valentijnsdag

75 8 0
                                    

VALENTIJNSDAG
ANNEMARIE (crazy--writer )

Valentijnsdag komt er weer aan. Veertien februari is de dag waarop alle bedrijven nog op het laatste moment hun chocolade, bloemen en alle andere commerciële spullen wilt verkopen. Of is het toch niet zo commercieel als ik denk?

Valentijnsdag voelt altijd als een dag waarop veel bedrijven zo veel mogelijk geld willen verdienen en alle stelletjes daar ook nog intrappen. Het voelt voor mij altijd als onzin, want waarom zou ik €5,- voor een doos chocolade willen betalen in de vorm van een hart terwijl die de volgende dag afgeprijsd is?

Laten we eerst maar eens gaan kijken hoe Valentijnsdag is ontstaan. Wat de waarheid is, dat is niet bekend, maar dit zijn de verhalen.

Het gaat over een priester die Valentius heet, deze priester had zich bekeerd tot het christendom (toen nog niet geaccepteerd in het Romeinse Rijk) en deed goede dingen voor mensen. Hij deed allerlei goede daden voor zieken en ouderen. De priester genas de blinde dochter van de stadhouder van Rome en hier was de stadhouder zo blij mee dat hij alle christenen vrij liet. De keizer was het hier niet mee eens en liet daarom priester Valentius onthoofden. Deze onthoofding vond plaats op 14 februari en nadat priester Valentius heilig is verklaard is dit een feestdag geworden.

Een ander verhaal gaat dat deze zelfde priester mensen trouwden. Dit was geen probleem, maar hij trouwde een soldaat met een christelijk meisje. Dit had de keizer verboden, omdat de soldaten dan te veel zouden denken aan hun vrouw en niet goed presteerden in het leger. Er kwamen steeds meer stellen die getrouwd wilden worden door priester Valentius, maar de keizer was het hier niet mee eens en liet Valentius onthoofden. Voordat dit gebeurde stuurde de priester nog een briefje naar een geliefde met de tekst ''van jouw Valentijn''. Deze tekst wordt nog steeds gebruikt door een heleboel mensen om naar hun Valentijn te sturen.

Een derde mogelijkheid is een stuk minder romantisch, maar ook een stuk minder bloederig. Dit is ook meer een redenering dan een verhaal. Vogels gaan rond 14 februari paren en mensen zullen ook rond deze datum meer aantrekkingskracht voelen.

Welk verhaal de waarheid verteld is niet bekend, maar dat deze dag er is dat is een zekerheid. Valentijnsdag is in de loop van de tijd wel veranderd. Pas in de jaren '90 is Valentijnsdag in Nederland en België een succes geworden. Dat Valentijnsdag nu groot is blijkt wel uit alle dingen die te koop zijn.

De organisatie van Gay & School heeft een losse pagina op hun website speciaal voor Valentijnsdag, op deze pagina geven ze bijvoorbeeld informatie over wat mensen kunnen doen maar ook dingen voor op scholen. Een aantal jaren geleden zal dit niet mogelijk zijn geweest en zouden de meeste mensen er ook niet aan hebben gedacht om een site als deze te maken.

Daarnaast zijn er ook een heleboel cadeautips te vinden om te geven met Valentijnsdag speciaal voor LGBT+. Er zijn dus al echt dingen gedaan om deze groep te betrekken, maar er kunnen nog meer dingen gedaan worden.

Is Valentijnsdag nu echt een commercieel feest? Ik vind dat het echt wel iets minder commercieel kan. Het delen van liefde en daar een dag voor hebben vind ik een mooi idee, maar alle bedrijven proberen er een slaatje uit te slaan en dat vind ik dan weer jammer.

Valentijnsdag is een heel mooi concept, maar ik denk dat liefde op elke dag verspreidt kan en moet worden zonder dat er een dag voor is.

iris #8 - valentijns specialWo Geschichten leben. Entdecke jetzt