БЛОГ? Ефект на сварената жаба

78 21 1
                                    

Ровичком си аз из good ol' facebook онзи ден и попадам на статия озаглавена "Не варете вашата жаба" или нещо такова. И нали обожавам кликбейт и разочарования в живота, веднага го отворих. Оказа се доста добре обяснена статия за това какво представлява въпросния ефект. И за да не рекламирам саътове и прочие, ще напиша и аз статия за ефекта, че да имам някакъв "Интеликтуален" контент...

Ефекта на жабата се изразява в това, че един вид ние сами разваляме живота си, благодарение на неглижираното ни отношение към малките проблеми. Защо "сварена жаба", обаче? Ами много просто. Даден е следния пример:
Ако поставиш тенджера с вода на котлона и я оставиш да заври, а след това пуснеш в нея жаба, жабата ще изскочи от тенджерата, за да не загине.
Обаче ако сложиш тенджерата с водата на котлона, първо сложиш жабата, а след това включиш котлона, то жабата ще започне да нагажда своята температура, така че да се предпази от водата. Това, което жабата не осъзнава, е, че в един момент водата ще започне да ври и да готви жабата вътре, само че, дотогава жабата ще е използвала цялата си енергия за терморегулация и няма да може да изскочи. Жабата остава да се вари, защото сама е пожелала да остане, вместо да скочи навреме.

Добре, а това какво обща има с хората? Да не би и ние да се варим доброволно?

Ами, от части. Варим се теоретично. Варим си в собствените си проблеми и токсични връзки. Стоим в дадени ситуации с мисълта че има изгода, само че дали има изгода за нас, не знаем; а докато осъзнаем, че вероятно няма изгода, то ние вече сме затънали до такава степен в лъжи, че ситуацията се превръща в едни плаващи пясъци, и с всеки опит да се измъкнем, ние затъваме все повече. Ето няколко примери за такива ситуации:
● френдзоун
● токсични приятелства
● токсични романтични връзки
● лоша компания
и други.

Идеята е, че ние се самозалъгваме, до степен, в която си влизаме сами под кожата и не можем да се измъкнем от проблемни ситуации, защото си мислим че са добри за нас.

Е, никога не съм бил перфектен в статии/блогове and whatnot, ама защо вие не разкажете в коментарите, някога били ли сте сварени жаби?

#ТиКвоЗнаеш?Where stories live. Discover now