5. Týnka - Rodiče mě vždy brali jako velice slušné a bezproblémové dítě (1/2)

557 51 2
                                    

Sedmnáctiletá Týnka zodpověděla otázky rozhovoru stejně jako ostatní zúčastnění ze svého pohledu, doplněné o osobní zkušenosti či různé situace, které se jí udály. Užijte si zajímavý rozhovor!

1. Vítám tě u rozhovoru. Co bys nám o sobě na začátek prozradila?

Je mi sedmnáct let. Miluju zvířata, jsou pro mě nejvíc důležitý. Obecně jsem spíš taková asociální a lidí se trošku bojim. xd

2. S otázkami zaměřenými na drogy začněme zlehka. Jakou drogu sis dala naposledy?

Před týdnem jsem si dala a byl to pervitin.

3. A co tvá první droga? Jaká to byla?

Jako první drogu jsem zkusila trávu. Tenkrát jsme našly s mojí nejlepší kámoškou zbytek trávy od mého bratra a samozřejmě že jsme byly zvědavý a chtěly to zkusit.

No, první balení brka bylo fakt komický. A pocit z toho byl moc fajn. Byla jsem hrozně vysmátá a pamatuju si, že jsme u toho měly hrozně dobrý napady. Bylo mi asi čtrnáct.

4. Pamatuješ si také, jaké drogy jsi postupně zkusila následovně, tedy na kterých jsi hned po té první začínala?

U samotný trávy jsem se držela asi cca měsíc pak jsem zkusila svůj první trip LSD.

Potom 2cb, mdma, extázi, speed, kokain a nakonec jsem zůstala na perníku.

5. Jak dlouho už vlastně bereš? Myslíš, že ses za tu dobu nějak změnila?

Beru zhruba dva tři roky. A změnila jsem se v tom, asi že jsem přestala lidem tolik věřit, taky mam pocit, že mam v hlavě víc vymleto než předtím, hůř si věci zapamatuju. A jinak chování asi úplně posoudit nemůžu.

6. Rozumím. Jak nebo přes koho ses k drogám dostala?

Ze začátku přes ex přítele mojí kamarádky a pak už ty známosti přicházely tak ňák samy.

7. A jak se podrobněji stavíš k alkoholu a marihuaně? Jaké ti dávají stavy, bereš je jako rovnocenné drogy a co si o nich celkově myslíš?

Alkohol mě nikdy nebavil. Vždycky jsem potřebovala opravdu velké množství, abych vůbec neco cítila. A když jsem něco cítila, tak se mi ten stav vůbec nelíbil.

V tom stavu jsem cítila, jak je moje telo v menší kontrole a zároveň jsem byla taková utlumená a většinou jsem upadala do takových depresivních myšlenek.

No a na marihuanu mam velice pozitivní názor. Dříve jsem hulila v podstatě 24/7. Stav mi to dá velice příjemný. Jsem víc vyklidněná, pozitivně naladěná a tak.

Na alkohol mam celkem špatný názor, dělá to hrozný věci s lidma.

Mně osobně je i nepříjemný být v kontaktu s opilými lidmi. Ale co se týče trávy, tak tu vůbec ani neberu jako drogu.

8. Co podrazy z tvého okolí? Jaký nejhorší podraz se ti dle svého názoru stal?

Muj ex přítel, co mi nějakou dobu dealoval, tak mě pravidelně okrádal, podělával.

Hodně se mnou tenkrát manipuloval, prostě mi vyjasnil, že tim, že ho podezřívam, jsem já ta špatná, přesto, že on si se mnou jen hrál.

Byla jsem tenkrát nehorázně moc na něm závislá a on to prostě využil. Také využil mé závislosti na perníku a snažil se vzít mi jakýkoliv kontakt k jiným dealerům, abych prostě musela brát od něj.

9. Ještě chvíli zůstaneme u těch změn, kterých si jistě mohl někdo všimnout. Jinými slovy: ví tvá rodina, známí anebo partner, že fetuješ? Pokud ano, jak se k tomu staví?

Hrozně rychle jsem výrazně zhubla, stale jsem se přeříkávala, koktala... Taky jsem začala být nehorázně nervní, nepříjemná a hrozně rychle mě něco vyvedlo z míry.

Z rodiny si toho nikdo nevšimnul, až když se mi jednou dělaly testy, narozdíl od mojí nejlepší kamarádky, která to tušila a nakonec i u mě něco našla.

Co se týče reakcí, tak byly celkem překvapený, jelikož mě hlavně rodiče vždycky brali jako velice slušné a bezproblémové dítě.

No a ta kamarádka, tu to hrozně zamrzelo, když to zjistila, ale stejně se mi snažila pomoct a nevzdala se mě. Jen mi jak rodice, tak i kamarádka přestali věřit.

10. Co se týče utajování, je poměrně důležité nic nenechat náhodě. Máš nějaké specifické místo kam schováváš drogy?

Určitě alespoň v mém případě bylo vždycky důležitý to schovávat. Měla jsem takovou krabičku, kterou jsem mohla zamykat, takže vždycky, když jsem přišla domů, tak jsem to tam zamkla.

Ale zas musim uznat, že když jsem ke konci pak byla každý den naprosto přejetá, tak jsem nad ňákym schovávánim vůbec nepřemýšlela a měla to různě po kapsách.

11. Myslíš si, že s drogami někdy přestaneš a vypustíš je ze svého života?

Asi tak, přála bych si, abych se konečně od drog už odprostila, ale podle mě, když ti drogy jednou vejdou do života nebo jak to mam říct, tak se jich už úplně nezbavil, aspoň ně těch myšlenek na ně. Myslím si, že snad někdy dojdu do toho bodu, kdy budu psychicky stabilní, a v ten moment bude jednodušší se od drog dostat a ne na ně každodenně myslet. A určitě bych řekla, že to stojí za to. Drogy jsou fajn ze začátku, ale jakmile tě ovládnou, už to tak fajn není. Potřebuješ je najednou, aby ses cítila normálně a omezujou tě v životě.

pokračování v následující části

Rozhovory narýsované na displejiWhere stories live. Discover now