Příhoda 11. Problém jménem Tutanchamon

68 6 9
                                    

„Ambosie, já tě uškrtim a stáhnu z kůže zaživa, na tom vem jed!" vyhrožovala Aurora přecházejíc kolem svých bradavických přátel a mávajíc hůlkou. „Jak jsi si to vůbec představoval, hm, no, povídej! Jsem jedno ucho, ty - ty - ty..."

„Ty co?" houkl Ambo.

„To ani nechtěj vědět!" ječela Aura.

„Tak se zase uklidníme, co?" navrhla Piskor, i když tomu sama nevěřila. „Všichni zachovejme klid. Musíme vymyslet, co teď podniknout!"

„Správně!" přizvukovala Llyan.

Aurora rozhněvaně vytáhla svou mrzimorskou minci a zaječela „ODNES MNE ZPÁTKY DOMŮ A TO HNED! PROSIM!" Mince s vyrytým jezevcem se ani nehla.

„Lidi, máme problém," konstatovala Llyan a zadívala se kamsi za Auru.

„Jak jsi si ráčila povšimnout, má drahá, máme moc velký problém-" rozčilovala se Aurora a bezpochyby by se ještě dlouho rozčilovala, kdyby jí cosi nezatahalo za zcela nově přikouzlený egyptský úbor.

„Hou!" řekl očividně dětský hlas a všichni strnuli hrůzou dívajíc se za Auřiny záda. „Copak to vidím? Ó, nechť bohové prominout, což je to za podivnou barvu tvých vlasů, sličná dívko?"

Aura se zděšeně otočila kolem své osy a nezdržela výkřik. Před ní stál velbloud, s všelijakými zdobenými pentlemi, kde mezi jeho dvěma hřbety trůnil - chlapec! Na hlavě měl korunu s hlavou kobry a supa, která mu nápadně padala přes čelo, černé vlasy a snědou pleť. Za otěže držel velblouda jakýsi shrbený stařík, který vypadal dost nerudně.

„Snad vy děti samotného Setha?" zapískal naštvaně. „Padněte na kolena a proste pána Tutanchatona o smilování za vaši drzost!"

„Chrarste, nebuď zlý," odvětil káravě Tutanchaton.

„Já tedy na kolena padat nebudu," ohradil se Ambo a neměl sebemenší tušení, kdo je to Tutanchaton. „A račte prominout, vašnosti, ale kdo vy vůbec jste?"

„Jak sprostořeký, chlapče jsi! Ale dnes mám dobrou náladu, tak tě nechám bez trestu," řekl si spíše sám pro sebe egypťan. „Já jsem Tutanchaton, král Egypta, potomek Achnatonův, potomka Amon-Ra a velký císař Dolního i Horního království!"

Piskor se sklonila, protože to považovala za správné. „Prosím, promiňte mi tu otázku - ale nejste vy náhodou ten král Tutanchamon, který zemřel tak mladý?"

„...moje kamarádka se spletla, ó králi, chtěla říci, že se určitě dožijete, hm, dlouhověkosti!" dodala chvatně Llyan. Jestliže je to skutečně ten Tutachamon (ať si říká, jak chce), nesmí se dozvědět, že zemře mladý. Zavřou je za rouhání.

„Jak víte vy budoucí korunní jméno mého pána?" vypískl podezřívavě Chrarst a namířil zakřivený prst na Amba. „Vy zrůdy! Do pekel Sethova zadku!"

„Chrarste, ale už!" napomenul ho znovu údajný král.„Ještě jednou, a nechám tě zbičovat za tvou sprostořekost! Nu, ale, otázka tu jest; jak znáte mé korunní jméno, cizinci v egyptském šatu?"

Tak moment, zarazil se Ambo. Tady něco nehraje. Prosil jsem přeci minci, aby mne a ostatní přenesla do doby objevení léku proti yettijským chlupům a namísto toho nám možná hrozí šibenice, podle dnešní královi nálady. Král Tutanchaton. Korunní jméno Tutanchamon. Otec Tutanchamona byl faraon Aton. Před-korunní jméno je TUTANCH-Aton. Kde že se narodil král Tut? Jo, tak kdybych to věděl. ... Ale pokud je doba objevení dnes již ztraceného papyru s lékem a potkali mladého krále, brzy jistě korunovaného na faraona, ...město v dálce... Jak že to řekl? Sličná dívko s fialovými vlasy, nebo tak nějak...a jediný způsob jak se vetřít do královi přízně, je-

„Jo takhle!" zavýskla nadšeně Piskor. „Už to chápu!" -měla očividně stejný pochod myšlenek, jako Ambo.

„Co chápete?" zbystřil faraon podezřívavě. „A kdo vůbec jste? A jak ty, jenž stojíš vedle oné dívky, kterou jsem před tebou oslovil, přišla k těm okouzlujícím fialovým vlasům?!"

„Jsme-" začala Llyan. Pak zmlkla. Co vůbec jsou? Potulní kouzelníci, to sotva, na to neskočí. Pravděpodobnost, že je brzký faraon čaroděj, je velmi malá. Co tedy vlastně jsou? „My, my jsme LAPAči, výsosti,"

„Tak LAPAči, ano? Nu dobrá, nebezpečně nevypadáte," prohodil Tutanchaton. „Ale jako král mám od vás jednou přání. A to je ta dívenka s vlasy zralého lilku."

Aura měla pocit, že jí uvízl v puse knedlík. „To-to jako ?!" vykvikla nevěřícně.

„Myslím, že bychom se mohli poradit?" navrhla Piskor a moc dobře věděla, že její nebelvírská kamarádka je na pokraji zhroucení. Tutanchaton tedy svolil.


Aurora, Piskor, Llyan a Ambo poodešli od krále a jeho nerudného poskoka tak, aby je ani jeden z nich neslyšel.

„Ne, já prostě nikam nepůjdu," řekla narovinu Aurora, když byli v bezpečné vzdálenosti. „Snesu hodně, ale...být na královském dvoře a sloužit? A ještě v Egyptě?!"

„Ale vždyť to není tak špatné," namítl Ambo. „A navíc, jsem přesvědčen, že právě u krále Tuta najdeme ten ztracený papyrus s lékem proti Llyanině alergii!"

„Ne, je to tam špatné, Ambo, a ty i já to víme. A nalézt ztracený papyrus je stejné klišé, jako že je troll hloupý!"

„Auro! Co to s tebou je?!!" zakroutila nevěřícně hlavou Llyan. „Ještě nedávno by jsi králi skočila klidně do náruče!"

„Jo a navíc, ten lék není klišé. Jde o záchranu a reputaci Hagrida, který si, a to si přiznejme, neuvědomuje, jaké riziko mu ten zpropadený yetti přináší,"

„Když o tom tak polemizujeme," zamyslela se Piskor. „Kde se vůbec ten yetti vzal?"

Všichni mlčeli.

„Máme jiné problémy," namítl Ambo. „Auri, ty prostě musíš jít s tím králem. Mince nás přenesla do doby, kdy byl objeven lék proti té alergii a kdoví proč, potkali jsme při tom právě budoucího Tutanchamona. Je to evidentní; ten lék má on."

„Souhlasím," řekla Llyan. „Je pravděpodobně ráno. Sejdeme se o západu slunce tady. Auri se bude snažit najít ten lék. No a mi se porozhlédneme po nějakém staroegyptském čaroději."

Aurora se dívala z jednoho obličeje na druhý, zrudla jako rajče a rozkřikla se na celou poušť „FAJN! Fááájn! Dobře, jak chcete, když se mě chcete tak šikovně zbavit, PROSIM!" a rázně vykročila k Tutanchamonovi. Chrarst ji popadl kolem pasu a vyšvihl na hrb velblouda hned za krále. Chudák Aura obdivně mrkala, kde že se to zase ocitla.

„Výborně!" zajásal Tutanchaton. „Hyjé, můj velbloudovitý oři! Hurá do El Amarny!"


A dříve, než se Ambo, Llyan nebo Piskor vzpamatovali, byl Chrarst, Tutanchaton i Aura dočista a do písmene pryč.



Pozn. autor.: všechno vysvětlení pojmenovávání egyptských faraonů napsala Piskor11 v komentářích ;)






Příhody z Bradavic [ZASTAVENO 4EVER]Where stories live. Discover now