BÖLÜM SEKİZ

7.4K 428 185
                                    

Baylee

CL301 numaralı sınıfa büyük adımlarla adımlarken başım aşağıda boş koridorda şöyle bir bakışlarımı gezdirdim. Sınıfımın bulunduğu büyük kapının önünde durduğumda tam sınıfa dönüyordum ki çarptığım bedenle geriledim. Başımı kaldırdığımda Bay Styles ile karşılaştığımda kalp atışlarım her zamanki gibi hızlanmıştı. "Özür dilerim." Mırıldanarak önüne geçip sınıfa girdiğimde adımlarımı arka sıralara ilerletmiştim. Boş olan duvar köşesine yerleşerek çantamı masamın üstüne bıraktığımda Bay Styles da içeriye girmiş ve arkasından kapıyı kapatarak kürsüsüne geçmişti.

Her gün gibi bugün de yaklaşık on dakikamız defteri imzalamakla geçtiğinde daha fazla oyalanmamak adına çantamdan defterimi ve kalemlerimi çıkarmıştım. Yüksek sesli derin nefes alıp vermekten kendimi alıkoyamadığım da çoğu kişinin bakışlarının bana döndüğünü fark etmiştim.

"Evet... Bugünkü konumuzu öğrenmek ister misiniz?" Bay Styles kalçasını kürsüye yaslayarak kollarını göğsünde birleştirdi. "Kültürel Psikoloji... Hiç kültürün bir psikolojisi olduğunu duydunuz mu?" Kaşları kalkarken ön sıralardan gözlerini gezdirdi. Herkes tepkisiz bir şekilde ona bakmaya devam ettiğinde ben defterime konu başlığını yazmıştım. Bay Styles kalçasını kürsüden kalçasını çekerek projeksiyondan tahtaya yansıyan ekranda hazırladığı slaytlardan birini açtı. "Andre Malraux, kültürü 'Yüzyıllar boyunca insanın daha az köleleştirilmesini sağlayan tüm sanat, aşk ve düşünce biçimlerinin toplamı.' olarak tanımlıyor. Kültürel psikoloji geçmiş, günümüz ve geleceği ele alır. İnsanların davranışları, düşünceleri ve duyguları kültürlerine bağlıdır aslında." Sırtını bize çevirerek slaytları geçmeye başladığında dersi anlatmaya devam etmesini bekliyordum. "İnsanın kültürün ne olduğunu bilmesi önemli bir şey." Sesi kısık bir şekilde duyulurken defterimin köşesini karalamaya başlamıştım. Sınıf her zamankinin aksine sessizliğini korurken Bay Styles sıraların arasında dolaşmaya başlayarak konuşmasına devam etmişti. Saatimi kontrol ederek arkama yaslandığımda Bay Styles'ı eski yerinde gördüm. "Psikolojik süreçler-" Jack'in oflaması Bay Styles'ın sözünü kesti fakat ikisi de bir şey demedi. "Psikolojik süreçler, içinde bulunduğumuz kültürel normlara ve yaşayış tarzına göre yorumlanır. Bir örnek vermek gerekirse..."

Dersi bu dakikadan sonra dinlemeyi bırakmıştım. Yanaklarımı şişirerek neredeyse boş olan defterimin sayfasına baktım. Parmaklarımı saçlarımın arasından geçirerek tahtaya bakmaya başladığımda konuya anlam vermeye çalışıyordum. Dikkatimi tekrardan Bay Styles'a odakladığımda gözlerimiz çakışmıştı. "Kısacası-" Bakışlarımızın birbirine odaklanmasıyla Bay Styles durduğunda gözlerimi tahtaya kaydırdım. Sınıf sessizliğe gömülerek Bay Styles'a pür dikkat baktığında, "Profesör! Daldınız gittiniz. Kısacası deyip sustunuz. Hayır, yani ben de dersi dinlemiyordum ama siz durunca bir an boş hissettim." dedi Jack büyük bir hararetle. Bay Styles, Jack'in konuşmasıyla gözlerini yumup açtı ve "Nerede kalmıştık?" diye bir soru yöneltti kaşları çatık bir vaziyette. "İşte bilmiyorum. Siz anlattığınız şeyi hatırlamıyor musunuz?" Jack yerinde daha da yayılarak Bay Styles'a cevap verdiğinde Bay Styles saniyelik bir şekilde bakışlarını benden kaçırıp tekrar bana bakmıştı.

"Nerede kalmıştık Baylee?" Bay Styles ilk kez dinlemediğim dersinde soracak soruyu bulduğunda yutkundum ve kızardığımı hissettim. Gözlerimi Bay Styles'dan çekerek sınıfta gözlerimi gezdirdiğimde herkesin bana bakıyor olduğunu görmüştüm.

"Ş-şey... Dalmışım ve... Bilmiyorum Bay Styles." Sesimin titremesine engel olamazken kaşları daha da çatıldı. Masumca ona bakan gözlerim delici bakışlarına karşı dolu doluydu.

"Pekala." Adımlarını kürsüsüne doğru ilerletti ve ellerini ceplerine yerleştirdi. Dudaklarında eğreti bir gülümseme oluştuğunda sert sesi kulaklarıma dolmuş ve bir anda ciddi ifadesiyle karşı karşıya gelmiştim. "Sınıftan çıkabilirsin. Dersimi dinlemeyecek başkaları da varsa Baylee'yi takip edebilir." Söyledikleriyle şaşkınlık içerisinde ona kaldığımda itiraz kabul etmediğini belirtmişti.

Titremeye başlayan parmaklarım ve kızaran yüzümle birlikte eşyalarımı toplayıp sınıftan ışık hızıyla çıktım.

-

Derin nefesler alıp vererek sakinleşmeye çalışırken Bay Styles'ın sesini dibimde işittim. Başımı yavaşça çevirerek arkamdaki bedenine baktığımda yanımda yürümeye başlamıştı.

"Bugün derste o kadar kaba davrandığım için üzgünüm. Bunu yapmamdaki amacım neydi bilmiyorum." Kısaca yaptığı açıklamaya karşı omuz silktim. "Seninle konuşmak istiyordum geçen günle ilgili... Ben gerçekten çok üzgünüm... Yani özür dilerim. Sana yanlış bir imada bulunmak istememiştim. Amacım sadece yardımcı olmaktı." Sesi kısıktı. Kırgın bakışlarla bana bakıyordu ve dudaklarını büzmüştü. Bu haline karşı gülümsemeden edemediğim başımı kaldırmış ve yüzüne bakmıştım.

"Sorun değil Bay Styles... Ben biraz fazla tepki vermiş olabilirim." Kirpiklerimi kırpıştırarak gözlerine bakmaya devam ettiğimde gülümsedi. Bir şey söylemeyerek yanımdan büyük adımlarla yürüyüp sağdaki koridora saptığında arkasından öylece bakakalmıştım.

-

PROFESSOR - Harry StylesHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin