De genres

227 17 2
                                    


Romantiek.

Met liefde als de drijvende kracht is romantiek een vorm van fictie die de groeiende relatie tussen twee individuen volgt, en vaak ook het probleem om hun verschillen of verleden te vergeten. De hoofdrolspelers ondergaan meestal een persoonlijke ontwikkeling, gelijkwaardig uitgedaagd en veranderd door hun geliefde.

Voorbeeld: Pride and Prejudice door Jane Austen.

Fantasy.

Dit is een vorm van fictie die plaatsvindt in een alternatieve wereld - een imaginaire plaats waarin magische en bovennatuurlijke krachten zich manifesteren. Fantasy verhalen exploreren alternatieve waarheden en de gebeurtenissen van een bijzondere hoofdpersoon, terwijl jij een extraordinaire queeste ondergaat.

Legendarische, mythologische en folklore tradities karakteriseren dit genre, waardoor fantasy verhalen vaak vol zitten met draken, trollen, tovenaars of ridders. Normaal gesproken dealt fantasy met universele thema's, zoals de strijd van goed tegen kwaad of de strijd van een individu tegen de samenleving.

Voorbeeld: Lord of the Rings door J.R.R Tolkien.

Paranormaal.

Een vorm van fictie die plaatsvindt in een moderne setting, maar die wezens of gebeurtenissen die niet door de wetenschap te verklaren zijn, bezit.

Paranormale verhalen exploreren vaak een menselijke hoofdrolspeler en een paranormale wereld, evenals hun aanvaring met paranormale wezens of mensen met paranormale krachten, zoals geesten, engelen, vampieren, weerwolven, elfen of telekinese.

Voorbeelden: Twilight door Stephenie Meyer, Beautiful Creatures door Kami Garcia en Margaret Stohl en The Southern Vampire Mysteries door Charlaine Harris.

Horror.

Dit is een vorm van fictie die probeert de lezer bang of van slag te maken door de ervaringen van de hoofdrolspeler met bevreemdende en bedreigende situaties. Het is de bedoeling een emotionele, psychologische of fysieke reactie (bijv. angst) op te roepen bij de lezer en het comfort level van de lezer binnen te dringen. Horrors bevatten vaak de confrontatie met het onbekende en de kwaadgezinde aspecten van de mensheid, evenals de realisatie dat de menselijke kennis gelimiteerd is.

Voorbeeld: The Shining door Stephen King.

Historische Fictie.

Het gaat bij dit genre meestal over een bekend(e) evenement/gebeurtenis in het verleden of een memorabele, herkenbare tijdsperiode zoals deze ervaren wordt door de hoofdrolspeler. Het mag echter ook een historisch figuur (zoals jij denkt dat deze zijn) die moet dealen met een variatie van imaginaire situaties. Er wordt geprobeerd om de essentie van de geschiedenis zo accuraat mogelijk neer te zetten en zo goed als mogelijk de wereld zoals deze was te realiseren. Strevend naar plausibiliteit en authenticiteit, geeft historische fictie de lezer de mogelijkheid om de geschiedenis te beleven, maar ook te leren, terwijl ze vaak de politieke en sociale problemen van die tijd te laten zien.

Voorbeelden: The Other Boleyn Girl door Philippa Gregory, Wolf Hall door Hilary Mantel en The Last Kingdom door Bernard Cornwell.

Fanfictie.

Een genre dat karakters, plaatsen of plots van bestaande verhalen combineert om zo nieuwe, originele verhalen te creëren.

Bestaande dingen kunnen dingen als populaire boeken, tv-series, spelletjes, stripboeken of toneelstukken bevatten. Sommige soorten fanfictie sturen zelfs echte mensen als karakter naar hun verhaal. Er zijn twee soorten:

ProfielgidsWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu