Auteursrechten

276 14 2
                                    


Bij Wattpad waarderen wij de ongelofelijke hoeveelheid aan toewijding en betrokkenheid die voortgaat in het creëer proces, het helpen van makers met hun rechten te beschermen is onze topprioriteit.

-->  Het posten van auteursrechtelijke beschermde werken of andere zonder hun wettelijke toestemming is ten strengste verboden.

-->  Het posten namens een auteur en hen krediet hiervoor geven is nog steeds schending van de auteursrechten. Toestemming is altijd nodig van de auteur.

-->  Aanpassingen of kleine veranderingen aan het werk, zoals het veranderen van namen, zijn een schending van de auteursrechten.

-->  Elk werk in strijd met deze rechten zullen zo snel mogelijk verwijderd worden en bij meerdere overtredingen kan dit leiden tot het sluiten van een account.

Als u van mening bent dat uw auteursrechten geschonden zijn, meld dit dan onmiddellijk door het indienen van een formeel Digitial Millenium Copyright Act (DMCA) of bij het inzenden van een ingebrekestelling naar toreport@wattpad.com. De Wattpad gemeenschap moedigt het ook aan om een geval van inbreuk op auteursrechten te rapporteren door te klikken op de 'meld knop' van het verhaal. Meer informatie over ons auteursrechtbeleid kan je vinden in onze 'Servicevoorwaarden'.


Selecteren van een Auteursrecht.

Als je je verhaal plaatst op Wattpad, kun je onder het kopje 'Auteursrecht', meerdere opties vinden. Elk van deze opties is alleen van toepassing op werk dat onder Auteursrecht valt; als je songteksten, quotes uit een boek, film of tv programma, bekende personen of historische figuren, toevoegt aan je werk, geef je met deze opties aan geen eigendom of auteursrecht op te eisen.

Het selecteren van een Auteursrecht zorgt echter niet voor een registratie van jouw werk bij auteursrechtelijke organisaties. Ook draag je geen auteursrechten over aan Wattpad (je geeft geeft Wattpad alleen toestemming tot beperkt licenties als je een verhaal of een ander werk upload). Als je jouw werk daadwerkelijk wilt registreren bij een auteursrechtelijke organisatie in jouw land, zijn er genoeg middelen online om je daarbij te helpen. Je kunt een auteursrechtelijke organisatie in jouw land opzoeken via WIPO's Directory of Intellectual Property Offices.


De meest gebruikte opties zijn als volgt:

Alle Rechten Voorbehouden.

De Auteursrechtige behoudt alle rechten verschaft door Auteursrecht, zoals distributie, prestatie of creatie van hun werk. Op sommige manieren heb je totale controle over je verhaal, maar omdat auteursrecht geen volledige monopolie verschaft, kunnen anderen nog steeds gebruik maken van jouw werk op bepaalde manieren, zo kunnen ze korte uittreksels bijvoegen in beoordelingen en aanbevelingen, fanart of een omslag voor jou maken, etc.

Publiek Domein.

Ook bekend als "Geen rechten voorbehouden". Technisch gezien, kan een werk in een publiek domein zetten in de meeste landen een gecompliceerd process zijn, maar als je deze optie kiest, laat je iedereen weten dat ze dit verhaal voor elk doel mogen gebruiken; ze mogen het drukken en verkopen, ze mogen er een film van maken, alles wat ze willen. Als je deze optie selecteert, sta je alle rechten af die jij over dit verhaal hebt.

Creative Commons (CC) Naamsvermelding.

Creative Commons deelt zijn tekst met een aantal types auteursrecht. Als je hier één van selecteerd, hou je een aantal rechten over je verhaal, maar je geeft het algemene publiek ook een aantal licenties, zoals het recht om je verhaal te vertalen, of een film maken met jouw dialoog, of zelfs om het te drukken en op een fancon te verkopen. Individuelen die willen samenwerken met een schrijver moeten deze wijze gebruiken.


Er zijn verscheidene Creative Commons licenties om aan je behoeftes te voldoen:

Naamsvermelding [CC BY]: Anderen kunnen jouw werken gebruiken en distribueren, maar ze moeten het werk aan jou toeschrijven.

Gelijk Delen [CC BY-SA]: Anderen kunnen jouw werk gebruiken, maar waar ze het ook voor gebruiken, moet gedeeld worden.

Geen Afgeleide Werken [CC BY-ND]: Jouw werk kan worden gebruikt, woord voor woord, maar het mag niet geremixt of veranderd worden.

Niet Commercieel [CC BY-NC]: Mensen mogen jouw werk gebruiken, maar mogen er geen geld mee verdienen.

Voor meer informatie over Creative Commons.


Hoe beschermt posten op Wattpad mijn copyright?

Een werk - dat wil zeggen een verhaal, kunstwerk, zelfs een artikel of een recensie - is beschermd door copyright, en eigendom van jou, zo gauw je het op papier schrijft of opslaat op je computer of mobiel apparaat. Om de meeste bescherming ervoor te krijgen (of aan te klagen in het geval iemand er onwettelijk inbreuk op maakt) moet je het registreren in het copyright office van je land.

Echter, als je een verhaal plaatst op Wattpad, voegen wij automatisch de publicatiedatum toe aan het bestand voor jou. Deze kun je vinden door je muis over de status van je verhaal te laten zweven op de beschrijving pagina en stelt bewijs van creatie vast voor enige auteursrechtelijke problemen die kunnen ontstaan. Als er enig dispuut ontstaat over de originele bron van het werk, de geregistreerde datum van het digitale werk op Wattpad geeft ondersteuning van een derde partij voor je bewering.

Onthoud wel, er is geen wondermiddel dat er voor zorgt dat niemand jouw werk distribueert zonder jouw toestemming, maar Wattpad's Auteursrecht-ondersteunende functies helpt ons met het veiligstellen van schrijvers tegen zij die dit willen proberen te doen.






ProfielgidsWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu