4. Планети

19 4 0
                                    

След като вече разясних всичко около така наречените "големите три" - зодия, Луна и асцендент, е време да обърнем внимание и на останалите важни положения в наталната ви карта - планетите.

Всъщност, получавала съм въпроси като "Какво ще рече Марс в овен?" И списъка продължава все така.

Първо, планета в даден архетип показва къде е била тази планета в мига на раждането ви. В по-горния пример Марс се е намирал в съзвездието Овен.

Всяка планета сама по себе си има определено влияние, което след това може да се тълкува с архетипа, намиращ се в тази планета.

Марс

В астрологията Марс се свързва с действието, личната воля, смелостта, агресията и премеждията. Разположението му в мига на раждането ви указва сферата на дейност в която сме най-активни, където поемаме рискове, където сме много инициативни, но и много импулсивни и нетърпеливи. Също се свързва и с мъжка енергея, избухливост, а аз лично я тълкувам и като първичност, макар, че луната също има първично влияние върху нас.

Управлява зодия Овен.

Венера

Това е една сред любимите ми планети, в това число и Марс. Тя олицетворява любовта, връзката между двама души, красотата, естетиката. Тя влияе върху нашите разбирания за света от артистична и естетическа гледна точка, също така това е жената в наталната ни карта. Планетата ви, намираща се във Венера, показва как възприемате изкуството, как се отнасяте към красотата и какъв е стилът ви на обич. Разкрива романтичната ви страна и по-нежна и женствена част.

Управлява зодия Телец и Везни.

Меркурий

Това е планетата на знанието, мъдростта и комуникацията. Тя разкрива най-добре потенциала ви в общуването, научаването на нови неща, познанията и любознателността. Влиянието на Меркурий ни оформя като като социлни личности, но това до голяма степен зависи от знака, който се намира в тази планета в картата ви. 

Управлява зодия Близнаци и Дева.

Юпитер

Много често звързван с късмета и благополучието. Може да се каже, че отговаря за оптимизма, духовното израстване и дори някои пъти хумор. Неговото значение не бих казала, че е толкова дирекно и ясно изразено както при горните три планети, но някак си винаги има значение неговото разположение в наталната карта. Чрез него ясно се вижда как изразяваме нашата щедрост и толеранстност към другите, а в някои знаци тези качества липсват, което прави Юпитер наистина тежко разположение в картата. Но в зависимонст от зодията, може да бъде и сравнително невидим като влияние, например във въздушна зодия (близнаци, везни, водолей).

Управлява зодия Стрелец.

Сатурн

В астрологията много често съм срещала тази планета да се звързва с потиснатост, ограничения и тъжни мисли. Ако Юпитер по някакъв начин разширява характера ни в добър или лош аспект, но Сатурн сякаш се свива и потъва в депресивонст. Но колкото и това да звучи зле, Сатурн всъщност играе ролята на везна в живота ни. Той знае границите на времето и материята. Напомня ни за нашите граници, нашите отговорности и ангажименти. Той е тази по-сериозна и не толкова духовита част от нас. 

Управлява зодия Козирог. 

Уран

Уран гледа напред и нагоре. Той привлича традицията и празнува оригиналността и индивидуалността. Свързва се  с технологиите, иновациите, откритията и всичко, което е прогресивно.  Уран се свързва с просветление, обективност, новост и изобретателност. Мрачното лице на  Уран е непокорно без причина и се държи безотговорно.

Управлява зодия Водолей.

Нептун

В астрологията Нептун се смята за планета на вдъхновението, мечтите, психическата възприемчивост, илюзията и объркването. Той управлява духовността и всичко около него е фино. Младежки, а понякога и наивен дух характеризира личностите със силно разположение на Нептун в техните натални карти. Освен това е планета на милостта и състраданието. По-негативните прояви на Нептун включват измама, вина и пристрастяване.

Управлява зодия Риби.

Плутон 

В астрологията, енергиите на Плутон се трансформират. Той представлява подсъзнателни сили, управляващи всичко, което е "под повърхността". В гръцката митология си кореспондира с бога на смъртта и подземното царство - Хадес. Плутон се свързва с самонадграждане и прераждане. Той представлява  нови начала, както и духовно израстване и прераждане. Отрицателното влияние на Плутон е обсесивно желание за власт и контрол и обща разрушителност.

Управлява зодия Скорпион. 





astro thoughtsWhere stories live. Discover now