Titanen 3

137 6 2
                                    

IAPETUS

Iapetus is de Titaan van de levensloop, die het eindige lot van sterfelijke wezens vaststelde. Iapetus symboliseert dus ook de sterfelijkheid, een pijnlijke, plotselinge dood en het feit dat aan alles een eind komt. Ook werd hij misschien gezien als het deel van de hemelbol dat vlak onder de horizon ligt, net onder Gaia.

Oorsprong en nakomelingen
Iapetus is als Titaan een kind van Gaia en Uranus. Hij heeft vier kinderen, die ook tot de Titanen worden gerekend: Menoetius, Atlas, Epimetheus en Prometheus. Atlas draagt zijn last, wat het hemelgewelf is. Epimetheus gaf zijn vrouw Pandora de nieuwsgierigheid, waardoor alle ellende in de wereld kwam. Prometheus stal het vuur van de goden en gaf het aan de mensheid.
Hun moeder was een Oceanide, Clymene. Iapetus en Clymene worden beide geassocieerd met het vinden van de dood in de strijd (en de bijbehorende glorie), en met vakmanschap in zowel het doden als het vervaardigen van wapens. Deze eigenschappen zie je terug in hun zonen Prometheus en Epimetheus. Zij boetseerden de sterfelijke wezens uit klei, schonken de dieren klauwen en tanden, en de mens het vuur.
De zonen van Iapetus hebben enkele zeer slechte menselijke eigenschappen. Prometheus is sluw, listig en een dief, terwijl Epimetheus bekendstaat als een argeloze dwaas. De moed van Atlas werkt averechts; hij neemt zeer grote risico's. Menoetius is arrogant en heeft gewelddadige buien. Zo leiden de karaktertrekken van de vier broers tot hun ondergang. Iapetus werd gezien als de Titaanse voorouder van de mensheid, een ras dat de slechtste kwaliteiten van zijn vaders erfde: listigheid, een neiging tot oplichting, dwaze domheid, overmoedigheid en nodeloze agressiviteit.

Iapetus in boeken 
Iapetus komt alleen voor in The Demigod Files. Percy, Nico en Thalia moeten een wapen voor Hades opsporen, en ontmoeten Ethan Nakamura in de Onderwereld. Iapetus wordt meester genoemd door Ethan. Hij wil zijn broer Kronos uit Tartarus, maar na een gevecht met Percy eindigt hij in de rivier Lethe, die je geheugen zo schoon spoelt dat ie van een baby kan zijn. Percy overkomt niets; hij kan alleen nat worden als hij dat wil, dus ook in de Lethe, maar niet in de Styx.
Iapetus weet niet meer wie hij is, maar wordt door Percy Bob genoemd. In een huis dat uitkijkt op de Asphodelusweide, speelt hij met een huis van botten en moet iedere keer lachen als hij omvalt.
Hij weet dus ook niet meer dar hij een een kwaadaardige Titaan is die wraak wil op Olympus.

Greek MythologyWhere stories live. Discover now