Rüya ve Buluşlar

31 11 0
                                    

Dante ve İlahi Komedya

Dante'nin oğlu J. Alighieri, babasının meşhur “İlahi Komedya” adlı eserinin parçalarını toplarken 13 şarkısını bulamıyor. Bütün aramalar boşa çıkıyor. Bir gece rüyasında babasını beyazlar giymiş bir vaziyette görüyor. Dante'nin başında bir ışık, oğlunu hayatında iken oturduğu kendi
odasına götürüyor.

Eski zaman evlerinin karmakarışık dolapları ile arada kaybolmuş duran, hiç de dolap hissi vermeyen gizli bir yerde bu şarkıların durduğunu gösteriyor. Ertesi gün, rüyasında
gördüğü yeri arayıp bulan Alighieri, kayıp olan 13 şarkıyı orada bulur.

Şeytan Sonatı Modern keman yayının mucidi G. Tartini, rüyasında Şeytan'a esir olduğunu görmüştü.

Gene bu rüyada Tartini şeytan ile alay etmek üzere, ona bir keman vermişti.
Fakat ne görse beğenirsiniz;

Şeytan en derin hayallerin bile meydana getiremeyeceği kadar güzel bir sonat çalıyordu. Tartini uyanınca bu müzikten hatırladığı kadarını yazarak, Şeytan Sonatı'nı meydana getirdi. Tartini, bu rüya hikayesini 1766'da astronom Joseph Lalande'a anlatmıştı.

Beethoven, Mozart, Schumann ve Saint-Saens gibi ünlü kompozitörler, bestelerinin bir kısmını rüyalarında görerek notaya almışlardır. İcat edici rüya görenler, rüyada gördükleri şeyleri ya doğrudan doğruya kullanmakta veya onlara sembolik bir anlam vermektedirler.

Şairin Rüyası

Şair Coleridge, Kubilay Han'la ilgili
bir kitabı okumakta iken uykuya dalmıştı. Üç saat kadar iskemlesinde öylece uyudu ve bu sırada rüyasında 200-300 satırlık bir şiir yazdığını gördü.

Bu rüyada, şiirle ilgili hayaller maddeleşmiş olarak belirmişti. Coloridge uyanır uyanmaz
rüyadan, hatırladığı satırları
yazmaya başladı. Bu sırada bir ziyaretçi geldi. Bu nedenle çalışmalarına bir saat ara vermek zorunda kaldı. Sonra rüyanın kalan kısmını yazmak istedi, fakat o satırları unutup gitmişti. İşte Kubilay, şiiri böyle meydana geldi.

Dickens'in Habercisi

Ünlü yazar Charles Dickens'ın gördüğü bir rüya da ilginç rüya örnekleri arasındadır.

Dickens rüyasını şöyle anlatıyor: “Rüyamda, sırtında kırmızı bir şal olan bir hanım gördüm. Arkasını dönmüştü. Bana doğru döndüğünde onu tanımadığımın farkına vardım. ‘Ben Bayan Napier'im dedi'.

Ertesi sabah uyandığımda giyinirken bu saçma rüyayı düşündüm. Çok belirgin ancak hiçbir anlamı olmayan bir rüyaydı. Neden Bayan Napier? Ömrümde Bayan Napier diye birini hiç tanımamıştım.

O gece kütüphanede kitap okudum. Az sonra Bayan Boyle ve ağabeyi geldiler. Yanlarında kırmızı şallı genç bir bayan vardı. Onu bana Bayan Napier olarak tanıttılar.” Dickens'ın anlattığı türden rüyaların genelde çok belirgin olarak kendilerine özgü bir yanı vardır.

Rüya Bir Başka İlim Adamının Yardımına Koşuyor 19. Asrın ortalarında ilim adamlarını hayrete düşüren bir olayın hikayesi bilim tarihinin sayfalarında yerini aldı. Kimya ilminde büyük bir adımın atılmasına yol açan olay, Alman
kimyacısı Friedrich August Kekule'nin rüyasıydı.

1850 yıllarında İngiltere'nin sisi eksik olmayan şehri Londra'da çalışmalarını sürdüren Kekule, yorgun argın laboratuarından oteline dönerken otobüste uyuya kaldı. Ve biraz sonra da rüya
görmeye başladı.

Rüyasında atomlar zıplayıp oynayarak karşısında dans ediyorlar, bazıları da elele verip zincir şeklinde bir halka meydana getiriyorlardı. Arabanın fren yapmasıyla Kekule uyandı.

Fakat rüyası ona çok şeyler öğretmişti. Gördüklerini formül haline getirip defterine kaydetti. Rüyadan yaralanarak ortaya attığı teori ile meşhur oldu ve kimya ilminde de büyük bir hamlenin öncülüğünü yaptı.

Aradan 15 sene geçti. Bir kış günü Kekule, çalışma odasının şöminesinde yanan odunların çıtırtısını dinlerken uyuya kaldı ve yine rüya görmeye başladı.

Yine rüyasında atomların hoplayıp zıplayarak dans etmekte olduğunu ve onları birbirine kenetleyen zincirlerin de birer yılana benzediğini gördü. Sonra yılanlardan biri aniden dönerek kendi kuyruğunu ısırdı.

Bu esnada da Kekule uyanıverdi. Böylece karbon atomlarının zincirler şeklinde halkalar meydana getirebileceğini rüya sayesinde fark edebilmişti. Bunun sonucu olarak iç yapısı çözümlenemeyen benzinin yapısı anlaşıldı.

 Bunun sonucu olarak iç yapısı çözümlenemeyen benzinin yapısı anlaşıldı

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Araştırma ve Makaleler 3Where stories live. Discover now