Aznavur Pasajı

34 4 0
                                    


Galatasaray'dan aşağı ilerlerken hemen sağda bulunan Aznavur'un girişinde atkı ve bere, peluş ve oyuncaklarla dolu bir tezgah karşılar sizi. Daha sonra sağlı sollu takı mağazaları yer alır.

Aznavur Pasajı yapılanmadan önce, Grand'Rue Pera yönünde ve 1875'li yıllarda Emnuel Kuzuris'in Cafe'siyle Andrea'nın Cafe Commerce'i vardı. 1887 yılında ise, Kuzuris'in yerine Pandeli Kastranakis'in Cafe de Pera'sı vardı. 1900'lü yılların başında bunlar yıkılarak yerine Aznavur Sitesi yapıldı (pasaj değil). Bu site o dönemler yarım pasaj şeklindeydi. Çünkü Tepebaşı'na çıkışı yoktu. Bu yönde Aznavur'ın oturduğu kendi evleri vardı. 1924 yılında bu evin altından bir geçitle pasaj birleştirildi. O dönemler, yani pasaj henüz tam açılmamışken müzik yapımcısı ve notaların satıcısı, Konstantin Nomismatidis burada idiç Yoakim Soyakas'ın Stad Lokantası da ona bitişikti.

1924 yılında, pasaj haline dönen bu yere Grand'Rue de Pera'dan girildiğinde, çok dar bir girişle karşılaşılırdı. Biraz büyüdükten sonra bu ölüm biraz genişler ve karşıdaki merpenlere ulaşılırdı. Tepebaşı yönündeki geçit açılmadan önce, on-on iki basamaklı bu merpen çıkıldığında ufak bir sahanlıkla karşılaşılır ve hemen yanındaki apartmana girilirdi. Zemin katta 1940'lı yıllara kadar burada kalan, Alexander Vasiliyadis'in kimyahanesi ve laboratuarı vardı.

İstanbul'u geziyorumWhere stories live. Discover now