil, což by mělo znamenat, že pokud je celou úplňkovou noc úplně zataženo, nebo je v místnosti bez jakéhokoliv okna, neměl by se proměnit. Zároveň je ale u definice vlkodlaka napsáno, že se vlkodlak při úplňku promění za jakýchkoliv okolností, tak nevím jak to teda je. Hodně mě zajímá váš názor.

P.S.: Později mě napadlo, že by to možná mohlo souviset s dobou, kdy měsíc dosáhne přesně úplňkové fáze, resp. je sice úplněk (jelikož vidíme kulatý měsíc), ale přesný úplněk je až v určitou hodinu, minutu a vteřinu, tak se možná vlkodlaci mění právě v tuto dobu a tato doba nastala přesně ve chvíli, kdy všichni stáli venku před tajnou chodbou do Chroptící chýše...

+ (podle mě) zvláštnost 2: Pokud to chápu správně, tak při tvorbě viteálu musí ten, kdo jej vytváří někoho zabít, aby se jeho vlastní duše rozpoltila, ale jak může vražda druhého ovlivnit celistvost naší duše? Vždyť v tom případě by musel chtít vytvořit alespoň jeden (aby to moc nápadně neovlivnilo vzhled) viteál každý druhý černokněžník, kdyby stačilo někoho druhého zabít, odříkat (i když složitou) formuli a přetrpět (i když velkou) bolest, Voldemort nebyl určitě jediný, komu by jinak nevadilo, že jeho duše nebude celistvá. A prý se k tvorbě viteálu váže velké riziko smrti, no ano, ale kde je? Ten samotný proces připoutání duše k předmětu ano, ten může být riskantní, ovšem jak naši duši ovlivní vražda druhého? Po "technické" stránce nijak zvlášť, ale pokud by musel člověk nějakým kouzlem sebe uvést do stavu poloviční smrti (aby mohl s tou duší "manipulovat") a pak připoutat duši k tomu předmětu, tak ano, to by bylo extrémně nebezpečné a extrémně složité, pravděpodobně i nepředstavitelně bolestivé, jen si to představte, sami byste byli napůl mrtví a ještě k tomu byste se v jakémsi transu museli soustředit na složité formule pravděpodobně v nějakém velmi starém či téměř mrtvém, nebo dokonce v hadím jazyce* a nesměli udělat chybu, nebo přestat, jinak byste zemřeli... No, ale takhle se to prý nedělá, prý musí ten, kdo chce stvořit viteál zabít někoho jiného, ale to mi nedává moc smysl. Jak to tedy je? Je to divné, nebo jsem jen nechápavá? Opět mě zajímá váš názor.

P.S.: Ještě je zajímavé se zamyslet, zda je v tomto ohledu rozdíl mezi zabitím někoho mudlovským způsobem a smrtící kletbou, podle mě určitě ano, jelikož jinak by svoji duši rozpoltil každý mudla i čaroděj, který kdy někoho zabil, což je sice možné, ale... takové hrozně divné, ono přeci jen když někdo zabije třeba koně či psa, tak je to pro druhé něco jako tyran či někdo, kdo nemá slitování či nemá rád zvířata apod., ale když někdo zabije člověka, tak je hned odporný sociopat, psychopat a kdo ví co všechno (samozřejmě záleží na situaci, ale berme teď, že jde o nějakou klasickou vraždu), ovšem lidé jsou přece také zvířata, jen v jistých ohledech inteligentnější a jednáme víceméně dle vlastní vůle, neřídíme se tolik instinkty, ale stále jde v tom či onom případě o vraždu, takže další otázka: je vůbec v tomto ohledu rozdíl mezi zabitím člověka a zvířete? A co třeba mezi vraždou člověka a kentaura? Člověka a akromantule? Člověka a jezerního člověka? Člověka a vlkodlaka v přeměně? Také by takovéto vraždy stačili k rozpolcení duše? A když se vrátíme k původní otázce, stačí někoho prostě zabít, nebo je k tomu zapotřebí ovládat kouzla a čáry a proti někomu vyslat smrtící kletbu? Pište do komentářů vaše názory.

*Hadí jazyk by ale dával docela smysl, jelikož jediný další známý člověk, který úspěšně stvořil viteál, byl Herpo Prohnilý / Smrdutý (Herpo The Foul), ten který přišel na to, jak stvořit baziliška a hle, byl to též hadí jazyk...

Příručka pro PotterheadyWhere stories live. Discover now