Kazıklı voyvoda (Voyvoda lll. vlad tepeş)

2.6K 105 17
                                    

Oldukça araştırdığım bir adama geldiik :D

Bilgilerimi aktarırsam: Voyvoda lll. Vlad tepeş, vampirlerin atası olarak bilinmektedir. Özellikle osmanlı askerleri olmak üzere, insanları kazığa oturtmasıyla ünlüydü. Onların kanını içer, kanlarına ekmek banar ve bundan oldukça büyük bir zevk duyardı. Sokaktaki çeşmeler için konulmuş saf altın tasları, hiçbir insan onun kazığa oturtma korkusundan çalamazdı.
Fatih Sultan Mehmet tarafından öldürüldüğü söyleniyor. Ve mezarını kazdıklarında mezarın tamamen boş olmasından ötürü vampir olduğu ileri sürülmektedir. 1462 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılan bir seferle, askerleri bozguna uğramış ve bozguna uğratılmış askerleri kazığa oturtulmuştur. Esir alınan Vlad Tepeş'in ise kafasını kesmişlerdir (Fatih Sultan Mehmet kestirdi ki kestirmekte haklıydı da yaklaşık 20.000 Türk'ü kazığa oturturmuştur. Kazıklara oturttuğu osmanlı askerlerinin haricinde.) yukarıdaki fotoğrafta ise Vlad Tepeş'in ambras kalesinde yapılan portresini koydum.

Bunlar benim cümlelerim. Şimdi size wikipedia dan alıntı cümleler ile onu tanıtacağım:

Voyvoda III. Vlad düşmanlarını (özellikle esir aldığı Osmanlı askerlerini) kazıklara çakarak işkenceyle öldürmesiyle tarihe geçmiştir.
Bu görevi 1456'dan 1462'ye değin sürdürdü. Bu tarihler arasında rakiplerini çeşitli yöntemlerle cezalandırdı ve idam etti; bu yöntemler arasında en ünlüsü olan "kazığa geçirme", ölümünden sonra kendisine "Kazıklı Vlad" (Vlad Ţepeş) adının verilmesine neden olacaktı.(Kazığa geçirilenlerin kanlarını fıçılarda toplatıp şarap gibi içtiğine dair söylentiler daha sonra onun bir vampir olduğu efsanesine neden oldu.)

Voyvoda 1459 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu'na vergi ödemeyi reddetti ve Macaristan Krallığı'yla ittifak yaptı. 1460-1461 yılları arasında Tuna nehrini geçerek Sırbistan'a ve Karadeniz kıyısına kadar ilerledi. Kendi ifadesiyle 23.884 Türk ve Bulgar'ı öldürdü. 20.000 Osmanlı savaş esirini kazığa geçirdi. Bu gelişmeler karşısında Osmanlı ordusu 1462 yılında padişah II. Mehmet komutasında Eflak voyvodasına karşı sefere çıktı. Mahmut Paşa'nın hatıratına göre çok uzun mesafeler boyunca Osmanlı askerleri içilecek bir damla bile su bulamadı. Sıcak dayanılır gibi değildi. Türk askeri Eflak'ın başkenti Târgovişte'ye ulaştığında Fatih Sultan Mehmet'in gördüğü manzara yaklaşık 5 kilometre boyunca kazıklarla dizili bir alandan geçiyordu. Alan yaklaşık üç kilometre boyunda bir kilometre enindeydi. Yerde uzun kazıklar dikiliydi. Yaklaşık 20 bin kadar insan erkek, kadın ve çocuk olmak üzere kazığa geçirilmiş durumdaydı. Bu kadar çok insanı kazıkta gören Osmanlı askerinin moralleri bozuldu, aklını kaçıracak duruma geldi. Ancak Osmanlı ordusu 4 Haziran 1462'de Târgovişte kalesini aldı. Vlad, II. Mehmet'e başarısız bir suikast girişiminde bulunduktan sonra kaçtı ancak bulunduğu yerde taş üstünde taş bırakmadı, terk ettiği topraklardaki kuyuları zehirledi, ekinleri yaktı, tüm hayvanları bile öldürttü. Hapishanelerdeki mahkûmları, cüzzamlı ve vebalıları salıverdi ve Türklerin arasına karışmaya teşvik etti. Bu şekilde vebalıları salma yöntemini kullanarak, daha önce başvurulmamış bir taktik kullanmıştır.

Eveeet bu kadar :D vote ve yorumlarınızı bekliyorum :D

VampirlerHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin