Πρώτες βοήθειες - Εισαγωγή

2 0 0
                                    

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα που κανονικά θα έπρεπε να φροντίζουν όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν. Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να ξέρουμε τα πάντα ή να κάνουμε εγχείρηση επί τόπου, αλλά τουλάχιστον τα βασικά οφείλουμε να τα ξέρουμε.

Συνοπτικά, είναι καλό να ξέρουμε :

-Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)

-Χρήση επιδέσμων και επιθεμάτων για την αντιμετώπιση αιμορραγιών

-Αντιμετώπιση εγκαυμάτων

-Αντιμετώπιση μυοσκελετικών τραυματισμών

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως είναι καλή ιδέα να κουβαλάμε μαζί μας μερικά ιατρικά υλικά για την παροχή πρώτων βοηθειών στον εαυτό μας ή σε άλλους, ανάλογα την περίσταση.

Προτού όμως προχωρήσω παρακάτω, θα αναφέρω μερικά πράγματα για να τα θυμόμαστε όλοι μας.

Κανόνας #1 : Εκπαιδευόμαστε συνεχώς. Υπάρχουν πολλά σεμινάρια και σχολεία (για αυτούς που θέλουν να κάνουν αυτό το παραπάνω βήμα) που είναι είτε δωρεάν, είτε επί πληρωμή. Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Συνεχίζουμε να εκπαιδευόμαστε μόνοι μας στο σπίτι. Όλοι μπορούμε να βρούμε λίγο χρόνο στην καθημερινότητά μας για να κάνουμε επανάληψη.

Κανόνας #2 : Δεν τσιγκουνευόμαστε χρήματα σε υλικά που μπορούν να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή. Ναι, και οι πατέντες είναι καλές, αλλά η πιθανότητα να αποτύχουν είναι τεράστια. Είναι προτιμότερο λοιπόν να βασιστούμε σε ένα αξιόπιστο υλικό το οποίο θα κάνει άψογα τη δουλειά του.

Υπάρχουν δύο είδη ατομικών φαρμακείων. Τα έτοιμα, και αυτά που φτιάχνουμε εμείς. Και τα δύο έχουν τα υπέρ και τα κατά τους από κάθε άποψη (τιμή, πληρότητα υλικών, χώρος, κτλ). Τυχαίνει να έχω και τα δύο, τα οποία θα δείξω σε επόμενα κεφάλαια αναλύοντας το περιεχόμενο τους. 

Μπορούν να βρεθούν σε φαρμακεία, και μαγαζιά με στρατιωτικά είδη.

Το έτοιμο φαρμακείο τυχαίνει να είναι πιο οικονομικό, έχοντας μέσα βασικά αντικείμενα, ενώ είναι και μικρό σε μέγεθος. Τα φαρμακεία που φτιάχνουμε εμείς βγαίνουν πιο ακριβά διότι το κόστος είναι ξεχωριστό για τη θήκη (αν και είναι προαιρετική) και ό,τι βάλουμε μέσα. Το θετικό είναι πως μπορούμε να το προσαρμόσουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας. Εγώ, για παράδειγμα, κουβαλάω μαζί μου δύο διαφορετικά φαρμακεία, ένα για μικροτραυματισμούς και αποφυγή μολύνσεων και ένα ακόμα για αντιμετώπιση βαλλιστικών τραυμάτων και αιμορραγιών.

Για τη μεταφορά των υλικών δεν χρειάζεται να αγοράσουμε την πιο gucci ή tactical θήκη που υπάρχει. Αν κουβαλάμε μαζί μας ένα μικρό σακίδιο -που ξέρω ότι αρκετοί κουβαλάνε- μπορούμε απλά να τα ρίξουμε μέσα και είναι πάντα διαθέσιμα. Μπορούμε επίσης να πάρουμε ένα μικρό νεσεσέρ και να βάλουμε μέσα τον εξοπλισμό μας. Από την άλλη πλευρά, οι τσέπες είναι και αυτές μια καλή επιλογή αποθήκευσης αντικειμένων.

Πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε το φαρμακείο μας, καλό είναι να δούμε τι ανάγκες έχουμε. Κάποιος μπορεί να το θέλει για ένα βαρύ επάγγελμα, κάποιος άλλος για κουζίνα, άλλος για εξωτερικούς ανθρωπογενείς παράγοντες, κλπ. Δεν είναι όλα τα φαρμακεία για όλες τις δουλειές, γι' αυτό και πρέπει να αποφεύγουμε τις υπερβολές.

Militia Platea (Σε Αναμονή)Where stories live. Discover now