İsveç Sarayı

59 3 0
                                    

İstanbul'daki İsveç Sarayı, İsveç'in en eski maslahatgüzergahıdır. Beyoğlu'ndaki arsa (eski Pera) 1757 yılında satın alınmıştır. Orjinal bina pek çok defa yanarak zarar gördükten sonra 1818 yılında tamamen yanmıştır. Bugünkü sarayın açılışı 1870 yılında yapılmıştır.

1920 yılında Ankara Türkiye'nin başkenti ilan edildikten sonra, İstanbul'daki büyükelçilikler Ankara'ya taşındı ve eski, görkemli elçilik binaları başkonsolosluklar oldu.

Yeşilliklerle çevrili bir bahçe içinde yer alan İstanbul'daki İsveç Sarayı'nın giriş katı ofis, orta katı temsil en üst katı ise başkonsolosun özel residansı olarak kullanılmaktadır. Bahçenin alt kısmında 1858 yılında İsveç elçileri tarafından inşa ettirilen küçük bir kilise bulunmaktadır.

1962 yılında İstanbul'da İsveç Araştırma Enstitüsü kurulmuştur. Enstitü 1974 yılından bu yana sarayın bahçesindeki Dragoman Evi'nde işlevine devam etmektedir. Araştırma Enstitüsü'nde misafir odaları, kütüphane, ziyaretçi araştırmacılar için çalışma alanları ve 50 kişilik modern donanımlı bir derslik bulunmaktadır. Araştırma Enstitüsü çoğu zaman çeşitli seminer ve akademik kurslara ev sahipliği yapan ve İsveçli ve Türk akademisyenler tarafından takdirle karşılanan bir buluşma yeridir.


Bilgi : http://www.swedenabroad.com/tr-TR/Embassies/Istanbul/Hakkmzda/svec-Saray/ sitesinden alınmıştır.


İstanbul'u geziyorumDonde viven las historias. Descúbrelo ahora