De Olympiërs en andere belangrijke goden 4

447 22 2
                                    

HERA

Hera is de godin van het huwelijk en beschermgodin van het gezin. Zij is de zus van Zeus, Poseidon, Hades, Hestia en Demeter. Haar ouders zijn Kronos en Rheia.

Oorsprong
Oorspronkelijk was Hera de beschermgodin van het huwelijk, maar eigenlijk is die betekenis naar de achtergrond getreden. Hera betekende de lucht, de atmosfeer, die de vruchtbaarheid op aarde moet neerdalen, maar wel het veranderlijkste van de elementen is.

Haar huwelijk met Zeus is de kern, waarom al, wat betreffende haar wordt meegedeeld, zich verenigt. In dat huwelijk is geluk en zegen, maar ook wrevel en twist. Zo ook is de lucht nu eens liefelijk en vol zegen en vruchtbaarheid, dan weer somber en onheilstichtend. Als de vrouw van Zeus is zij de heerseres van hemel en aarde. Zelfs haar naam duidt haar aan als de meesteres van alles wat bestaat. Samen met haar man voert zij het gebied over de hemelverschijnselen, over donder en bliksem, over de stormen, die ook zij kan laten neerdalen.

Huwelijksgodin
Een tweede, zeer voorname betekenis, welke aan het wezen van Hera ligt is dat zij de godin is van het Oudgriekse huwelijk. Zij is het ideaal van de vrouw in het algemeen, maar vooral van de gehuwde vrouw. Haar schoonheid is daarom streng, ernstig, kuis en waardig. Reeds in haar vroege jeugd schonk zij haar liefde aan Zeus, en van een andere liefde of van minnarijen heeft zij nooit iets willen weten. Maar evenzeer als zijzelf kuis was, vorderde zij kuisheid en trouw van de aardse vrouwen en juist om die eigenschap kon zij de ontrouw van haar man niet verdragen.
Maar hoeveel stoornis er ook in haar huwelijksleven met Zeus mocht voorkomen, Hera was en bleef diens trouwe, wettige echtgenote en werd in de allereerste plaats naast hem als koningin van de hemel vereerd.

Kinderen
Samen met Zeus kreeg Hera vijf kinderen: Hephaistos, Ares, Aphrodite, Hebe en Eileithyia.
Hephaistos werd geboren in een tijd dat het huwelijk van Hera en Zeus nog geheim was, wat de kreupelheid van Hephaistos moet verklaren.

Symbolen
De koe, de pauw en de granaatappel werden vaak bij haar afgebeeld als symbool van het leven.

Hera in boeken
Hera komt voor in de laatste twee delen van Percy Jackson & De Olympiërs. Ze wordt in De Strijd om het Labyrint beschreven als een mooie vrouw, met bruin of blond haar in een vlecht over één schouder. Haar kleding bestond uit eenvoudig witte jurk, maar als ze bewoog schitterde het.

In De Laatste Olympiër stuurde ze Annabeth Chase, een dochter van Athena, koeien achterna, omdat Annabeth volgens Hera haar oneerbiedig haar de rug had toegekeerd. Ze wachtte op een goed moment om Annabeth te vernietigen, en dat was haar bijna gelukt.
Nee, je kunt de Koningin van de Hemel maar beter niet als vijand hebben.

Greek MythologyHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin