In de macht van Hitler

845 8 9
                                    

Hasna en Fynn kruipen weg. Een soldaat stormt hun kamer binnen. Dan staat hij stil. Hij ziet niemand. Fynn, onder zijn dekens en Hasna, in de kast houden hun adem in. 'Kom tevoorschijn...! Ik heb de rest van jullie familie al! Je zult hen nooit meer terug zien...!' dreigt de soldaat. Oh, wat een dómkoppen! Ze hebben zich gewoon laten oppakken! denkt Hasna. Maar toch houden Fynn en Hasna zich doodstil. Maar Fynn houdt dit niet lang vol. Hij heeft op school concentratieproblemen. En kan ook niet goed stilzitten. Ineens krijgt hij een hoestbui. Stik! denkt Hasna. Nu niet! De soldaat weet het nu zeker en schreeuwt: 'Haha ha! Geef je over!' Hij heeft Hasna niet eens door! Fynn komt tevoorschijn. Hasna kijkt door het kiertje van de kast en ziet hoe Hitler Fynn beetpakt aan zijn hand. De twee lopen net de kamer uit, als Fynn zachtjes zegt: 'Mijn zus Hasna zit hier ook nog.' De sodaat kijkt hem strak aan. 'O ja? En waar dan wel?' Fynn wijst voorzichtig naar de kast.
Hasna kan het gewoonweg even niet bevatten. Fynn verraadt haar. Keihard.
 Hasna knijpt haar ogen dicht. De kastdeur gaat open en Hitler staat daar. 'Jij gaat ook gewoon met mij mee, stomme jood! Verstoppen heeft geen zin bij Baas Hitler!' Dat blijkt ontzettend grappig te zijn. Hij lacht hard, maar wel laag. Hij pakt Hasna stevig om haar pols, als hij is uitgelachen. Waarom heeft Fynn haar verradden? Hij is gewoon een watje. Hij kan het niet alleen. Als ze buiten aan zijn gekomen, ziet Hasna haar familie. Huilende mensen. Hasna's familie loopt een trein in. Hitler geeft Fynn en Hasna een zetje de trein in. De trein stinkt vanbinnen. Het is donker. Je ziet niets veel meer dan donkere gedaantes. Er zitten al heel veel mensen in de trein. Soldaten schreeuwen: 'Stomme joden! Allemaal de trein in!" Er strompelen nog tien mensen de trein in. De loden deuren worden dichtgeschoven. Dan wordt het doodstil in de trein. En ook heel donker. 

De trein begint te rijden

Deze afbeelding leeft onze inhoudsrichtlijnen niet na. Verwijder de afbeelding of upload een andere om verder te gaan met publiceren.

De trein begint te rijden. Hasna voelt trillingen. En hoort: Kadoenk, kadoenk, kadoenk... 

--------------------------------------------------


eet kaas

OorlogWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu