Epilog

8.1K 547 89
                                    

Nakon 18 godina

Emma

-Dvadesetdvije godine mama

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

-Dvadesetdvije godine mama.... Dvadesetdvije godine odkako sam ja došla na ovaj svijet a ti otišla. Dvadesetdrugi rođendan slavim, a tvoju smrt oplakujem. Nisam te nikad upoznala, ali te nikad nisam ni zaboravila. 

I da sam htjela nisam mogla. To mi ovi ljudi oko mene ne bi dozvolili. Niti bi mi ogledalo dozvolilo. Kad se pogledam u ogledalo vidim kopiju one predivne djevojke sa slika koje tata i dalje čuva. Primijetim da me u zadnje vrijeme posmatra duže nego inače. To je vjerovatno zato što izgledam isto kao i ti u vrijeme kad se u tebe zaljubio. Znam da te i dalje voli, ko te ne bi volio. Čak te voli i mama Elena. Voli te zato što si me rodila i podarila joj kćer. Pa sad zamisli ako tebe voli kako tek voli mene.

Znaš kako kažu da sam birao ne bih bolje izabrao. E pa ti si meni birala mamu i izabrala si najbolje. Ti si pravi anđeo čuvar, jer malo je toga čega se sjećam sa svoje tri godine, ali dobro se sjećam onog sna. Sjećam se kako si me posjetila dok sam spavala, ti onoj predivnoj bijeloj haljini i prelijepa. Sjećam se da si rekla da ću uskoro upoznati predivnu djevojku koja će se za mene brinuti cijeli život i da se ne bojim kad je upoznam. Zato ti mama zahvaljujem ovo cijelo vrijeme. Bolju osobu nisi mogla izabrati.

Eh da. Pričala sam ti da sam se zaljubila u najboljeg druga i kako sam se prepala da će nam se prijateljstvo zbog toga raspasti. Zamisli iznenađenja kad mi je rekao da je on u mene zaljubljen godinama. To mi je juče rekao, i to mi je najbolji ovogodišnji poklon. Zvanično sam sa Aidom u vezi. Presretna sam mama.

Uskoro ću i diplomirati. Elena mi je obećala posao u njenoj firmi. Pričala sam ti već o firmi, onoj koju je zajedno sa ujka Aleksom naslijedila od roditelja. Ali mi je obećala i da ću se namučiti na poslu, iskreno nisam manje ni očekivala. Ipak je posao Elektrotehničkog inženjera težak i opasan, i mora se steći posebno znanje i iskustvo. A za to imam jako stručnog mentora.

Brat ove godine kreće na fakultet, ali izgleda da će ga zamijeniti sa fudbalom. Pokupio je tatine gene i po čitav dan ganja loptu. Počeli su ga zvati Peterson Junior. Imam predosjećaj da će imati blistavu karijeru kao i tata.

Nažalost Elenini roditelji iz Bosne su na početku ove godine poginuli u saobraćajnoj nesreći, i bila je slomljenja. Voljela ih je bez obzira na sve. I meni su bili dragi.

Nisam ti pričala o tatinim novim pobjedama, riješio je da će biti najbolji trener svih vremena kao što je bio i fudbaler. Njegova ambicija nema kraja.

Aidov otac je konačno uspio nagovoriti mamu da napiše knjigu o njenom životu. Trebala si vidjeti tu bitku, upornijeg čovjeka nisam vidjela.

Eh mama, ljubav između tate i Elene je toliko velika da za nju zna cijeli svijet. Knjiga je postala svjetski poznata. Iako niko ne zna ko su stvarni likovi iz knjige svima je postala inspiracija, i uvjerenje da prave ljubavi još postoje.

Nadam se da ću i ja proživjeti svoju ljubav poput njih.

Volim te mama.


Plavokosa i plavooka djevojka ustane i poljubi sliku svoje majke koju nikad nije upoznala. 

Obriše suze koje slivaju niz obraze, okrene se i ode u naručje svog voljenog, koji je strpljivo čeka.

Poljubi je u čelo i tiho joj da riječi utjehe.

"Sve će biti uredu ljubavi....."

Drhtavih nogu ode od svoje mame koja je svoj život dala za njen.

Ode kući gdje je čeka velika porodica koja bi bez sumnje učinila isto.

Život ti nekad daje a nekad uzima, toj djevojci je uzeo jednu mamu, a dao joj drugu. 

Drugu mamu koja je voli kao da je njena kćerka, drugu mamu koja bi sve uradila za nju. 

Takođe je život dao toj djevojci i veliku porodicu koja je neizmjerno voli. 

Ako se zapitate ponekad „Zašto se baš meni ovo dešava?" znajte da život ima svoje razloge.

Dadilja Where stories live. Discover now